Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Το πρώτο πραγματικά προσβάσιμο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη



Το πρώτο πραγματικά προσβάσιμο κατάστημα στη Θεσαλλονίκη ανοίγει σύντομα. Πρόκειται για το Creta Sense, που όπως αποκαλύπτει και το όνομά του εμπορεύεται παραδοσιακά και βιολογικά κρητικά προϊόντα. 
Σύμφωνα με το άρθρο "Ανοίγει το πρώτο κατάστημα για ανθρώπους με οπτική αναπηρία", της HEALTH.ana-mpa.gr   ο χώρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή έλευση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Διαθέτει ράμπες, το πάτωμα αποτελείται από πλακίδια, διαφορετικής υφής πλάτους, και στο εσωτερικό του καταστήματος υπάρχει  οδηγός όδευσης τυφλών.

Σε όλα τα προϊόντα θα υπάρχουν ετικέτες γραμμένες σε Braille, με το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία λήξης του. Επίσης, θα υπάρχουν βοηθητικά ηχητικά συστήματα, ώστε ακουμπώντας ένα στυλό πάνω στο ειδικό αυτοκόλλητο χαρτάκι ενός ραφιού να αναπαράγεται ηχητικό μήνυμα, πληροφορώντας τον καταναλωτή για την ακριβή θέση του στο κατάστημα. Οι ηχογραφημένοι περιγραφικοί χάρτες και κατάλογοι θα καταστούν την διαδικασία των αγορών ακόμα πιο εύκολη. 

Σε άτομα με αδυναμία μετακίνησης η  επιχείρηση προσφέρει δωρεάν μεταφορά των προϊόντων της με εταιρία ταχυμεταφορών, φιλική προς το περιβάλλον (κούριερ με ποδήλατα).

Μακάρι όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβαιναν την καταναλωτική δύναμη των ατόμων με αναπηρία και να προχωρούσαν σε δραστικές αλλαγές τόσο στο περιβάλλον τους όσο και στην φιλοσοφία τους. 

Γιατί τελικά, μια ράμπα δεν φτάνει ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου