Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Από χάκερ...στέλεχος κυβερνοασφάλειας που διδάσκει σε παιδιά - Η ιστορία του Γιάννη

Νεαρός χάκερ, ο οποίος είχε συνελήφθη στα 15 του καθώς έμπαινε σε συστήματα ασφαλείας υπουργείων και άλλων δημόσιων φορέων, διδάσκει και συμβουλεύει σήμερα ανηλίκους που έχουν κάποια ποινική εμπλοκή, μέσω ενός νέου προγράμματος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Γιάννης αθωώθηκε στο δικαστήριο και σήμερα εργάζεται ως στέλεχος κυβερνοασφαλείας σε ιδιωτική εταιρεία και παραδίδει μαθήματα σε άλλα ανήλικα παιδιά που είναι επίσης κατηγορούμενοι.

Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχουν και άλλοι 6 νέοι που είχαν στο παρελθόν περιπέτεια με τη δικαιοσύνη και έχουν αθωωθεί.

Τι λέει ο νέος για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα του υπ. Δικαιοσύνης

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Γιάννης ανέφερ πως «εντάχτηκα σε αυτό το πρόγραμμα χάρης την περιπέτεια που είχα όταν ήμουν 15 ετών. Μας επέλεξαν οι κοινωνικοί λειτουργοί. Πρακτικά χρησιμοποίησαν εμάς ώστε να δείξουμε την εμπειρία μας και μέσα από αυτό να περάσουμε και σε άλλα παιδιά που τείνουν στην παραβατικότητα στο να γνωρίζουν, όχι μόνο όταν έχουν εμπλοκή με το νόμο τα δικαιώματά τους αλλά πώς να τα αξιοποιήσουν. Αυτό το πρόγραμμα είναι και για να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπήρχαν στην απονομή της δικαιοσύνης και να προτείνουμε λύσεις και για φυλετικές διακρίσεις που θα μπορούσαν να υπάρχουν».

«Ούτε η εισαγγελέας δεν είχε καταλάβει τι είχα κάνει»

«Από την στιγμή που είμαστε κοντά στην ηλικία με τα παιδιά, ήταν πιο εύκολο το να μιλήσουνε, στο να συμβουλέψουμε γιατί όταν ένα ανήλικο παιδί είναι στο δικαστήριο, δεν ξέρει τι πρέπει να γίνει, φοβάται. Εγώ στην δική μου περίπτωση δεν είχα ούτε τη χρηματική ικανότητα ούτε να προσλάβω κάποιον δικηγόρο, ούτε μπορούσε να με στηρίξει κάποιος καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Και η ίδια η εισαγγελέας, δεν ήξερε σε αυτό το κομμάτι τι ακριβώς είχα κάνει, δεν είχε καταλάβει».

Για την ζωή του σήμερα, αναφέρει πως «είμαι προγραμματιστής πάνω στο κομμάτι της ηλεκτρονικής ασφάλειας. Εντοπίζω τρύπες σε λογισμικά και τα επιδιορθώνω».

Όπως σημειώνει, η περιπέτεια που είχε ο ίδιος του βγήκε σε καλό «γιατί με κράτησε από το να γίνει κάτι διαφορετικό και μπορεί να μην ήμασταν εδώ σήμερα».

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου