Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Ο.Ε.Ε.Κ.

Επιστολή στον Πρόεδρο Ο.Ε.Ε.Κ., κ Αθανάσιο Οικονόμου

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο Επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) επιθυμεί να συναντηθεί μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε τέσσερα σημαντικά και επείγοντα θέματα:
1) Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών θεωρεί χρέος της να υποστηρίζει τις προσπάθειες των φορέων - μελών της που έχουν σαν στόχο την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε την πρόταση που υπέβαλλε η Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του σωματείου μέλους μας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.), σε συνεργασία με τους διευθυντές των ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης, που αφορά τη λειτουργία τμήματος πληροφορικής, κατ’ αναλογία του Τειρεσία, τμήμα του οποίου δυστυχώς δε θα λειτουργήσει φέτος στη Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης υποψηφίων. Η τεκμηριωμένη πρόταση της ηγεσίας της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Π.Σ.Τ., μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και σας καλούμε να την αντιμετωπίσετε με κατανόηση και κοινωνική ευαισθησία. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι οικονομικά η πρόταση αυτή είναι επωφελής για τον Ο.Ε.Ε.Κ., δεδομένου ότι δεν έχει ιδιαίτερο κόστος, γεγονός το οποίο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στο να υποστηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία, δεδομένου ότι ο χώρος που θα γίνονται τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, πρόκειται να διατεθεί από την ως άνω Περιφερειακή Ένωση. Αξίζει δε να τονιστεί η πληρότητα του εξοπλισμού του ειδικού εργαστηρίου πληροφορικής, που έχει επίσης αναγνωριστεί και ως επίσημο εξεταστικό κέντρο για άτομα με προβλήματα όρασης από την ECDL Hellas.
2) Επιβάλλεται ο Οργανισμός του οποίου ηγείστε να δημιουργήσει τουλάχιστον δύο νέα Ι.Ε.Κ. για την εκπαίδευση τυφλών σπουδαστών σε ειδικότητες όπως του βοηθού φυσιοθεραπευτή (μασέρ) και του προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να διευρυνθούν οι εργασιακοί ορίζοντες των νέων συναδέλφων, δεδομένου ότι το παραδοσιακό επάγγελμα του τηλεφωνητή, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, συνεχώς φθίνει.
3) Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι πολύ σύντομα το Ι.Ε.Κ. Νέας Σμύρνης Τειρεσίας θα πάψει να λειτουργεί εάν δεν υλοποιήσετε πάραυτα τις συμβατικές σας υποχρεώσεις για την αγορά του απαιτούμενου εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ για τον εξοπλισμό του Ι.Ε.Κ., και δεν εξασφαλίσετε στους τυφλούς σπουδαστές την παροχή των βιβλίων με τη διδακτέα ύλη σε μορφή Braille, ηχογραφημένη και ηλεκτρονική, δεδομένου ότι το Κ.Ε.Α.Τ., το οποίο μέχρι τώρα κάλυπτε τις ανάγκες αυτές θα αδυνατεί να το πράξει στο άμεσο μέλλον, καθότι χρειάζεται τους υπολογιστές πιθανόν για την ανάπτυξη δικών του προγραμμάτων και την εξυπηρέτηση των μαθητών του. Ο εφοδιασμός σας με ίδιον εξοπλισμό και η εξασφάλιση της παροχής των αναγκαίων βιβλίων προς τους σπουδαστές σας είναι υποχρέωσή σας συμβατικώς ανειλημμένη και οφείλετε να την εκπληρώσετε το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να μη βρεθούμε και εμείς και εσείς μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
4) Θεωρούμε ότι η Εκπαίδευση, γενικά όλων των Ελλήνων μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών, και ειδικά των αναπήρων, όπως οι τυφλοί, πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το Κράτος σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα και με τις συνταγματικές επιταγές. Ως εκ τούτου, ζητάμε την κατάργηση της καταβολής διδάκτρων από τους τυφλούς σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. Τειρεσίας καθώς και όσων άλλων Ι.Ε.Κ. δημιουργηθούν στο μέλλον.
Με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση προς όφελος του χώρου των τυφλών, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 


Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος 
Νίκος Γιαλλούρης 
Η Γενική Γραμματέας
Βιβή Τσαβαλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου