Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 ως εργαλείο για την προώθηση της εξίσωσης των ευκαιριών και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία (ΕΣΑμεΑ, Δελτίο Τύπου)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.12.09 της Ε.Σ.Α.μεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία)

Το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 ως εργαλείο για την προώθηση της εξίσωσης των ευκαιριών και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία

Τη σημασία της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τα άτομα με αναπηρία, εξέφρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με επιστολή της στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λ. Κατσέλη, ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. τονίζει ότι το ΕΣΠΑ, ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας, δύναται να συμβάλει στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στη χώρα. Ωστόσο, μελετώντας ένα προς ένα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ η Συνομοσπονδία διαπιστώνει τεράστιο έλλειμμα που έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση, αλλά ουσιαστική παραβίαση των επιταγών του άρθρου 16 του νέου Κανονισμού των Ταμείων της Ε.Ε., στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπλοκές στην εκταμίευση των χρηματοδοτήσεων.

Για τους λόγους αυτούς κατέθεσε εν όψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, μια σειρά προτάσεων στην κα. Υπουργό, που πρέπει να ληφθούν υπόψη και συνοψίζονται ως εξής:
-Εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση της εθνικής νομοθεσίας σε θέματα προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών)
-Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας σε κεντρικό επίπεδο που να υπάγεται απευθείας στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου
-Λειτουργία της Ε.Σ.Α.μεΑ. ως “help desk” των Διαχειριστικών Αρχών
-Δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και πιστοποίησης των τελικών παραδοτέων των έργων αναφορικά με την προσβασιμότητα, στον οποίο η Συνομοσπονδία να διαδραματίζει κεντρικό και θεσμοθετημένο ρόλο
-Σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας με συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία θα επεξεργαστεί εντός 20ημέρου τον τρόπο που το ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει πιο «φιλικό», προσφέροντας «υπηρεσίες ποιότητας που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα του πολίτη», συμπεριλαμβανομένου του πολίτη με αναπηρία
-Αναθεώρηση των στοχευμένων δράσεων για τα άτομα με αναπηρία που περιλαμβάνονται στα Τομεακά και Περιφερειακά ΕΠ του ΕΣΠΑ
-Απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών του ΕΣΠΑ σε όλα τα επίπεδα και η υποστήριξη των αναπηρικών φορέων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν ως τελικοί δικαιούχοι.

Για περισσότερα στοιχεία και για το πλήρες κείμενο της επιστολής, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου