Ένα άνευ προηγουμένου νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Καλιφόρνια, το οποίο απαγορεύει σε σχολεία της αμερικανικής πολιτείας ένα πλήθος από τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά, όπως δημητριακά, παγωτά, ροφήματα, ζαχαρωτά, γαριδάκια και ζελεδάκια. Ο νέος νόμος (California School Food Safety Act) εκτιμάται ότι θα επηρεάσει πάνω από 6,3 εκ. μαθητές διαφορετικών ηλικιών από 10.000 σχολεία κάθε βαθμίδας.
Ειδικότερα, στο στόχαστρο των αρχών τέθηκαν χρωστικές ουσίες που ενδεχομένως να συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 (California Office of Environmental Health Hazard Assessment).
Πρωτεργάτης του νόμου, ο βουλευτής των Δημοκρατικών Jesse Gabriel, ο οποίος δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό και για εμένα προσωπικά, που αγωνίστηκα με τη ΔΕΠΥ ως παιδί, και για τον ρόλο μου ως γονιού ενός παιδιού με ΔΕΠΥ. Γνωρίζουμε ότι οι συνθετικές χρωστικές στις οποίες εστιάζει αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να βλάψουν όλα τα παιδιά, αλλά ακόμα περισσότερο όσους νέους ανθρώπους αντιμετωπίζουν τη ΔΕΠΥ και άλλες προκλήσεις».
Γιατί όμως αν αυτές οι ουσίες είναι τόσο βλαβερές για τα παιδιά, συνεχίζεται η διάθεσή τους στο εμπόριο; Όπως υποστηρίζει ο Gabriel, ο αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παρωχημένες έρευνες, οι οποίες μπορεί να πραγματοποιήθηκαν έως και πριν από 70 χρόνια.
Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση στην οποία προχώρησε ο FDA: «Προχωρήσαμε σε ανασκόπηση των ερευνών που έχουν γίνει για τις επιπτώσεις των πρόσθετων χρωστικών στη συμπεριφορά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφίας στην οποία βασίστηκε το νομοσχέδιο. Γενικά, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες όταν καταναλώνουν τρόφιμα με χρωστικές, αλλά κάποια στοιχεία καταδεικνύουν ότι συγκεκριμένα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν ευαισθησία σε αυτές. Όλες οι χρωστικές της λίστας πέρασαν πρόσφατα από αξιολόγηση της ασφάλειας της χρήσης τους σε τροφές και βρέθηκαν ασφαλείς υπό τις παρούσες συνθήκες».
Συγκεκριμένα, οι ουσίες που τέθηκαν στο στόχαστρο του νομοσχεδίου είναι η κόκκινη χρωστική Νο. 40, οι κίτρινες Νο 5 και 6, οι μπλε Νο 1 και 2 και η πράσινη Νο 3.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν ανησυχούμε ως γονείς; Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις τυποποιημένες τροφές καθώς οι περισσότερες είναι υπερ-επεξεργασμένες και πιθανόν να περιέχουν συνθετικές χρωστικές (ειδικά αν έχουν ζωηρά χρώματα). Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πλούσιες σε ζάχαρη ή αλάτι.
Μπορούμε, εναλλακτικά, να αναζητήσουμε προϊόντα που αναγράφουν ξεκάθαρα στη συσκευασία ότι δεν περιέχουν πρόσθετες χρωστικές. Σε γενικές γραμμές, είναι προτιμότερο να προτείνουμε στα παιδιά πιο υγιεινές εναλλακτικές ενός σνακ ή ροφήματος παρά να τους απαγορεύσουμε εντελώς την κατανάλωσή τους, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να τα αναζητήσουν όταν δεν βρίσκονται υπό την επίβλεψή μας.
Πηγή: marieclaire
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου