Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Προτάσεις ΕΣΑμεΑ

Τις προτάσεις της με στόχο την εκπόνηση και εφαρμογή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μια ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για την Απασχόληση, την Επαγγελματική Κατάρτιση, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Κοινωνική Προστασία των Ατόμων με Αναπηρία- που αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας- μέσω της οποίας να ικανοποιούνται και να προωθούνται πάγια αιτήματα του εθνικού αναπηρικού κινήματος, εξέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με υπόμνημά της στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Λοβέρδο.
Για την εφαρμογή μιας τέτοιας Εθνικής Στρατηγικής η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των πολιτικών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να κατέχει προεξέχουσα θέση, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω:
α) της αδιάκοπης και συνεχούς διαβούλευσης με το αναπηρικό κίνημα της χώρας, βάσει της αρχής του ευρωπαϊκού και εθνικού αναπηρικού κινήματος "τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς"
β) της σύστασης Διεύθυνσης Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρία στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
γ) της συμμετοχής της Ε.Σ.Α.μεΑ. στις αποφάσεις που λαμβάνουν Οργανισμοί που εποπτεύονται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ., ανά τομέα, εδώ.

Αντίστοιχα, στάλθηκε υπόμνημα στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη, σχετικά με την άρση των πάσης φύσεως εμποδίων του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στο οποίο τονίζεται ότι "κλειδί για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία αποτελεί η προσβασιμότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, των υποδομών και υπηρεσιών- συμβατικών και ηλκτρονικών- η οποία παράλληλα αποτελεί και θεμελιώδη λίθο ενός ανθρωποκεντρικού βιώσιμου περιβάλλοντος και ένα σημαντικό προαπαιτούμενο ια τη διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ενσωμάτωσης, τα οποία είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά μιας "αειφόρου κοινωνίας".
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις προτάσεις για:
  • Δομημένη απευθείας διαβούλευση του υπουργείου με το εθνικό αναπηρικό κίνημα
  • Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και διάχυση/ εξειδίκευση του κριτηρίου της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του
  • Συμπλήρωση- επικαιροποίηση της υφιστάμενης τεχνικής νομοθεσίας σε θέματα προσβασιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος στα άτομα με αναπηρία.
  • Ένταξη του κριτηρίου της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στα υποχρεωτικά κριτήρια ελέγχου μιας οργανωμένης παραλίας προκειμένου να λάβει τη γαλάζια σημαία
  • Προώθηση της εισαγωγής των αρχών του "Σχεδιασμού για όλους" ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας (συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων).
Το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Επίσης, τις προτασεις της για το νομοσχέδιο "Ρύθμιση των Χρεών Υπερχρεωμένων Καταναλωτών" απέστειλε στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη,, τονίζοντας ότι για να καταστούν θετικά τα μέτρα αυτά στα άτομα με αναπηρία, πρεπει να συμπεριληφθούν πρόσθετα μέτρα ευνοϊκά για αυτούς και τις οικογένειές τους. Το αίτημα αυτό για λήψη ειδικών μέτρων προστασίας δεν γίνεται λόγω της αναπηρίας αυτής καθ' εαυτής, αλλά εξαιτίας του διαχρονικού κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου