Απαραίτητες διευκρινήσεις ως προς τη διαφορά της αναδοχής με την υιοθεσία ενός παιδιού, δόθηκαν στην ειδική εκπομπή «ΕΠΤΑ» του ΕΡΤNews με τη Βάλια Πετούρη, που μεταδόθηκε το βράδυ του Μ. Σαββάτου (4/5/2024) στις 23:00.
Όπως αποσαφήνισε η Ελευθερία Ψαρρά, Επιστημονική Διευθύντρια του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Αττικής «Μητέρα», η αναδοχή έρχεται να καλύψει την ανάγκη του παιδιού, ωστόσο κάθε ανάγκη του παιδιού δεν είναι υιοθεσία.
Είπε, ακόμη: «Μπορεί να έχει ένα προσωρινό χαρακτήρα για μικρό χρονικό διάστημα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και για κάποιες περιπτώσεις μπορεί και για πάντα. Η υιοθεσία ένας διαφορετικός θεσμός. Για ένα παιδί έχει προϋπάρξει συνεργασία με τη φυσική του οικογένεια, η οποία δεν μπορεί να το αναλάβει για τους δικούς της σοβαρούς λόγους και το παιδί θα πρέπει να μπει σε μια μόνιμη δηλαδή οικογένεια, κάτι το οποίο γίνεται με την υιοθεσία. Στην υιοθεσία το παιδί έχει τα ίδια δικαιώματα όπως έχει και ένα βιολογικό παιδί. Νομικά δηλαδή είναι η οικογένειά του, ενώ στην αναδοχή το παιδί διατηρεί την ταυτότητά του, των φυσικών γονέων. Δεν υιοθετείται, παραμένει στο καθεστώς της αναδοχής».
Για το πώς βίωσε το γεγονός ότι είναι υιοθετημένη, τόσο ως παιδί, και πλέον ως έφηβη, μίλησε η Μύριαμ, λέγοντας: «Ως παιδί δεν αντιμετώπισα διαφορετική μεταχείριση από τα παιδιά γύρω μου, καθώς εισέπραξα την ίδια ανοχή και περισσότερη αγάπη. Και τώρα, ως έφηβη, θα ήθελα να περάσω δύο μηνύματα βασικά στους νέους γονείς: Θα τους συμβούλευα βασικά να υιοθετούν δίχως δισταγμό, καθώς κάτω υπό τις σωστές συνθήκες μπορούν να κάνουν ευτυχισμένους και τους ίδιους αλλά και το παιδί τους».
Ερωτηθείσα για το πώς αντιμετώπισε περιστατικά bullying στο σχολείο, για το γεγονός ότι έχει υιοθετηθεί, η ίδια αποκάλυψε: «Επειδή είχα μάθει να απαντάω με ανάλογο τρόπο δεν με άγγιξαν ποτέ τέτοια περιστατικά. Τους έλεγα μάλιστα ότι “εμένα με διάλεξαν, ενώ εσένα… σε έτυχαν”».
Η Αθηνά, η οποία υιοθέτησε με τον σύζυγό της Γρηγόρη πρόσφατα ένα αγοράκι 10 μηνών, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Προφανώς και προσπαθήσαμε να κάνουμε δικά μας παιδιά. Είχαμε αποτυχία σε αυτό (…) Πρέπει ο άνθρωπος που θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να γίνει γονιός ενός παιδιού που δεν έχει βιολογική σχέση μαζί του, να έχει δουλέψει μέσα του αυτό το κομμάτι της αποτυχίας».
Για το στάδιο της προετοιμασίας πριν από την υιοθεσία, ο Γιάννης, ο οποίος υιοθέτησε την κόρη του προ ετών από το «Μητέρα», ανέφερε: «Μας φρόντισαν πάρα πολύ στο Ίδρυμα όλοι οι άνθρωποι, βρεφοκομείο, διοικητικό προσωπικό, κοινωνική υπηρεσία, όλοι. Το θέμα είναι ότι ανεξάρτητα από αυτό, εμείς μετά την υιοθεσία βρεθήκαμε προ εκπλήξεων. Όταν, δηλαδή, η κόρη μας μας είπε “γιατί αργήσατε τόσο πολύ να έρθει να με πάρετε;”».
Απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις για την υιοθεσία.
Υπάρχει όριο ηλικίας για τους μέλλοντες γονείς; Τι εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν;
Δεν ψάχνει κανείς πλούσιους ανθρώπους. Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν στο ελάχιστο εισόδημα που μπορεί κανείς να αναθρέψει με ασφάλεια ένα παιδί. Η ηλικία είναι τα 50 έτη και μετά τα 60 δεν μπορεί κάποιος θα υιοθετήσει.Δίνεται προτεραιότητα στους γονείς που είναι κάτω από 40 ετών;
Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.Έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν ένα παιδάκι οι οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά ή όχι;
Όχι, είναι τα ίδια τα κριτήρια και οι ίδιες πιθανότητες. Όταν μια οικογένεια όμως έχει αποκτήσει παιδιά, έργο της δομής είναι να δει με την οικογένεια, να δει το παιδί και να φροντίσει ποιο θα πάει, ώστε να γίνει το καλύτερο ταίριασμα.Μία αίτηση για αναδοχή ενδεχομένως να επηρεάσει μία αίτηση για υιοθεσία που θα ακολουθήσει;
Εξετάζονται και οι δύο αιτήσεις. Γίνεται προσπάθεια με τη συνεργασία που υπάρχει με τους ανθρώπους και από τη σχέση εμπιστοσύνης που ιδανικά δημιουργείται, να δουν πραγματικά τι είναι αναδοχή μέσα από τη συνεργασία, και τι είναι η υιοθεσία. Μερικές φορές οι ενδιαφερόμενοι αφήνουν και τις αιτήσεις τους προς έγκριση ή όχι. Μπορεί να αποσύρουν τη μία από τις δύο στην πορεία.
Πηγή: ertnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου