Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Αγρα αναγνωστών στο TikTok

Σοβαρό πλήγμα στις αναγνωστικές επιδόσεις μαθητών δημοτικού στις ΗΠΑ προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Επινοητικές βιβλιοθηκάριοι συνειδητοποίησαν ότι ο καλύτερος τρόπος να ωθήσουν τα παιδιά στο διάβασμα ήταν να τα προσεγγίσουν μέσα από τις αγαπημένες τους εφαρμογές και συγκεκριμένα το TikTok. «Πήγαμε να τα βρούμε εκεί που συγκεντρώνονται», λέει η Σάρα Ντέι, βιβλιοθηκάριος στη δημόσια βιβλιοθήκη του Γούντλαντ της Καλιφόρνιας, ενώ ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί της ακολουθούν το παράδειγμά της.

Τον περασμένο μήνα, η Ντέι και η βιβλιοθηκάριος παιδικών βιβλιοθηκών Σάρα Βίκερς έπεισαν δεκάδες συναδέλφους τους να συμμετάσχουν σε σύντομο χορευτικό βίντεο στον ρυθμό τραγουδιού της Τέιλορ Σουίφτ. «Αρχικά δυσκολευτήκαμε να βρούμε “κουλ” ύφος. Τελικά αποφασίσαμε να εκμεταλλευθούμε την ξενερωσιά μας», είπαν η 29χρονη Ντέι και η 34χρονη Βίκερς.

Σε συνέδριο βιβλιοθηκονομίας στη Βαλτιμόρη, το ήμισυ των συνέδρων ανέφερε ότι οι βιβλιοθήκες τους είχαν αποκτήσει πρόσφατα λογαριασμό στο TikTok. Στα βίντεο αυτά, οι βιβλιοθηκάριοι φορούν αποκριάτικα κοστούμια και χορεύουν σε δημοφιλείς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν νέους επισκέπτες στις βιβλιοθήκες και ενισχύουν τη διάθεση για ανάγνωση.

Η 28χρονη βιβλιοθηκάριος παιδικών βιβλιοθηκών Μάργκο Μουρ, από το Λόρενς του Κάνσας, λέει ότι η προσέλευση στην τοπική βιβλιοθήκη αυξάνεται κατακόρυφα τις ημέρες μετά την κυκλοφορία δημοφιλούς χιουμοριστικού βίντεο από τη βιβλιοθήκη στο TikTok. Το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ έχει καταγράψει 85 λογαριασμούς TikTok από βιβλιοθήκες ή ομάδες βιβλιοθηκονόμων, αν και οι ερευνητές του πανεπιστημίου εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος.

Η παρουσία βιβλιοθηκών και των στελεχών τους στη δημοφιλή μεταξύ των νέων πλατφόρμα στέλνει το μήνυμα «είμαστε εδώ, σας ακούμε και γνωρίζουμε τις προτιμήσεις σας», λέει η 30χρονη Σίλια Γκριρ της δημοτικής βιβλιοθήκης του Κανκάκι στο Ιλινόι. Η βιβλιοθήκη της μικρής κωμόπολης κυκλοφόρησε βίντεο πέρυσι στο TikTok, εξασφαλίζοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο θεατές. Το βίντεο σχολίασε θετικά στο Διαδίκτυο ο διάσημος ηθοποιός Κέβιν Μπέικον. Ο λογαριασμός TikTok της μικρής βιβλιοθήκης αποτελεί πλέον τοπικό φαινόμενο. «Ο κόσμος γνωρίζει τη δουλειά μας, αλλά και εμάς, χάρη στο TikTok», εξηγεί η Γκριρ.

Τέτοιοι λογαριασμοί βιβλιοθηκών μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τον Αύγουστο, η δημόσια βιβλιοθήκη του Ντάλας στο Τέξας δημοσιοποίησε βίντεο στο TikTok με θέμα τα βιβλία που είχαν απαγορευθεί ή είχαν προκαλέσει ιδεολογική αντιπαράθεση. Στο βίντεο, η 49χρονη βιβλιοθηκάριος Εμιλι Τζάκσον δείχνει τα απαγορευμένα βιβλία με ειρωνική μουσική υπόκρουση, ασκώντας εμμέσως κριτική σε τέτοιες απαγορεύσεις που επιβάλλονται από συντηρητικά πολιτικά στελέχη.

«Πολλοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι βιβλιοθήκες είναι απαρχαιωμένες και αποκομμένες από τις ψηφιακές τάσεις. Οι βιβλιοθηκάριοι, όμως, βρέθηκαν παραδοσιακά στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής εξέλιξης. Αποστολή μας είναι η διατήρηση και εξάπλωση της γνώσης και είμαστε πρόθυμοι να προσαρμόσουμε το έργο μας στις τεχνολογικές εξελίξεις», λέει η πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Βιβλιοθηκαρίων, Εμιλι Ντραμπίνσκι.

ΛΟΡΑ ΚΕΛΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου