Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Νέα στρατηγική συνεργασία Ολυμπιονικών και Ολυμπιονικών Κωφών

Στο πλαίσιο του διαδραστικού σεμιναρίου συνεκπαίδευσης κωφών και ακουόντων αθλητών “Ο αθλητισμός είναι η φωνή μας”, που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 στην αίθουσα τύπου του ΟΑΚΑ, ξεκίνησε η νέα στρατηγική συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ). Πρόκειται για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών (ΣΕΟΚ).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες (Ι.Δ.Ο.ΡΟ), την Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ) και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) με την συνεργασία του ΣΕΟ και του ΣΕΟΚ. με στόχο την άρση των αποκλεισμών στην επικοινωνία μεταξύ κωφών και ακουόντων με όχημα τον αθλητισμό.

Ολυμπιονίκες και Ολυμπιονίκες Κωφοί, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την άρση κάθε αποκλεισμού στον αθλητισμό και την κοινωνία. Η σύναψη της συμφωνίας δρομολογεί το σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων και προγραμμάτων, με σκοπό τον άρση των αποκλεισμών, την ισοτιμία στην αθλητική συμμετοχή, την ευρεία διάδοση της νοηματικής γλώσσας στον γενικό πληθυσμό αλλά και την προαγωγή των ιδεωδών του Ολυμπισμού. Επιπλέον, αποβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και την αξιοποίηση της επιστημονικής εκπαίδευσης, για την υποστήριξη της αποστολής, των σκοπών και των δραστηριοτήτων των δύο φορέων.

Σημειώνουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών – θερινοί και χειμερινοί -, γνωστοί και ως Ολυμπιάδα Κωφών ή Deaflympics διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1924 από την Comité International des Sports des Sourds («Διεθνής Επιτροπή Αθλητισμού για Κωφούς») και είναι εγκεκριμένοι από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Είναι η μακροβιότερη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων στην ιστορία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αυτήν λαμβάνουν μέρος κωφοί αθλητές. Σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές δεν καθοδηγούνται από ήχους (όπως πιστόλια εκκίνησης, μεγάφωνα ή σφυρίγματα διαιτητών). Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και είναι η μακροβιότερη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων στην ιστορία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το σύμφωνο συνυπέγραψαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ολυμπιονίκης πάλης, Βούλα Ζυγούρη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών, Ολυμπιονίκης καλαθοσφαίρισης κωφών, Χάρης Γιαννόπουλος.

«Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να γνωρίσουμε την νοηματική γλώσσα ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα επικοινωνίας μας με τους μη ακούοντες συνανθρώπους μας. Ο αθλητισμός ως ιδανική πλατφόρμα για την άρση κάθε κοινωνικού αποκλεισμού είναι και ιδανικό πλαίσιο για να ξεκινήσουμε την επαφή μας με την νοηματική» είπε η Βούλα Ζυγούρη προλογίζοντας την υπογραφή του συμφώνου και έδωσε την σκυτάλη στον Πρόεδρο του ΣΕΟΚ νοηματίζοντας τις λέξεις «Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών»

Ο Χάρης Γιαννόπουλος συνέχισε λέγοντας στην νοηματική: «Σήμερα είναι μία μέρα, πολύ σημαντική για τον σύλλογο μας και για τον αθλητισμό γενικότερα. Σήμερα υπογράφηκε ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ δύο συλλόγων: Του Συλλόγου των Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Συλλόγου των Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών. Με την συνεργασία μας αυτή, στέλνουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά εάν είμαστε ενωμένοι και αγωνιζόμαστε για τα ιδεώδη του αθλητισμού».

Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Χρυσός Ολυμπιονίκης ενόργανης γυμναστικής Δημοσθένης Ταμπάκος, η Ολυμπιονίκης άλματος τριπλούν και Πρόεδρος του ΙΔΟΡΟ, Όλγα Βασδέκη, οι Ολυμπιονίκες Μαρία – Λουίζα Βρυώνη (πάλη), Μαρία Σαμορούκοβα (καλαθοσφαίριση), οι Ολυμπιονίκες κωφών Δήμητρα Πασχάλη (Ταεκβοντό), Σταύρος Ρενιέρης (Ταεκβοντό, Ταμίας ΣΕΟΚ), Ευανθία Πλαχούρα (καλαθοσφαίριση, τέως Αντιπρόεδρος ΣΕΟΚ), Ευστράτιος Συβρής (σκοποβολή), οι Olympian Μάκης Κολέθρας (πυγμαχία), Μαρίνα Βασαρμίδου (στίβος), οι Παγκόσμιες πρωταθλήτριες άρσης βαρών Άννα Στρούμπου (Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών) και Μαρία Χριστοφορίδη.

Την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών εκπροσώπησε ο Γενικός της Γραμματέας Κων/νος Γαργάλης και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Χρυσόστομος Σχοινάς. Τον Τομέα αθλητισμού της ΝΔ εκπροσώπησε η Τομέαρχης του, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου και Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κα Ντόρα Πάλλη. Παρόντες επίσης, οι Τομεάρχες Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Θανάσης Ζαννιάς και ΚΚΕ κ. Θοδωρής Λιάπης καθώς και εκπρόσωπος του γραφείου Αθλητισμού του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η κα Καλλιόπη Μενελάου, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Πειραιά και Πρόεδρος των Εθελοντών Αχαρνών – Θρακομακεδόνων κ. Νίκος Σιδηρόπουλος, η εκπρόσωπος του #BeActiveHellas κα. Δώρα Αλεξανδροπούλου και η εκπρόσωπος του «Τρέξε Μαζί Μου» κα Έλλη Μουτσοπούλου. . Από το χώρο της δημοσιογραφίας οι κες Βίκυ Σπύρου και Αγγελική Βύζικα. Το πάνελ συντόνισε η κα Ρένα Χαλά, μέλος ΔΣ του ΙΔΟΡΟ.

Εκ μέρους της διοργάνωσης, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες και όλους εσάς που συμμετείχατε στην «πιλοτική» αυτή δράση και κυρίως στις μεταφράστριες της νοηματική της ΕΟΑΚ κκ Μυρτώ Γκανούρη και Βασιλική Δημοπούλου, χωρίς την πολύτιμη αρωγή των οποίων δεν θα είχε καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση του σεμιναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου