Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Θεσσαλονίκη: 277 παιδιά ζουν ή εργάζονται στους δρόμους της πόλης

Προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που εντοπίστηκαν από τις ομάδες street workers της ΑΡΣΙΣ είτε να βρίσκονται στον δρόμο είτε να εργάζονται εκεί.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γακούδη, εκπαιδευτή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ, η κινητή ομάδα από την αρχή της σχολικής χρονιάς τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέγραψε 277 περιπτώσεις παιδιών τα οποία είτε μένουν είτε εργάζονται στον δρόμο και δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

"Πρόκειται για ηλικίες μέχρι 18 χρόνων και προέρχονται από κοινότητες είτε Ρομά είτε προσφύγων και μεταναστών, είτε άλλων κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες" επισημαίνει ο κ. Γακούδης στη Voria.gr.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα παιδιά αυτά εντοπίζονται να δουλεύουν ή να επαιτούν στους δρόμους κάτω από δύσκολες συνθήκες. "Το σπίτι αυτών των παιδιών είναι ο δρόμος και εκτίθενται σε ό,τι κινδύνους μπορεί αυτός να επιφυλάσσει", υπογραμμίζει ο εκπαιδευτής.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της προσέγγισης αυτών των παιδιών από το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ λέει πως είναι μια διαρκής διαδικασία μέχρι να χτιστεί μια γέφυρα εμπιστοσύνης με τα παιδιά. "Γνωρίζουμε τα ίδια, το οικογενειακό τους περιβάλλον, και προσπαθούμε να τα πλαισιώσουμε έτσι ώστε να γίνουν μέλη της κοινωνίας, να μπουν στο σχολείο και να καταλάβουν ότι το μέλλον τους δεν είναι να δουλεύουν στον δρόμο ή να στηρίζουν τα ίδια την οικογένειά τους και να προστατέψουμε τα δικαιώματά τους. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά, ναι, υπάρχουν και success stories".

Η Φαίη Μανουσοπουλου, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη εθελοντών της ΑΡΣΙΣ, λέει στη Voria.gr ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την οργάνωση με την Κινητή Ομάδα Παρέμβασης και το Κινητό Σχολείο ώστε τα παιδιά που εντοπίζονται στον δρόμο να έρχονται σε μια πρώτη επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία. "Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τα παιδιά και να τα κινητοποιήσουμε ώστε να ενταχθούν στην εκπαίδευση. Το κινητό σχολείο αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας και ένας τρόπος προσέλκυσης αυτών των παίδων", τονίζει.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Παιδιά στον Δρόμο, όπως έχει καθιερωθεί η 12η Απριλίου, το Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ πραγματοποιεί δράση ενημέρωσης στη Νέα Παραλία με σύνθημα "Κανένα παιδί στον δρόμο - η παιδικότητα δεν εξαργυρώνεται ούτε εξαγοράζεται".

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου