Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Αδικίες και παράλογα σε βάρος των τυφλών


Δύο άρθρα για την τύφλωση δημοσιεύονται στην στήλη Επί Ίσοις Όροις της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, στις 19/2/2010.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΤΥΦΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ
“Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις” τιτλοφορείται το προσχέδιο νόμου, που στα πλαίσια της λεγόμενης δημόσιας διαβούλευσης, ετέθη από το υπουργείο εργασίας εδώ και λίγες μέρες στην διάθεση των εμπλεκομένων φορέων. Για να έχει νόημα η λεγόμενη δημόσια διαβούλευση, των ζητουμένων εγγυήσεων κατά της εργασιακής ανασφάλειας θα πρέπει να προηγούνται οι εγγυήσεις τήρησης της κοινής λογικής. Δυστυχώς, τουλάχιστον μία εξ’ αυτών έχει βάναυσα παραβιαστεί
Στο άρθρο 16 του προσχεδίου, αναφέρονται οι παθήσεις που οδηγούν σε μη αναστρέψιμη βλάβη. Ο καθορισμός των συγκεκριμένων παθήσεων σημαίνει και εφάπαξ καθορισμό της αναπηρίας από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ασφαλιστικών οργανισμών. Στις αναφερόμενες λοιπόν του άρθρου 16 παθήσεις δεν περιλαμβάνεται η τυφλότητα. Ωσάν να μην ανήκει εξ’ ορισμού στις μη αναστρέψιμες αναπηρίες. Ωσάν να μην είναι εν έτει 2010 επιστημονικά δεδομένο ότι η τυφλότητα δεν “θεραπεύεται” ως εκ θαύματος...
“Ελπίζουμε η παράλειψη αυτή να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε αμέλεια” μηνύει εγγράφως στον υπουργό Α. Λομβέρδο η μετέχουσα στην διαβούλευση Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, εμμέσως πλην σαφώς αξιώνοντας την προσθήκη της τυφλότητας στις μη αναστρέψιμες αναπηρίες του άρθρου 16. Προφανώς η ... διόρθωση της αμέλειας από πλευράς υπουργείου είναι αναγκαία συνθήκη για την συμμετοχή στην διαβούλευση της εκπροσωπούσας τους έλληνες τυφλούς ομοσπονδίας. Εμ, όπως και να το κάνουμε, διαβούλευση δίχως τήρηση των κανόνων κοινής λογικής τουλάχιστον στο σημείο εκκίνησης, δε νοείται.

Πηγή : Θεωρείται η τυφλότητα αναστρέψιμη!, Επί Ίσοις Όροις, Ελευθεροτυπία, 19/2/2010

ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ
Σκληρή επιστολή της ομοσπονδίας τυφλών στον Γιώργο Παπανδρέου
Άδικη η εξαίρεση των τυφλών από τις φοροαπαλλαγές
Κατάργηση των απαλλαγών στο φόρο εισοδήματος που προέρχεται από μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία των τυφλών προβλέπει το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου για τη φορολογία. Συγκεκριμένα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου αναφέρεται ρητά ότι οι φοροαπαλλαγές ισχύουν μόνο για κινητικά αναπήρους, πολύτεκνες μητέρες και αποζημιώσεις λόγω απόλυσης από την εργασία, τούτο δε υπό προϋποθέσεις, δηλαδή σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια.
Η παραπάνω αναφορά έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους οργανωμένους φορείς των τυφλών που προαναγγέλουν κινητοποιήσεις αν δεν απαλειφθεί.
“Είναι η πρώτη φορά που οι βαριές αναπηρίες, τυφλοί και κινητικά ανάπηροι, διαχωρίζονται σε νόμο του κράτους σε βάρος των πρώτων ” αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή της απευθυνόμενη στον ίδιο τον πρωθυπουργό η Εθνική Ομοσπονδία τυφλών (ΕΟΤ) σέρνοντας πρώτη τον χορό των διαμαρτυριών. “Πραγματικά δεν κατανοούμε τη λογική αυτής της εξαίρεσης” προσθέτουν οι της ΕΟΤ “δεδομένου ότι οι απαλλαγές φόρου των οποίων τυγχάνουν οι τυφλοί, αφορούν μόνο εισοδήματα που προέρχονται από μισθό, σύνταξη ή πάγια αντιμισθία, όχι από μεγάλες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες...” Διότι αν μη τι άλλο, μόνο στους έχοντες και κατέχοντες δεν μπορούν οι τυφλοί τούτης δω της χώρας να συμπεριληφθούν...
Η επιστολή της ΕΟΤ προς τον Γιώργο Παπανδρέου είναι απ’ αυτές που δίχως στο παραμικρό να ξεφεύγουν απ’ τα όρια της ευγένειας παράλληλα διόλου δεν αυτολογοκρίνονται . Ορθά – κοφτά θέτει υπόψη του πρωθυπουργού τα αυτονόητα: “ Οι φοροαπαλλαγές στους μισθούς, τις συντάξεις και την πάγια αντιμισθία, των οποίων το ύψος υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δεν παραχωρήθηκαν στους τυφλούς από κανενός είδους κακώς νοούμενης φιλευσπλαχνίας, αλλά ως αναγνώριση των τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας στις δομές της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, της Εργασίας κλπ για τα άτομα με αναπηρία.”
Και ολίγον παρακάτω: “ Η διάταξη του άρθρου 21 του Συντάγματος περί ισότητος δεν έχει κανένα αντίκρισμα στην Ελλάδα του 2010 για τους τυφλούς.Προς απόδειξη: Τους είναι παντελώς μη προσβάσιμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση στο σχολείο λόγω ακατάλληλων κατασκευών, μη ουσιαστικής ρύθμισης του τρόπου μεταφοράς των μαθητών , μη επίλυσης του προβλήματος της παράλληλης στήριξης, μη χορήγησης των σχολικών βιβλίων εγκαίρως και κατά την έναρξη του σχολικού έτους στη γραφή Braille, σε μεγαλογράμματη γραφή ή σε ψηφιακή μορφή, μη δωρεάν χορήγησης του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστών οθόνης που κοστίζουν 1.500 ευρώ, ατομικών εκτυπωτών Braille που κοστίζουν 4.500 ευρώ, γραφομηχανών Braille που κοστίζουν κατά μέσο όρο 850 ευρώ). Επίσης, επειδή δεν εφαρμόζεται ο υποτυπωδώς προστατευτικός Ν.2643/98 ο οποίος προβλέπει εκτός των άλλων ετήσια δημοσίευση Ειδικής Προκήρυξης για τυφλούς τηλεφωνητές. Η δια νόμου προβλεπόμενη προκήρυξη σπανίως εφαρμόζεται, δεν υπάρχουν σχολές και δυνατότητες για τη διοχέτευση των τυφλών και σε νέα επαγγέλματα, δεν είναι προσβάσιμες στους τυφλούς το 99 % των ελληνικών ιστοσελίδων, δηλαδή η Κοινωνία της Πληροφορίας κ.ο.κ.”
Λέει και κάμποσα άλλα “αυτονόητα” η επιστολή της ομοσπονδίας τυφλών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, για να καταλήξει σε ένα “διά ταύτα” του οποίου το δίκαιο κανένας στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει :
“ Κύριε Πρωθυπουργέ, στην απέλπιδα προσπάθειά σας να θέσετε τάξη στο οικονομικό χάος της χώρας, διαπράττετε μεγάλη αδικία απέναντι στους τυφλούς με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και με τη θέσπιση κριτηρίων στην περίπτωση που συμπεριληφθούμε στις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περεταίρω μείωση του αφορολόγητου ορίου, τόσο από την παρούσα όσο και από μελλοντικές κυβερνήσεις, γεγονός που μας αφήνει εκτεθειμένους και αναγκασμένους κάθε φορά ως κίνημα να παλεύουμε για τη διατήρηση με νύχια και με δόντια των κεκτημένων, αντί να σχεδιάζουμε ένα μέλλον καλύτερο για το χώρο μας”. Στην τελευταία φράση, πιθανότατα, εμπεριέχεται όλη των καιρών μας η πολιτική ουσία.

Πηγή : Χρωστάτε στους τυφλούς δεν σας χρωστάνε, Επί Ίσοις Όροις, Ελευθεροτυπία, 19/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου