Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Θέλετε να μεγαλώσετε πιο επιτυχημένα και χαρούμενα παιδιά; Βάλτε τους δουλειές στο σπίτι

Για πολλούς/'ες επιχειρηματίες, το να νιώθουν ότι είναι επιτυχημένοι ως γονείς -- ότι βοηθούν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν ώστε να γίνουν ανεξάρτητα, ευτυχισμένα, ικανοποιημένα και επιτυχημένα -- είναι ο βασικός παράγοντας για να αισθανθούν ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι υπαρκτή και υγιής.

Σε τελική ανάλυση, το να νιώθετε επιτυχημένοι -- με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να ορίσετε την "επιτυχία", επειδή είναι επιλογή -- είναι ένας βασικός παράγοντας για τη συνολική ευτυχία και την ολοκλήρωση.

Υπάρχει όμως τρόπος να βοηθήσετε πραγματικά τα παιδιά σας να είναι πιο επιτυχημένα;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει. Ως μέρος της 85χρονης (και συνεχιζόμενης) πολυγενεακής μελέτης του Χάρβαρντ, οι ερευνητές αξιολόγησαν το υπόβαθρο περισσότερων από 700 «υψηλών επιδόσεων» και βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της οικιακής εργασίας και της μετέπειτα επαγγελματικής επιτυχίας.

Κάτι που είναι λογικό. Τα παιδιά που αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε κοινές ευθύνες και που νιώθουν μέρος ενός μεγαλύτερου «οικοσυστήματος» αντλούν μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης. Μαθαίνουν, επίσης, να βλέπουν τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω τους και γίνονται πιο πρόθυμα να βοηθήσουν τους άλλους.

Εν ολίγοις, γίνονται λιγότερο εγωκεντρικά-- αν κάνεις τα πάντα για μένα και δεν χρειάζεται να συμμετέχω, είναι σαφές ότι ο κόσμος πρέπει να περιστρέφεται γύρω μου. Επίσης, αναπτύσσουν μια καλύτερη εργασιακή ηθική.

Όλα αυτά τα πράγματα οδηγούν σε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σταδιοδρομίας. ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Ενσυναίσθηση. Ηθική εργασίας. Η προθυμία όχι μόνο να ηγηθείς αλλά και να ακολουθήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα παιδιά που κάνουν δουλειές είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένα ως ενήλικες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics διαπίστωσε ότι τα παιδιά που αρχίζουν να βοηθούν με μικρές εργασίες από την ηλικία των 4 ή 5 ετών έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης και αυτο-αποτελεσματικότητας.

Κάτι που είναι λογικό. Με τα επιτεύγματά τους αισθάνονται καλά. Το να τα επαινούν για τα επιτεύγματά τους είναι, επίσης, όμορφο. Ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο μικρό όσο το να τακτοποιεί τα παιχνίδια.

Γιατί το αναγνωρίζει κάποιος.

Όπως γράφουν οι ερευνητές:

Σε σύγκριση με τα παιδιά που εκτελούσαν τακτικά δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά που σπάνια εκτελούσαν τέτοιες δουλειές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες βαθμολογίας στο κατώτερο πεμπτημόριο όσον αφορά τις βαθμολογίες που αναφέρονταν στους ίδιους τους κοινωνικούς, τις ακαδημαϊκές ικανότητες, τη σχέση με τους συνομηλίκους και την ικανοποίηση από τη ζωή.

Η συχνότητα των μικροδουλειών στο νηπιαγωγείο συσχετίστηκε θετικά με την αντίληψη του παιδιού για τις κοινωνικές, ακαδημαϊκές ικανότητες και ικανοποίηση από τη ζωή στην τρίτη δημοτικού, ανεξάρτητα από το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα και την εκπαίδευση των γονέων.

Περισσότερες δουλειές σε λογικά πλαίσια; Καλύτερα αποτελέσματα ζωής και ευτυχίας.

Ειδικά αν κάνετε αυτές τις δουλειές μέρος μιας ομαδικής προσπάθειας. Το να βλέπουμε ένα 5χρονο να τακτοποιεί τα παιχνίδια του είναι ένα πράγμα. Το να βάζει τα παιχνίδια του ενώ συμμαζεύουμε το δωμάτιο το κάνει ομαδική προσπάθεια. Κάνει τις δουλειές του μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος, στο οποίο είμαστε όλοι μαζί.

Που είναι μια τέλεια μεταφορά για τη μετέπειτα επιτυχία, αφού κανείς δεν κάνει ποτέ κάτι πραγματικά αξιόλογο χωρίς βοήθεια και υποστήριξη.



Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου