Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

"Θες να γίνουμε φίλοι" Πρόγραμμα εθελοντικής δράσης για άτομα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/12/2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης

«ΘΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ;»: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με το σύνθημα «Θες να γίνουμε φίλοι;» ξεκινά το πρόγραμμα εθελοντικής δράσης για Άτομα με Αναπηρία που διοργανώνει το Γραφείο Νεολαίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και της Εντεταλμένης Συμβούλου της Διεύθυνσης Πολιτισμού σε θέματα νεολαίας Χριστίνας Κελεσίδου, σε συνεργασία με τη Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης.

Στη δράση συμμετέχουν εθελοντικά απόφοιτοι και κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων σχολών παιδαγωγικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ισότιμη Συμμετοχή των ΑμεΑ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», που υλοποιείται από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Α.Π.Θ. και επιβλέπει η Παιδίατρος και καθηγήτρια Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ Άννα Φαχαντίδου- Τσιλιγκιρογλου. Οι εθελοντές θα αναλάβουν να αναπτύξουν φιλική σχέση με άτομα με αναπηρίες και θα τα συνοδεύουν σε εξόδους και λοιπές δραστηριότητες, οι οποίες θα καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων θα καλύψει όλο το χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2010 και η συμμετοχή των ΑμεΑ θα γίνεται κατόπιν συναίνεσης των εκπαιδευτών, των γονέων και των κηδεμόνων τους. Τη συνολική επίβλεψη της δράσης έχουν αναλάβει υπεύθυνοι στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και το σύνολο των δραστηριοτήτων θα υλοποιείται με την επίβλεψη αρμοδίου.
Η πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 στις 9:30 π.μ. και θα περιλαμβάνει τη γνωριμία των εθελοντών με παιδιά από το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης που διαβιούν στο Οικοτροφείο. Στη συνέχεια, στις 11:30 π.μ., τα παιδιά θα παρακολουθήσουν δωρεάν τη θεατρική παράσταση «Καλά Χριστούγεννα κ. Σκρουτζ», που είναι μια ευγενική προσφορά της Διεύθυνσης του Ράδιο Σίτυ.

Σκοπός του Γραφείου Νεολαίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι να φέρει σε επικοινωνία τα παιδιά με αναπηρία, που μένουν στο ίδρυμα, με άλλα άτομα, να αναλάβει κάθε εθελοντής να κάνει παρέα και να συνοδεύει έναν παιδί με αναπηρία σε εξόδους για ψυχαγωγία και κάθε είδους κοινωνική δραστηριοποίηση. Ταυτόχρονα, να αναπτυχθούν σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε άτομα με αναπηρία και με μη αναπηρία, να αρθεί ο αποκλεισμός που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία, να τους δοθεί η ευκαιρία να βγουν από το σπίτι τους, να καταρριφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις και να γίνει συνείδηση ότι όλοι είμαστε ίσοι ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά μας. Βασικός στόχος είναι η ενημέρωση και η δραστηριοποίηση των νέων ως ενεργοί πολίτες και η συνειδητοποίηση από πλευράς τους της αξίας του εθελοντισμού και της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Οι δραστηριότητες είναι κυρίως ψυχαγωγικού και πολιτισμικού περιεχομένου και περιλαμβάνουν:
 Επισκέψεις σε μουσεία (αρχαιολογικό, βυζαντινό, αθλητικό, τεχνολογίας, μακεδονικού αγώνα, σύγχρονης τέχνης, ολυμπιακό, ΟΣΕ κ.α ), αίθουσες τέχνης, χώρους εικαστικών δραστηριοτήτων, Επισκέψεις σε εκθεσιακούς χώρους (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, λοιπές κλαδικές εκθέσεις) και σε εμπορικά κέντρα (Mediterranean Cosmos, City Gate), Επισκέψεις σε πάρκα ψυχαγωγίας (Magic Park), Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών ταινιών, φεστιβάλ τεχνών, φεστιβάλ χορού (Διεθνής Μήνας Χορού), φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, μουσικών παραστάσεων και συναυλιών, Αθλητικές δραστηριότητες (επισκέψεις σε κολυμβητήρια, Ποσειδώνιο, Εθνικό), Ημερήσιες εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς, Εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα, Happenings, Εξόδους σε καφετέριες και ταβέρνες.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Νεολαίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2313- 319863, 2313- 319676, 2313-319766, στο fax 2313-329884 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο neolaia@nath.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου