Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Το υγιεινό κολατσιό



Σε 99 από τις 100 περιπτώσεις το κολατσιό, που καταναλώνουν τα παιδιά του δημοτικού, είναι ανθυγιεινό και δεν καλύπτει τις απαραίτητες διατροφικές προδιαγραφές.
Άραγε τι πρέπει να περιέχει ένα υγιεινό κολατσιό; Ποια είδη φαγητών πρέπει να αποφεύγονται;
Σύμφωνα με τις συμβουλές της Βρετανικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών των Τροφίμων ( Food Standards Agency ) ένα υγιεινό κολατσιό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: 
  • Κρέας, ψάρι ή κάποια γαλακτοκομική πηγή πρωτεΐνης.
  • Αμυλώδη υδατάνθρακα, όπως ένα σάντουιτς με μαύρο- ολικής αλέσεως ψωμί, για να δώσει ενέργεια στο παιδί.
  • Τουλάχιστον μια μερίδα φρούτα και λαχανικά ή κάποια σαλάτα.
  • Νερό, γάλα, φυσικό χυμό ή κάποιο ρόφημα με βάση το γιαούρτι.
Οι βασικές τροφές προς αποφυγή είναι:
  • Γλυκά και σοκολάτες
  • Σνακ όπως πατατάκια, κυρίως αν περιέχουν πρόσθετα λίπη-ζάχαρη- αλάτι
  • Γλυκά και ανθρακούχα αναψυκτικά
  • Αποξηραμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα και κυρίως κρέατα
  • Λευκό ψωμί
Οι διατροφικές προδιαγραφές για τα σχολικά γεύματα συστήθηκαν στην Μ. Βρετανία το 2006 ενώ οι προδιαγραφές για τους αυτόματους πωλητές και μαγαζιά με ψιλικά ένα χρόνο αργότερα. Το 2008 συστήθηκαν αυστηροί διατροφικοί κανονισμοί για τα δημοτικά σχολεία οι οποίοι επεκτάθηκαν και στα γυμνάσια το Σεπτέμβριο του 2009. Συμπεριλαμβάνουν τις υψηλές και χαμηλές τιμές ενέργειας ή θερμίδων καθώς και 13 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά (συμπεριλαμβανομένων των λιπών αλάτων και ζαχάρων).
Η κατανάλωση των ενδιάμεσων γευμάτων (κολατσιό) είναι πολύ σημαντική καθώς εφοδιάζουν το παιδί άμεσα με ενέργεια και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Είναι πάντα προτιμότερο να ετοιμάζουν οι ίδιοι οι γονείς το κολατσιό του παιδιού τους έτσι ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα αλλά και την ασφάλειά του!
Ένα πλήρες κολατσιό περιέχει ως βάση σύνθετους υδατάνθρακες και εφοδιάζει το παιδί με βιταμίνες, φυτικές ίνες, «καλά» λιπαρά, τονώνοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό του σύστημα. Βιταμίνη C και Ε, ψευδάργυρος και καροτενοειδή αποτελούν σημαντικά «υλικά» της προστατευτικής «ασπίδας» του οργανισμού μας και τα βρίσκουμε σε λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, καρότο, ντομάτα, πιπεριά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια.

Συνεπώς, ένα υγιεινό και ισορροπημένο κολατσιό μπορεί να είναι ένα απο τα παρακάτω:
  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και όχι βούτυρο ή μαργαρίνη, γαλοπούλα και κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών. Εάν προσθέσουμε και λίγη ντομάτα ή αγγούρι, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θρεπτική του αξία.
  • Σουσαμένιο κουλούρι, σκέτο ή γεμιστό με τυρί, με ένα μέτριο φρούτο.
  • Ένα κομμάτι σπιτική πίτα, π.χ. σπανακόπιτα, εμπλουτισμένη και με μυρωδικά (π.χ. άνηθο, μάραθο).
  • Ένα κομμάτι σπιτικά φτιαγμένη πίτσα με ντομάτα, μανιτάρια και τυρί.
  • Ένα φρούτο, γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λίγο μέλι και ωμούς ξηρούς καρπούς.
πηγή: www.paidorama.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου