Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Γονείς: Πώς θα βρείτε το δικό σας στυλ ανατροφής

Δείτε πώς θα αποκτήσετε ως γονείς το προσωπικό σας στυλ ανατροφής το οποίο θα λειτουργεί καλύτερα για την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας.

Το στυλ με το οποίο οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους είναι για κάθε οικογένεια μοναδικό, όπως ακριβώς το κάθε της μέλος. Για να βρείτε το δικό σας, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από το μηδέν. Αρκεί να σκεφτείτε λίγα βασικά πράγματα:

Αρχικά, όπως σε όλα τα ταξίδια, έτσι και σε αυτό της ανατροφής, θα πρέπει να γνωρίζετε τον προορισμό σας.

Τα θεμέλια όλων των σχέσεων (οικογενειακών, φιλικών, συναδελφικών κ.τλ.), ξεκινούν από τις κοινές αξίες. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καταγράψετε ποιες είναι οι δικές σας και κατ’ επέκταση να μπείτε στη διαδικασία να τις μεταδώσετε στο παιδί σας.

Ενσυναίσθηση; Δικαιοσύνη; Ισότητα; Καλοσύνη; Συμπόνια; Αποφασιστικότητα; Θάρρος;

Για να ανακαλύψετε με ακρίβεια τις αξίες σας, αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δοκιμάστε:

Αφού καταγράψετε κάποιες από αυτές, να κάνετε μια αναδιάταξη στη λίστα από την πιο σημαντική στην λιγότερο.
Επιλέξτε τις 5 πιο σπουδαίες, γράψτε τες σε ένα ξεχωριστό χαρτάκι και τοποθετήστε το κάπου που να φαίνεται. Αυτή η λίστα αντιπροσωπεύει τον επιθυμητό προορισμό σας.

Το επόμενο βήμα

Εν συνεχεία, δείτε τι λειτουργεί και τι όχι, δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με την κατάσταση.

Μπορείτε να βρείτε έμπνευση από πολλές πηγές: βιβλία, φίλους, οικογένεια, το διαδίκτυο κ.τλ. και να επιλέξετε όσες είναι σύμφωνες με τις αξίες σας.

Μπροστά σε μια πρόκληση, αντιδράστε με τον τρόπο που θεωρείτε σωστό. Κι αν αυτός ο τρόπος βλέπετε πως αποδίδει με το παιδί σας, χρησιμοποιήστε τον ξανά. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει μάλλον να σκεφτείτε κάτι άλλο ή να τον αφήσετε στην άκρη για ένα χρονικό διάστημα και να τον ξαναεφαρμόσετε αργότερα.

Υιοθετήστε πρώτα εσείς τη συμπεριφορά που αναμένετε από το παιδί σας

«Ζήστε» τη λίστα με τις αξίες που καταγράψατε στην καθημερινότητά σας. Δείξτε έμπρακτα στο παιδί σας τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να συμπεριφέρεται.

Τα παιδιά είναι γνωστό πως λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό μιμητικά.

Αν φωνάξουμε πάνω στο θυμό μας, το παιδί μας πιθανότατα αργά ή γρήγορα θα κάνει το ίδιο. Αν κάνουμε μια παύση και αναπνεύσουμε όμως βαθιά όταν είμαστε αναστατωμένοι, τότε με ανακούφιση θα δούμε το παιδί να είναι σε θέση να «ρυθμίζει» τα συναισθήματά του χωρίς καν να χρειαστεί να καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για να του μάθουμε το πώς.

Θυμηθείτε

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια συνεχής προσπάθεια. Ο εγκέφαλος του παιδιού μεγαλώνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς κι εσείς θα κληθείτε να αναδιαμορφώνετε τη λίστα σας και να αλλάζετε την προσέγγισή σας ανά περιόδους. Κρατήστε τις βασικές σας αξίες στο επίκεντρο και συνεχίστε να δοκιμάζετε νέα πράγματα ως προς την επικοινωνία σας με το παιδί. Τέλος, συνεχίστε να είστε το ζωντανό παράδειγμα όσων πιστεύετε βαθιά για εκείνο.

Πηγή: imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου