Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

3 πράγματα που πρέπει να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους για την τεχνητή νοημοσύνη

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που το ChatGPT μπήκε στην ζωή μας, τροφοδοτώντας μεγάλο ενθουσιασμό καθώς και ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει για την εκπαίδευση.

Οι αλλαγές είναι διαρκείς. Στα μέσα του 2023, το MyAI ενσωματώθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Snapchat. Αυτό είναι ένα chatbot που υποστηρίζεται από το ChatGPT, το οποίο ενθαρρύνει τους εφήβους να ρωτούν οτιδήποτε - από προτάσεις δώρων για φίλους έως ερωτήσεις σχετικά με τις εργασίες για το σπίτι.

Εν τω μεταξύ, η Microsoft κυκλοφορεί το "Copilot" στα συστήματά της, που παρουσιάζεται ως "καθημερινός σύντροφος τεχνητής νοημοσύνης". Στην πραγματικότητα είναι η συνέχεια του "Bing Chat", ενός βοηθού ενισχυμένου με AI που συνοδεύει το εργαλείο αναζήτησης Bing.

Ξαφνικά, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη –η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο όπως κείμενο και εικόνες– έγινε προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων.

Είμαστε πολύ ενθουσιώδεις για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι καθώς και οφέλη. Εδώ είναι τρία πράγματα που μπορούν να έχουν υπόψη οι γονείς καθώς εξερευνούν την τεχνολογία AI με τα παιδιά τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ήρθε για να μείνει

Η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καινούργια – τα chatbot και η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960.

Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο υπήρξε μια ταχεία ανάπτυξη κι εμπλουτισμός των βάσεων δεδομένων AI, τεράστιες οικονομικές επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες, πιο καινοτόμος κώδικας και βελτιωμένη προσβασιμότητα και χρηστικότητα.

Οι γονείς μπορεί να είναι φυσικά διστακτικοί για την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλά σχολεία έχουν σκεφτεί να απαγορεύσουν ορισμένες χρήσεις της, με τη χρήση ισχυρισμών ότι θα οδηγήσει σε εξαπάτηση και θα υπονομεύσει την ακαδημαϊκή ακεραιότητα.

Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, αλλά και θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στη ζωή μας. Όσο πιο γρήγορα μάθουν οι νέοι να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία, τόσο πιο ενημερωμένοι μπορούν να είναι για το πώς να τη χρησιμοποιούν με σύνεση και παραγωγικότητα.

Εάν είστε γονιός, είναι σημαντικό να μάθετε και να δοκιμάσετε αυτές τις τεχνολογίες μόνοι σας, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να περιηγηθεί σε έναν κόσμο με τεχνητή νοημοσύνη. Ξεκινήστε με ένα δωρεάν εργαλείο δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης και πειραματιστείτε μαζί κάνοντας κάποιες ερωτήσεις στο bot και αναλογιζόμενοι τις απαντήσεις.

1. Να έχετε κριτική σκέψη

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα - όπως να δημιουργεί εικόνες ή να γράφει ιστορίες - αλλά δεν αντανακλάται σε αυτό που γράφει. Θα συνδέσει το κείμενο με τρόπο που να έχει νόημα, αλλά χωρίς να αντιληφθεί μηνύματα συγκαλυμμένα.

Το Generative AI δεν μπορεί να αξιολογήσει την αξιοπιστία των πηγών, ούτε μπορεί πάντα να βρει έγκυρες πληροφορίες για την υποστήριξη των αξιώσεων. Το λογισμικό δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύεται επίσης σε δεδομένα από μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να μην περιλαμβάνονται πρόσφατα γεγονότα.

Έτσι, τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι, αν και μοιάζει με άλλα γραπτά, όπως σε ένα βιβλίο ή ένα άρθρο, το κείμενο έχει συνδυαστεί με κώδικα υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λέξη, πρόταση και ισχυρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης.

Μεταβείτε σε μια δωρεάν συσκευή δημιουργίας τεχνών τεχνητής νοημοσύνης με το παιδί σχολικής ηλικίας και κάντε μερικές αναζητήσεις. Στη συνέχεια, κάντε ερωτήσεις στο παιδί σας όπως: «Τι είδους άτομα εμφανίζονται; Ποια είδη λείπουν; Βλέπετε κάποια στερεότυπα; Μπορείτε να δείτε προκαταλήψεις;».


2. Προσοχή στα chatbots

Τα chatbots είναι προγράμματα υπολογιστών που έχουν σχεδιαστεί για να προσομοιώνουν συνομιλίες σαν να ήταν άνθρωποι.

Για παράδειγμα, υπήρχαν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια χρήστες Replika έως το 2022. Το Replika είναι ένα chatbot που χρεώνεται ως συνοδός που νοιάζεται. Λειτουργεί σαν φίλος, αλλά οι σχέσεις με το chatbot μπορεί να γίνουν ρομαντικές ή σεξουαλικές.

Σε πολλές εφαρμογές chatbot όπως αυτή, ενδέχεται να μην υπάρχει εποπτεία ή ανθρώπινος έλεγχος σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Λάβετε λοιπόν υπόψη σας εάν το παιδί σας περνά πολύ χρόνο με «φίλους» της τεχνητής νοημοσύνης.

Εάν αφεθούν ανεπιτήρητα, υπάρχει περίπτωση αυτοί οι τύποι εφαρμογών να τροφοδοτήσουν την περιέργεια ενός παιδιού και ενδεχομένως να το χειραγωγήσουν σε ανήθικες και επιβλαβείς καταστάσεις, όπως πολύ προσωπικές συνομιλίες με ένα bot.

Ξεκαθαρίστε στα παιδιά σας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μηχανή, όχι άνθρωπος. Δεν μοιράζεται τα ιδανικά, τις πεποιθήσεις, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία σας. Παρουσιάζει κείμενο και γλώσσα με βάση μοντέλα και αλγόριθμους. Δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να διαφωνήσεις, να πάρεις μαθήματα ή να το χρησιμοποιήσεις για να ενισχύσεις τις αξίες σου.

Μπορεί να γίνει χειροκίνητη (μη αυτοματοποιημένη) επεξεργασία του κώδικα για να εμποδίτούνι ορισμένες απόψεις ή θέσεις σε συγκεκριμένα θέματα.

3. Οι εικόνες, τα βίντεο και ο ήχος έχουν επίσης σημασία

Με όλη την εστίαση στο κείμενο, βεβαιωθείτε ότι υπενθυμίζετε στα παιδιά σας οι εικόνες και τα βίντεο αποτελούν επίσης μέρος της τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργείται. Τα παιδιά μπορεί να είναι προσεκτικά σχετικά με το κείμενο που εισάγουν στο διαδίκτυο αλλά απρόσεκτα με το ανέβασμα εικόνων.

Οι φωτογραφίες και η εικόνα του προσώπου τους γίνονται διαθέσιμα στην τεχνητή νοημοσύνη όταν ανεβαίνουν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την προστασία της ταυτότητάς τους. Για παράδειγμα, το ChatGPT έχει πλέον δυνατότητες εικόνας που μπορείτε να συμπεριλάβετε στις συνομιλίες σας με το chatbot. Συζητήστε το απόρρητο με το παιδί σας και βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε ότι τυχόν δεδομένα που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο μπορούν να αποθηκευτούν, να σαρωθούν και να υποβληθούν σε επεξεργασία από AI.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο μάθησης και αφοσίωσης και οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι άκρως συναρπαστικές. Με ανοιχτές συζητήσεις και επίβλεψη, οι δυνατότητες των παιδιών να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την τεχνολογία είναι ατελείωτες.



Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου