Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Μασσαλία: Στρατολογούν βίαια εφήβους για να καλύψουν τις απώλειες του πολέμου των ναρκωτικών

Οι βαρόνοι ναρκωτικών της Μασσαλίας δελεάζουν ευάλωτους έφηβους από όλη τη Γαλλία σε μια ζωή «σκλαβιάς» με σκοπό να καλύψουν τις απώλειες των συμμοριών τους, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από αυτούς που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο των καρτέλ που μαίνεται στην παράκτια πόλη, ισχυρίζονται Γάλλοι αξιωματούχοι.

Συνολικά 45 μεταφορείς ναρκωτικών έχουν σφαγιαστεί στους δρόμους της Μασσαλίας από τις αρχές του 2022, με τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες μόνο σε μια νύχτα αυτή την εβδομάδα. Με τόση αιματοχυσία, οι έμποροι προσπαθούν να στρατολογήσουν ντόπιους νέους, πρόθυμους να ρισκάρουν τη ζωή τους πουλώντας ναρκωτικά στους δρόμους της Μασσαλίας. Πολλοί από τους νεοσυλλέκτους, επειδή εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο, «βρίσκονται σε κατάσταση σκλαβιάς, κρατούνται δηλαδή όμηροι και ακόμη και βασανίζονται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής δικαστής της πόλης, Ολιβιέ Λοράν.

Αυτή την εβδομάδα ένας 16χρονος πυροβολήθηκε και ένας 14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά από ένα τουφέκι. Τον Φεβρουάριο, ένας 17χρονος ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο γνωστό κτήμα Paternelle της πόλης, από έναν όχλο 30 ατόμων. Η εν λόγω δολοφονία κινηματογραφήθηκε από τους δράστες και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στη Μασσαλία θυμίζει παρόμοιες εκρήξεις ακραίας βίας στην Αμβέρσα και το Ρότερνταμ, τα λιμάνια από τα οποία διακινείται το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης της Ευρώπης από συμμορίες που συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ.
Τι συμβαίνει στα λιμάνια της Αμβέρσα και του Ρότερνταμ

Συμμορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στα ευρωπαϊκά λιμάνια, δωροδοκούν το προσωπικό και διαφθείρουν οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί. Οι συμμορίες χρησιμοποιούν κυρίως κοντέινερ για να μεταφέρουν λαθραία την κοκαΐνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγοντας περισσότερους ψηφιακούς κωδικούς ασφαλείας, για το κλείδωμα των εμπορευματοκιβωτίων. Με τους κωδικούς μπορούν εύκολα να ανοίξουν τα κοντέινερ και να βγάλουν τις μη επιτρεπόμενες ποσότητες που κρύβονται μέσα. Η ασφάλεια κοντέινερ είναι η διαδικασία προστασίας των συστημάτων που καλύπτουν τις εφαρμογές ώστε να λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί. Περιλαμβάνει την προστασία συγκεκριμένων εκδόσεων των χρόνων εκτέλεσης της γλώσσας προγραμματισμού, των βιβλιοθηκών, της υποδομής και της αλυσίδας εφοδιασμού εφαρμογών.

Jobbeurs

Για να καλύψουν τα κενά στις συμμορίες τους, οι βαρόνοι έχουν επιλέξει την πρόσληψη νέων από άλλες χώρες, τους οποίους και ονομάζουν «jobbeurs» (ή αλλιώς jobbers). Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο διακινούν το παράνομο εμπόρευμά τους αλλά και διασφαλίζουν ότι «δεν θα γνωρίζουν αρκετά για το δίκτυο για να μεταδώσουν πληροφορίες» εάν συλληφθούν, είπε η Tiphanie Binctin, της γαλλικής αστυνομίας, μονάδα κατά των ναρκωτικών OFAST.

Οι δικαστές της Μασσαλίας λένε ότι τέσσερις στους δέκα ανηλίκους που βλέπουν τώρα σε υποθέσεις ναρκωτικών προέρχονται έξω από την πόλη.

Μία από τις κύριες πλατφόρμες στρατολόγησης που χρησιμοποιούν οι βαρόνοι των ναρκωτικών είναι το Snapchat, δημοφιλές στους Γάλλους εφήβους. «Νέος, με καλή μνήμη για πρόσωπα, με σεβασμό στους πελάτες. Χρήσιμο να είναι καλός στα μηχανάκια. 10 π.μ. έως 10 μ.μ.», έγραφε μια διαφήμιση, η οποία συνδέεται με το εμπόριο ναρκωτικών. Οι περισσότεροι νέοι «εργάτες» φτάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Saint Charles της Μασσαλίας, με την θέα προς το γαλάζιο της Μεσογείου. Αλλά δεν έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παλιά πόλη ή τα πλούσια παραθαλάσσια προάστια που οδηγούν στους εντυπωσιακούς γαλάζιους κολπίσκους των Calanques. Αντίθετα, μεταφέρονται απευθείας στο διαβόητο βόρειο τμήμα της πόλης, σε μερικά από τα φτωχότερα και πιο εγκληματικά κτήματα της Ευρώπης.

Μπορεί τα ονόματά τους να θυμίζουν τη παλιά Προβηγκία – La Marine Bleu (το Μπλε Ναυτικό), Les Oliviers (οι Ελιές) – αλλά οι συμμορίες έχουν τέτοια ισχύ εδώ που έχουν ακόμη και σημεία ελέγχου που φιλτράρουν την κυκλοφορία μέσα και έξω από τα κτήματα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μερικά από τα σημεία διαπραγμάτευσης της πόλης ξεπερνούν σε τζίρο τα 80.000 ευρώ την ημέρα, με την αστυνομία να οδηγεί σε φυγή 12 πελάτες που είχαν κάνει ουρά για να αγοράσουν ναρκωτικά, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίθεσης.

Οι ρίζες του εμπορίου ναρκωτικών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας είναι βαθιές και οι συμμορίες που την ελέγχουν είναι εξαιρετικά εξελιγμένες. Η κορσική μαφία ναρκωτικών της Μασσαλίας έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης που εισήχθη λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1970, όταν το «The French Connection» – που έδωσε το όνομά του στην ταινία του Χόλιγουντ – τελικά διαλύθηκε.

Όμως ο εγκληματικός υπόκοσμος, που έκτοτε στράφηκε στην κοκαΐνη και την κάνναβη, συνεχίζει να έχει προπύργιο στη φτωχότερη πόλη της Γαλλίας. Παρά τους αυξανόμενους κινδύνους, φαίνεται να μην λείπουν νέοι νεοσύλλεκτοι πρόθυμοι να εργαστούν για τις συμμορίες. «Είναι καλύτερο από το να περιπλανιέσαι χωρίς μέλλον στον δρόμο», είπε μια 21χρονη γυναίκα στην αστυνομία μετά τη σύλληψή της. «Έπρεπε να δουλέψω για να πάρω πίσω την κόρη μου». Οι έμποροι την έβαλαν σε ένα ξενοδοχείο όταν έφτασε στη Μασσαλία από το χωριό της στο Herault, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail.

Άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί, σύμφωνα με την αστυνομία, που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε μπαλκόνια, σε υπόγεια ή δίπλα σε κάδους. «Είναι καθαρή εκμετάλλευση», είπε η δικαστής παιδιών Laurence Bellon, με τους έφηβους να πρέπει να εργάζονται πολλές ώρες και να αναλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους. Ακόμα κι έτσι, μερικοί νέοι βγάζουν «1.400 ευρώ την εβδομάδα για να δουλεύουν επτά συνεχόμενες ημέρες, νομίζουν ότι τα κατάφεραν και κερδίζουν μια περιουσία», είπε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Dominique Laurens. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Οι νεαροί ξένοι είναι πιο ευάλωτοι και «λιγότερο καλοπληρωμένοι από τους ντόπιους», είπε ο δικηγόρος Valentin Loret, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει ορισμένους από αυτούς. Και όταν η αστυνομία τους πιάνει με ναρκωτικά και μετρητά, πέφτουν στην παγίδα του χρέους, με «τις συμμορίες να απαιτούν να τους τα επιστρέψουν». Πρόσθεσε ότι μετανάστες από την Αλγερία και τη Νιγηρία έχουν επίσης στρατολογηθεί, νομίζοντας ότι προσλαμβάνονται για να εργαστούν σε εργοτάξια.

Η Μασσαλία «δεν είναι Eldorado», είπε η Frederique Camilleri, ανώτερος αξιωματούχος επιβολής του νόμου της περιοχής. «Είναι βία, πλαστά χρέη, βασανιστήρια και πράξεις βαρβαρότητας. Είναι στο έλεος των συμμοριών». Ο έλεγχός τους είναι απόλυτος, με τους έφηβους να τιμωρούνται επειδή δεν μέτρησαν τα μετρητά αρκετά γρήγορα ή επειδή δεν σημείωσαν αρκετά γρήγορα τον συναγερμό όταν εμφανιστεί η αστυνομία.

Ένας 16χρονος που είχε τραπεί σε φυγή στη Μασσαλία από την οικογενειάκή του κατοικία στη Σαρτρ, στην κεντρική Γαλλία, βρέθηκε αναίσθητος αφού βασανίστηκε με αναμμένο πυρσό επειδή πούλησε μια μικρή ποσότητα κατσαρόλας χωρίς άδεια. Ένας από τους βασανιστές του, επίσης ανήλικος τότε, φυλακίστηκε για δέκα χρόνια τον Νοέμβριο.

Ένας άλλος ανήλικος επιβιβάστηκε πρόσφατα σε ένα τρένο πίσω στο σπίτι του από τις αρχές για να τον αναχαιτίσουν στον επόμενο σταθμό οι έμποροι επειδή είχε ένα «χρέος» να αποπληρώσει. Πολλές από τις υποθέσεις αγγίζουν τα όρια της εμπορίας ανθρώπων, είπε ο δικαστής Bellon.

Μια ομάδα εφήβων που στρατολογήθηκαν μέσω Διαδικτύου κλείστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν χωρίς προφανή λόγο μετά την άφιξή τους στην πόλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.

Ένα από τα αγόρια, που ήταν 15 ετών τότε, βιάστηκε από έναν νεαρό έμπορο και εκβιάστηκε με σεξουαλική ταινία για να τον διατηρήσει υπό τον ελεγχό του, μια τακτική που χρησιμοποιούν συχνά οι συμμορίες, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Ωστόσο, ορισμένοι ευάλωτοι νέοι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για μερικές εκατοντάδες ευρώ. Πολλοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει το σχολείο στα 11 τους, είπε ο δικαστής Bellon, και προσκολλώνται στα «ντιζάιν» ρούχα (αγοράζουν από τις συναλλαγές) ως μόνο μέρος της ταυτότητάς τους που μπορούν να προβάλουν. «Είναι φτωχοί, αλλά πλούσει ντυμένοι με ετικέτες σχεδιαστών», είπε ένας από τους δικηγόρους τους, σοκαρισμένος από έναν πελάτη που αγνοούσε τους κινδύνους που έπαιρνε καθώς τριγυρνούσε με ένα παλτό αξίας πολλών εκατοντάδων ευρώ.

Η εμφανής κατανάλωση περιεχομένου από social media influencers αλλά και σειρές όπως το «Narcos», φαίνεται να δικαιολογούν τη ζωή τους, η οποία βρίσκεται στον κόσμο των ναρκωτικών και της βίας, υποστηρίζουν οι αρχές. Ενώ η αστυνομία αγωνίζεται να προσεγγίσει αυτούς τους εφήβους, ορισμένοι καταλήγουν να τρέχουν κοντά τους όταν τα πράγματα γίνονται απελπιστικά.

Τον Δεκέμβριο, ένας νεαρός άνδρας που φοβόταν ότι επρόκειτο να τον απαγάγουν ανέβηκε σε ένα λεωφορείο και παρακάλεσε τους επιβάτες να τον βοηθήσουν. Ένα μήνα αργότερα ένας άλλος παρακάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να τον σώσουν, είπε αστυνομική πηγή.

Η εισαγγελέας Λόρενς είπε ότι φοβάται «μια επιδείνωση της κατάστασης, με μια μετατόπιση σε αυτό που βιώνουν ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, έναν Μεξικανισμό», ακόμα κι αν ο αριθμός των θανάτων δεν είναι συγκρίσιμος.

Ο δικαστής Bellon είναι εξίσου ανήσυχος. «Είναι κάτι περισσότερο από ανομία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μερικές φορές μου θυμίζει μια εικόνα που έχουμε για τη Βραζιλία, όπου υπάρχει ένας πλήρης διαχωρισμός μεταξύ των πλούσιων γειτονιών και εκείνων όπου υπάρχει ακραία φτώχεια και υπερβία».

Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου