Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία αλλά το πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος -όπως έχει εκμυστηρευτεί στο παρελθόν ο ίδιος- έμαθε να ονειρεύεται χωρίς όρια και είχε θέσει στις προτεραιότητές του την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βάζοντας μάλιστα το δικό του λιθαράκι για την καθιέρωση στη χώρα μας του Προσωπικού Βοηθού. Αυτή την περίοδο δίνει «μάχη» στην «καρδιά» της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός φαρμακευτικού πλαισίου για τις σπάνιες ασθένειες, παρεμβαίνει για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την ενεργειακή κρίση, ενώ πρωταγωνιστεί στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την πανδημία covid -19. Παράλληλα παρακολουθεί στενά -λόγω και της επιστημονικής του ιδιότητας ως ψυχίατρου- τα θέματα της ψυχικής υγείας.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια στα έδρανα του ΕΚ -όπου τον «έστειλαν» με την ψήφο τους 577.114 Έλληνες- ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και αποκαλύπτει τις πρωτοβουλίες του οι οποίες είναι σε εξέλιξη μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.



Μιλά ακόμη για το Qatargate, για την προσβασιμότητα στην ΕΕ, για τις δυο πιο συγκινητικές στιγμές -τους δυο μεγάλους «σταθμούς», όπως λέει χαρακτηριστικά- στη ζωή του, για τους γονείς του, αλλά και για την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη την οποία επισκέπτεται συχνά για να βρίσκεται κοντά στη σύντροφό του.

«Ήταν μεγάλος «σταθμός» η εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο διότι τόσος κόσμος πίστεψε σε μένα», τονίζει ο κ. Κυμπουρόπουλος, ενώ αναφέρεται και στις επόμενες ευρωεκλογές στις οποίες επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Άλλωστε, όπως λέει, ο ευρωβουλευτής χρειάζεται και δεύτερη πενταετία για να δει να «καρποφορούν» οι προσπάθειες που «έσπειρε» στην πρώτη θητεία. «Ένας ευρωβουλευτής μπορεί να είναι χρήσιμος αν έχει και μια δεύτερη θητεία», λέει χαρακτηριστικά.

«Είναι δύσκολο για τους πολίτες να δουν τι έχει κάνει ένας ευρωβουλευτής μέσα στο πλαίσιο μόνο μιας πενταετίας», σημειώνει. Προσθέτει δε πως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις διαδικασίες στα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να στείλουν στο ΕΚ τους κατάλληλους ανθρώπους να τους εκπροσωπήσουν. Επίσης υπογραμμίζει πως οι ικανότητες ενός ανθρώπου και η αποτελεσματικότητά του δεν επηρεάζονται από την όποια πάθηση έχει. «Είμαστε χρήσιμοι ως άνθρωποι ή δεν είμαστε», δηλώνει κατηγορηματικά, καθώς «το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία αλλά το πώς αντιμετωπίζουμε κάποιον διαφορετικό άνθρωπο».

Οι αργοί ρυθμοί της ΕΕ

Ο κ. Κυμπουρόπουλος καλείται να σχολιάσει και τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ΕΕ όσον αφορά στη λήψη των αποφάσεων.

«Είναι όντως αργές οι διαδικασίες όχι λόγω γραφειοκρατίας, αλλά διότι πρέπει να συμφωνήσουν τρία όργανα και 27 μέλη. Όμως, έτσι πρέπει να γίνεται διότι ζούμε σε δημοκρατικό τόπο και πρέπει να σεβόμαστε όλες τις πλευρές για να υπάρξει συμφωνία», τονίζει.

Τα «ορφανά» φάρμακα

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη στο ΕΚ ο ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ ξεχωρίζει τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, αλλά και για τη νέα φαρμακευτική στρατηγική με έμφαση στα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα, ένα ζήτημα με το οποίο ο ίδιος ασχολείται ενεργά συμβάλλοντας στα βήματα που γίνονται σε αυτό το πεδίο. Μάλιστα για τη δράση του σε σχέση με τις σπάνιες παθήσεις βραβεύθηκε από την Eurordis, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τις Σπάνιες Ασθένειες, ως Policy Maker της χρονιάς στα Black Pearl Awards 2023.

«Είναι πολλή σημαντική η βράβευση, καθώς αναγνωρίζεται η επιμονή και η κούραση να πείσεις κάποιους να ασχοληθούν με τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα», τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ ο οποίος πρόσφατα διοργάνωσε συνέδριο για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Το 1ο Health – Tech Summit

Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρεται επίσης στην τεχνολογία -που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην πολιτική της ΕΕ- αλλά και στο πώς τα οφέλη της θα επηρεάσουν τα συστήματα υγείας. «Είμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία “χτίζουμε” την “Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας”. Να δούμε, δηλαδή, πώς τα 27 κράτη θα διαχειριστούμε καλύτερα την υγεία και πώς θα φέρουμε αυτόν τον τομέα στο επίκεντρο της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλά και για το 1ο Health – Tech Summit που θα πραγματοποιηθεί με δική του πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες, από 21 έως 23 Μαρτίου 2023.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τρόποι για την καλύτερη και πιο έγκαιρη διάγνωση για κάποιες ασθένειες, ενώ ειδική ενότητα θα αφορά στην τηλεϊατρική, «πώς, δηλαδή, θα μπορούμε να φτάσουμε εύκολα και γρήγορα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη».

Επίσης ο κ. Κυμπουρόπουλος -ο οποίος είναι συντονιστής εκ μέρους του ΕΛΚ σε ειδική επιτροπή για την πανδημία- τονίζει τη σημασία της ψηφιοποίησης και του «Real World Data», καθώς είναι κρίσιμο στοιχείο «να γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες που ισχύουν, πώς τα φάρμακα φτάνουν στους ασθενείς και πώς επηρεάζουν τελικά την υγεία τους».
Καταγραφή και πρόληψη για σπάνιες ασθένειες

Οι σπάνιες ασθένειες αφορούν 30 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες (1 στους 10.000 ασθενείς) και αυτό που αναζητείται είναι για κάθε σπάνιο νόσημα να υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία, τονίζει ο ευρωβουλευτής ο οποίος εκτιμά ότι «αυτό για να γίνει χρειαζόμαστε δεδομένα, μια καταγραφή που θα βοηθήσει στην έρευνα η οποία είναι το “κλειδί” για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Μιλάμε για πολίτες και ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Πρέπει να δούμε πώς θα ενισχύσουμε τη ζωή», λέει χαρακτηριστικά δίνοντας και το δικό του παράδειγμα ζωής και δύναμης, καθώς προχωράει σε όλα όσα θέλει να κάνει παρά τη νωτιαία μυική ατροφία την οποία φέρει εκ γενετής.

«Δεν πρέπει η ασθένεια να μας “κόβει” από τη ζωή», τονίζει και υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης μέσω και της ενίσχυσης του νεογνικού ελέγχου ώστε με μια εξέταση αίματος να γίνεται αμέσως η διάγνωση μιας σπάνιας ασθένειας. Μια εξέταση που πρέπει να γίνεται οριζόντια για όλα τα νεογνά, ένας τομέας στον οποίο κάποιες χώρες είναι σε καλύτερη κατάσταση και κάποιες σε χειρότερη. Για παράδειγμα, η χώρα μας «έχει πολύ δρόμο ακόμη» σε αυτό το κομμάτι. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται αυτόματα έλεγχος για 5 ασθένειες, ενώ στην Ιταλία για 44!

Το ζήτημα των σπάνιων ασθενειών, σύμφωνα με τον κ. Κυμπουρόπουλο, συζητιέται και στο υπουργείο Υγείας της χώρας μας και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο μετά τις εκλογές.


Αναγκαία η στροφή στις ΑΠΕ αλλά…

Ο κ. Κυμπουρόπουλος μιλά ακόμη για το Έτος Δεξιοτήτων (σ.σ. ως τέτοιο έχει χαρακτηριστεί το 2023 από την ΕΕ) και για την ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων «που έχουμε σήμερα και που μπορεί αύριο να είναι παρωχημένες». Επίσης αναφέρεται στην ενεργειακή κρίση και στην επιτάχυνση των βημάτων που γίνονται με στόχο τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και επειδή τα βήματα γίνονται γρήγορα ο ίδιος ανησυχεί για τις όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την κυκλική οικονομία στις ανεμογεννήτριες οι οποίες έχουν πεπερασμένο χρόνο λειτουργίας.

«Είναι σημαντική και αναγκαία η στροφή στις ΑΠΕ, αλλά πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον», τονίζει υπογραμμίζοντας παράλληλα τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς «μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από το νερό, τους ανέμους και τον ήλιο».

Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην αξιοποίηση των εργαλείων που παρέχει η ΕΕ για την ενεργειακή αυτονομία των ελληνικών νησιών.

Το Qatargate

Ο κ. Κυμπουρόπουλος απορρίπτει τα περί κλυδωνισμών στην ΕΕ κάθε φορά που προκύπτει έναν μείζον ζήτημα. «Δεν κλυδωνίζεται η ενότητα. Περνά μια κρίση, αλλά είμαστε πάλι μαζί όπως συμβαίνει σε μια οικογένεια», λέει χαρακτηριστικά, ενώ απαντά και για το Qatargate.

«Δεν ξέρω αν θα πάρει άλλη διάσταση σε μελλοντικό χρόνο. Όμως, εύχομαι να είναι το τελευταίο σκάνδαλο», τονίζει προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο σκάνδαλο ανέδειξε τα κενά του συστήματος τα οποία αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο της ΕΕ σε μια εξεταστική επιτροπή η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα συσταθεί μετά το πέρας της διαδικασίας σε δικαστικό επίπεδο.

Τόνισε τα ταχύτατα αντανακλαστικά της προέδρου του ΕΚ υπογραμμίζοντας πως το «όχημα» για ένα σκάνδαλο θα μπορούσε να είναι εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα -όπως στην περίπτωση του Qatargate- ένα άλλο ζήτημα, όπως -για παράδειγμα- η κυκλική οικονομία.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «θα γίνουμε πιο ισχυροί και πιο δημοκρατικοί την επόμενη μέρα».

Δεν είναι λυμένα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Ερωτηθείς για την προσβασιμότητα τόνισε πως πολλά πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο ξεκαθάρισε πως και αυτά τα ζητήματα δεν είναι λυμένα στο εξωτερικό. Μάλιστα οι Βρυξέλλες είναι μια από τις αρκετά μη προσβάσιμες πόλεις στην Ευρώπη.

«Πρέπει να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να τα συζητάμε και να τα βελτιώνουμε. Και να αντιγράφουμε τα καλά παραδείγματα, όπως την περίπτωση της Κομοτηνής», είπε.

Επισήμανε δε πως η προσβασιμότητα δεν έχει σχέση μόνο με την ανεμπόδιστη κίνηση στους δρόμους, αλλά και με την πρόσβαση στο σχολείο, στην εργασία, στην υγεία κλπ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος ήταν εμπνευστής και ιδρυτής -το 2014- του πρώτου Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος, I-Living. Και σήμερα έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος διότι και ο ίδιος συνέβαλε στη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού. «Είναι μια επιτυχία και πάνω σε αυτήν πρέπει να χτίσουμε μια νέα πορεία».

Η… βαθμοθηρία

Ο 38χρονος ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ μιλά ακόμη για τις πιο συγκλονιστικές και σημαντικές στιγμές της ζωής του: Την παρέλαση του 1999 όπου με τη βοήθεια των συμμαθητών του κράτησε τη σημαία -«μια κίνηση που θα επηρέαζε ζωές και άλλων μαθητών και θα αποτελούσε την αρχή της αλλαγής νοοτροπίας στην κοινωνία»- και την ανάδειξή του σε πρώτο σε ψήφους ευρωβουλευτή. Στις ευρωεκλογές του 2019 τον ψήφισαν πάνω από μισό εκατομμύριο -για την ακρίβεια 577.114- άνθρωποι.

Μιλά ακόμη για τη… βαθμοθηρία που τον διακατείχε στα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια και κάνοντας σήμερα αυτοκριτική εκτιμά πως το κυνήγι της πρωτιάς ήταν λάθος. Γι’ αυτό και στις επόμενες ευρωεκλογές -στις οποίες επιθυμεί να είναι υποψήφιος για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε στην παρούσα θητεία- δεν θα θέσει ψηλά τον πήχη όσον αφορά στις ψήφους.

«Θέλω να κάνω το ταξίδι, να βρεθώ στη διαδικασία και να εκλεγώ. Αλλά αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός».

Το ιατρείο και η Θεσσαλονίκη

Ο κ. Κυμπουρόπουλος έχει ψηλά στην ατζέντα του και το ζήτημα της ψυχικής υγείας, ενώ εξακολουθεί να υπηρετεί την Ιατρική και τους ασθενείς του ως Ψυχίατρος στο ιδιωτικό ιατρείο του.

«Είναι ευλογία και χαρά μου παράλληλα με την πολιτική μου δράση ως ευρωβουλευτή να υποστηρίζω ζωές», αναφέρει, ενώ αποκαλύπτει πως δεν έχει αλλάξει η σχέση του με τους ασθενείς του μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο και πως δεν τον εγκατέλειψε κανείς παρότι ο ίδιος τους πρότεινε να τους συστήσει σε άλλον συνάδελφό του εφόσον το επιθυμούσαν.

Τέλος μιλά για τους γονείς του, για τη Θεσσαλονίκη και για τους προσωπικούς πλέον δεσμούς που έχει με την πόλη στην οποία διαμένει η σύντροφός του.

Πηγή: GR Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου