Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Προβληματική η ιατρική παρακολούθηση της οπτικής ικανότητας των παιδιών

Σημαντικές μελέτες, που αποτελούν «ακτινογραφία» για παιδιά προσχολικής ηλικίας, παρουσιάστηκαν σήμερα στο νομαρχιακό κατάστημα Τρικάλων, από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παρουσία του νομάρχη, Ηλία Βλαχογιάννη και του αρμόδιου αντινομάρχη, Νίκου Σακκά.
Η πρώτη μελέτη αφορά τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας των παιδιών προσχολικής ηλικίας, στην πόλη των Τρικάλων και το υλικό, που χρησιμοποιήθηκε, ήταν 530 παιδιά ηλικιών από 3 έως 7 χρόνων.
Οι Επισκέπτριες Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επισκέφθηκαν 26 νηπιαγωγεία της πόλης και πραγματοποίησαν μέτρηση οπτικής οξύτητας στα νήπια. Όσα παιδιά φορούσαν γυαλιά, εξετάστηκαν με τα γυαλιά. Χρησιμοποιήθηκε δε, το τεστ με ζωγραφιές, ενώ για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS.
Από τα παιδιά, που δεν φορούσαν γυαλιά, ποσοστό 97,1% δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ τον οφθαλμίατρο, ενώ 2,9% τον επισκέφθηκαν για άλλο λόγο.
Στο σύνολο των παιδιών, που δεν επισκέφθηκαν ποτέ τον οφθαλμίατρο, 8,86% παρουσίαζαν μειωμένη οπτική οξύτητα στον αριστερό οφθαλμό. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον δεξιό οφθαλμό ήταν 10,56%.
Τέσσερα παιδιά με διαγνωσμένη από τον οφθαλμίατρο μυωπία και στα δύο μάτια δεν είχαν καλή διόρθωση της μυωπίας τους.
Στα συμπεράσματα επισημαίνεται πως «θα πρέπει να συστηματοποιηθεί η μέτρηση της οπτικής οξύτητας στα παιδιά του νηπιαγωγείου για την έγκαιρη διάγνωση και διόρθωση οφθαλμολογικών διαταραχών, καθώς και για την αποφυγή τυχόν αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων».

Εμβολιαστική κάλυψη
Δεύτερη μελέτη, που παρουσιάστηκε, αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην ίδια πόλη. Το υλικό ήταν 532 παιδιά ηλικιών από 3 έως 7 χρόνων.
Ικανοποιητικά υψηλό (98%), ήταν το ποσοστό των παιδιών, που είχαν εμβολιαστεί με 4 δόσεις τετάνου - διφθερίτιδας - κοκκύτη - πολιομυελίτιδας, είτε ακολουθώντας το εμβολιαστικό σχήμα DTP και SABIN, είτε το TETRAVAC.
Ποσοστό 98% των παιδιών είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση MMR, ενώ μόνο σε 44% είχαν πραγματοποιήσει τη Β' επαναληπτική δόση. Το επίπεδο ανοσοποίησης για Ηπατίτιδα Β' και Αιμόφιλο ήταν αρκετά υψηλό για τις τρεις πρώτες δόσεις.
Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σχετίζονται με τα εμβόλια της Ηπατίτιδα Α', του Πνευμονιοκόκκου και της Ανεμοβλογιάς, 37,03%, 7,51% και 7,14% αντίστοιχα.
Ένα σχετικά καλό ποσοστό της τάξης του 58,27% έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο του μηνιγγιτιδοκκόκου.
Στα συμπεράσματα τονίζεται πως «συγκριτικά με παρόμοιες πρόσφατες μελέτες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η εμβολιαστική κάλυψη όλων των παιδιών της πόλης των Τρικάλων είναι ανώτερη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου