Το Σουφλί έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, αφού εκεί γεννήθηκε ο παππούς μας. Είχαμε την τύχη να προλάβουμε να ακούσουμε ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια, λέξεις όπως «πατηρντί», αλλά και να μας μείνει η συνήθεια να βάζουμε την κατάληξη «-ούδι». Αν και έχουμε χρόνια να επισκεφτούμε το Σουφλί, καταφέραμε να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας στο «Αρχοντικό του Μεταξιού»
Στο Σουφλί, στην πλατεία "Μεσοχώρι", υψώνεται μέχρι σήμερα το αρχοντικό του Μπρίκα, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν το μεγαλύτερο "κουκουλόσπιτο" για την εκτροφή μεταξοσκώληκα, και ο ιδιοκτήτης του ο μεγαλύτεροι παραγωγός μεταξόσπορου. Σε αυτό το αρχοντικό βρήκαν καταφύγιο, στον πόλεμο του 1940, τα παιδιά τριών οικογενειών που οι πατεράδες τους είχαν επιστρατευτεί. Παρακολούθησαν την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και τη συγκομιδή του μεταξόσπορου, και άντλησαν πολλές γνώσεις με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, συμμετέχοντας στον κύκλο ζωής του μεταξοσκώληκα: τη γέννηση του, το φαγητό του, τον ύπνο του, τις παραξενιές του, το μεγάλωμα του και τις μεταμορφώσεις του από μικρό αβγουλάκι σε κάμπια, που πλέκει το κουκούλι της και αυτοφυλακίζεται εκεί, μέχρι να μεταμορφωθεί σε πανέμορφη πεταλούδα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Το βιβλίο της Ματούλας Καραγιάννη – Τόλκα “Το Αρχοντικό του Μεταξιού” καταφέρνει μέσα από την αφήγησης μιας ιστορίας να παρουσιάσει τα στάδια εκτροφής του μεταξοσκώληκα στο Σουφλί στα μέσα του περασμένου αιώνα και ταυτόχρονα να μας ταξιδέψει σε μία εποχή που τα παιδιά δεν έχουν προλάβει να γνωρίσουν ούτε καν από τις διηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων τους. Λέξεις όπως «στρωμνή», «μπαλέτα», «ξεκλάδωμα», «μπακίρια», «αναπήνιση» μπλέκουν γλυκά την ντοπιολαλιά με την επιστήμη. Γίνεται πολύ αναλυτική περιγραφή των σταδίων που περνούν οι μεταξοσκώληκες με τρόπο που είναι ταυτόχρονα απλός και κατανοητός, χωρίς όμως να αφαιρεί την επιστημονική ορολογία/γνώση.
Η εικονογράφηση της Ελένης Κοτσώνη έχει επιρροές από σύγχρονες τεχνικές. Συχνά συνδυάζει φωτογραφίες με ζωγραφιές, κολάζ τόσο εικόνων όσο και λέξεων, με έντονα χρώματα, γεγονός που επιτρέπει στον αναγνώστη να βρίσκεται ταυτόχρονα στο χρόνο της αφήγησης (πόλεμος του 1940) αλλά και στη σύγχρονη εποχή.
Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη μας, όχι μόνο για τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που περιέχει, αλλά και για να γνωρίσουν τα παιδιά μια εποχή που σιγά σιγά χάνεται στη λήθη. Αν μπορείτε να το συνδυάσετε και με μία εκδρομή στο «Αρχοντικό του Μεταξιού», ακόμα καλύτερα!
Το Αρχοντικό του Μεταξιού
Ματούλα Καραγιάννη – Τόλκα
Εικονογράφηση: Ελένη Κοτσώνη
Εκδόσεις Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου