Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

8+1 κανόνες ασφαλείας για το παιδί σας

Όταν δημιουργούμε το δωμάτιο του παιδιού μας, εκείνο στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι η ασφάλεια, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και ειδικά στο παιδικό δωμάτιο. Η παιδίατρος κ. Δέσποινα Κλωστοπούλου δίνει εννέα συμβουλές που αξίζει να ακολουθήσετε προκειμένου να εξασφαλίσετε ασφαλή διαμονή στο παιδικό δωμάτιο.
1. Αυτό στο οποίο θα πρέπει κατ' αρχήν να δώσουν μεγάλη έμφαση οι γονείς είναι το πάτωμα του δωματίου-δεν θα πρέπει να υπάρχουν σκαλιά ή διαφορετικά επίπεδα, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το παιδί να πέσει και να χτυπήσει. Ο ενιαίος επίπεδος χώρος, όπου στη μέση δεν θα υπάρχουν διάφορα αντικείμενα, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του παιδιού.
2. Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι γονείς είναι η επιλογή του χαλιού κι αυτό γιατί τα παιδιά έχουν την τάση να κυλιούνται, να τρίβονται, να τρέχουν σε αυτό, οπότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκαύματος από την τριβή.
3. Σε κάθε δωμάτιο θα πρέπει να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι ώστε στο τέλος της μέρας να κρύβονται όλα τα παιχνίδια. Έτσι σε περίπτωση που το παιδί μας ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, να μην υπάρχει κάποιο αντικείμενο στη μέση που ενδεχομένως να πατήσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να πέσει ή να τραυματιστεί.
4. Πολύ σημαντικό είναι το τι τοποθετούμε στους τοίχους του δωματίου και πόσο καλά στερεωμένο είναι αυτό. Έτσι οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να είναι σταθερές, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε να τοποθετούμε πολύ βαριά βιβλία επάνω. Το ίδιο ισχύει και με τα ράφια, τα οποία πρέπει να είναι στερεωμένα πολύ καλά στον τοίχο, ενώ καλό θα ήταν να μην τοποθετούμε επάνω διακοσμητικά από γυαλί και άλλα εύθραυστα υλικά.
5. Τα τζάμια στα παράθυρα πρέπει επάλληλα ή συρόμενα. Τα ανοιγόμενα προς τα μέσα δεν είναι καθόλου ασφαλή, γιατί, καθώς το παιδί σηκώνεται και κινείται μέσα στον χώρο, μπορεί να χτυπήσει στο κεφάλι. Οι τζαμαρίες πρέπει να ειναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη που να συγκρατεί τα θραύσματα σε περίπτωση σπασίματος.
6. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο μπαλκόνι, το οποίο αποτελεί και το πιο επίφοβο σημείο του σπιτιού. Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, τα κάγκελα του μπαλκονιού πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1.10μ. ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί δεν θα μπορέσει να σκαρφαλώσει, ενώ καλό είναι να χρησιμοποιούμε και προστατευτικά, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν το σκαρφάλωμα.
7. Όσον αφορά τις πρίζες του δωματίου, θα πρέπει να τις καλύπτουμε με τα ειδικά προστατευτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε και τις μακριές κουρτίνες, αφού το παιδί μπορεί να τις τραβήξει και να τις ρίξει κάτω, με ενδεχόμενο να τραυματιστεί.
8. Απειλή για την ασφάλεια ενός παιδιού είναι οι λάμπες και τα φωτιστικά που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Καλό θα ήταν λοιπόν αυτά να βρίσκονται ψηλά, σε μέρη που δεν μπορεί να τα φτάσει. Από την άλλη, ο χαμηλός φωτισμός δεν θα πρέπει να λείπει από το παιδικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπτωση που το παιδί ξυπνήσει και σηκωθεί, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και να αποτρέψει την πιθανότητα να σκοντάψει και να πέσει.
9. Μια καλή, δοκιμασμένη συνταγή για την αποφυγή μικροατυχημάτων είναι ο εφοδιασμός με μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας μέσω της οποίας θα μπορείτε να ακούτε το παιδί σας.

Από τον ημερήσιο τύπο


Και μερικές συμβουλές από εμάς.... :
Αποφύγετε το έπιπλα με μυτερές γωνίες ή γυάλινες επιφάνειες.
Βάλτε στις άκρες των τραπεζιών ειδικές προστατευτικές γωνίες για να μην τραυματιστούν τα παιδιά σε περίπτωση που πέσουν επάνω τους.
Φροντίστε να έχετε στερεωτικά συστήματα στην πόρτα, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αυτή να κλείσει από τον αέρα ή από μια απρόσεκτη κίνηση του παιδιού, κλείνοντας τα χέρια του.
Μην αφήνετε κλειδί πάνω στην πόρτα, αφού υπάρχει πιθανότητα το παιδί να κλειδώσει και να μην μπορείτε να μπείτε μέσα.
Βάλτε συναγερμό- ηχητικό σήμα που θα σας ειδοποιεί για το πότε το παιδί ανοίγει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα.

1 σχόλιο: