Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος που νιώθει για την επιστροφή του στο σχολείο


Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδος για κάποια παιδιά και τις οικογένειές τους. Μπορεί να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές όπως η μετάβαση σε ένα νέο σχολείο ή η ύπαρξη περισσότερων του ενός εκπαιδευτικών. Τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται διαφορετικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωμένα για το αν θα τα καταφέρουν.

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας αν είναι ανήσυχο ή αγχωμένο πριν από την έναρξη του σχολείου.


Α) Μιλήστε για τη μετάβαση

Είναι σημαντικό για το παιδί σας να ξέρει ότι είστε εκεί για να το ακούτε και να το βοηθάτε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν. Βρείτε χρόνο για να μιλήσετε όταν είναι σχετικά ήρεμο. Αποφύγετε στιγμές που είναι αναστατωμένο ή ετοιμάζεται για το σχολείο. Διαβάστε παρακάτω μερικά πράγματα που μπορείτε να του πείτε.

"Έλα να σκεφτούμε πώς μπορώ να σε βοηθήσω για να γίνει όλο αυτό πιο εύκολο». Για παράδειγμα, μπορείτε να του ετοιμάσετε ένα ιδιαίτερο σνακ ή να το πηγαίνετε στην τάξη (αν επιτρέπεται) τις πρώτες ημέρες. Ωστόσο ξεκαθαρίστε του από την αρχή ότι το μην πηγαίνει σχολείο και να ζητάει να μείνει σπίτι δεν είναι επιλογή.

«Τι σου αρέσει στο σχολείο;» Θυμηθείτε όμορφα περιστατικά από τα προηγούμενα χρόνια. Επισημάνετε αυτές τις θετικές στιγμές και χρησιμοποιήστε τις ως υπενθύμιση ότι το σχολείο μπορεί να είναι ωραίο και ευχάριστο.

«Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε αγχώνει;» Μήπως το παιδί σας ανησυχεί ότι δεν θα μπορεί να ακολουθήσει την τάξη; Να κάνει φίλους ; Να τα πάει καλά τον δάσκαλό του; Μήπως φοβάται ότι θα το κοροϊδεύουν ή θα το εκφοβίζουν ; Μαθαίνοντας τι αγχώνει/προβληματίζει το παιδί σας, θα μπορέσετε να βρείτε και αποτελεσματικές λύσεις.

«Βλέπω ότι έχεις άγχος για το σχολείο. Αλλά πιστεύω σε σένα και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω». Το να δείχνετε εμπιστοσύνη και κατανόηση στα παιδιά σας, το να νιώθουν ότι ξέρετε τι περνούν μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό.


Β) Μην αντιδράτε στις εκρήξεις θυμού

Μερικές φορές, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις θυμού. Εάν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα επειδή πρόκειται να επιστρέψει στο σχολείο, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να αποφύγετε να θυμώσετε ή να αναστατωθείτε. Μολονότι δεν είναι εύκολο να το πετύχετε, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Οι εκρήξεις θυμού είναι μια συμπεριφορά με την οποία το παιδί αναζητά την προσοχή. Είναι καλύτερο να το αγνοήσετε εκείνη την στιγμή και να το επαινέσετε αργότερα όταν συμπεριφέρεται ήρεμα. Όταν ηρεμήσει, βρείτε την κατάλληλη στιγμή να το ρωτήσετε γιατί ήταν αναστατωμένο.


Γ) Ξεκινήστε νωρίς τη μετάβαση στην ρουτίνα του σχολείου

Η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για να αλλάξετε τα προγράμματα και τις ρουτίνες σας μπορεί να προκαλεί περισσότερο άγχος σε κάποια παιδιά και όχι λιγότερο. Ξεκινήστε τη διαδικασία πριν αρχίσει η σχολική χρονιά.

- Εξασκηθείτε στην νέα πρωινή και βραδινή ρουτίνα : Μεταβείτε στο πρόγραμμα που θα ακολουθείτε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εκ των προτέρων (ιδανικά μερικές εβδομάδες νωρίτερα, αλλά όχι λιγότερο από μία εβδομάδα). Ρυθμίστε την ώρα που ξυπνάει, που πηγαίνει για ύπνο και τρώει.

- Οργανώστε και ετοιμάστε τα πάντα εγκαίρως : Συγκεντρώστε τα απαραίτητα σχολικά είδη τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου. Οργανώστε το σακιδίου του παιδιού σας μαζί και ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των μαθημάτων αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

- Δώστε στο παιδί την δυνατότητα να επιλέξει : Ζητήστε του να επιλέξει τι θα φορέσει την πρώτη μέρα στο σχολείο ή τι μεσημεριανό/ βραδινό θέλει για να το γιορτάσετε. Η επιλογή δίνει στα παιδιά μια αίσθηση ελέγχου και ενθουσιασμού για το σχολείο. Με μικρότερα παιδιά, μπορείτε να τους δώσετε μερικές εναλλακτικές και να τα αφήσετε να αποφασίσουν.

- Απευθυνθείτε σε άλλους για υποστήριξη: Προσπαθήστε κανονίσετε μια ώρα για να παίξει το παιδί σας με κάποιον συμμαθητή του πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Είναι μια καλή ευκαιρία και για εσάς. Η συζήτηση με άλλες οικογένειες για τις δικές τους δυσκολίες και επιτυχίες όσον αφορά το σχολείο είναι μια υπενθύμιση ότι δεν είστε μόνοι.


Η συζήτηση με το παιδί σας και η λήψη μέτρων για να μειώσετε τις ανησυχίες του μπορεί κάνουν την επιστροφή στο σχολείο πιο εύκολη. Αλλά αν αυτές οι στρατηγικές δεν βοηθήσουν, παρακολουθήστε το παιδί σας προσεκτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αρχείο καταγραφής άγχους για να κρατήσετε σημειώσεις. Οι σημειώσεις θα σας φανούν χρήσιμες εάν αποφασίσετε να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό για βοήθεια.

Απόδοση του άρθρου How to help your child manage back-to-school anxiety

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου