Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Πώς περιγράφουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε τυφλά άτομα ή άτομα με μειωμένη όραση;

Όταν πήγα με ένα φιλικό μου πρόσωπο σε μια έκθεση χριστουγεννιάτικων δέντρων που φιλοξενούνταν σε μία εκκλησία, ήμασταν περιτριγυρισμένοι από τόνους όμορφα δέντρα που είχαν διάφορα μεγέθη και σχήματα, το καθένα με υπέροχα περίπλοκα διακοσμητικά στολίδια και φωτάκια. Ήταν πολύ έντονο το θέαμα με όλες αυτές τις λεπτομέρειες και παρατήρησα ότι δυσκολευόμουν να δω τι υπήρχε σε κάθε δέντρο, ενώ ταυτόχρονα, κάθε δέντρο είχε ένα μικρό φράχτη γύρω του για να μας εμποδίσει να πλησιάσουμε. Αν κάποιος με είχε ρωτήσει πώς θα περιέγραφα ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα έλεγα ότι όλα έμοιαζαν με μεγάλες πολύχρωμες σταγόνες σε σχήμα κώνου.

Το φιλικό μου πρόσωπο παρατήρησε ότι δυσκολευόμουν να δω τα διαφορετικά δέντρα και με ρώτησε αν μπορούσε να βοηθήσει περιγράφοντάς μου τα διαφορετικά δέντρα και πώς θα έπρεπε να το κάνει. Ήμουν απίστευτα ευγνώμων για την προσφορά του και καταλήξαμε σε αυτήν τη λίστα για το πώς να περιγράφουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλά.

Μερικά στοιχεία για τις περιγραφές χριστουγεννιάτικων δέντρων 

Όταν μιλάω για την περιγραφή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου για κοινό με προβλήματα όρασης, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν περιγραφές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια λεκτική περιγραφή όταν περπατάτε σε μια γκαλερί ή στολίζετε ένα δέντρο στο σπίτι, μια ηχητική περιγραφή για βίντεο ή ξεναγήσεις ή μια περιγραφή εικόνας/εναλλακτικό κείμενο που κοινοποιείται στη λεζάντα μιας φωτογραφίας χριστουγεννιάτικου δέντρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ένα νοητικό μοντέλο για το πώς μπορεί να φαίνονται διαφορετικά στοιχεία ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως το σχήμα ενός πεύκου, το πράσινο χρώμα, καθώς και περιγραφές για διαφορετικά σχήματα και αντικείμενα. Για παράδειγμα, ξέρω πώς μοιάζει ένα αστέρι, αλλά μπορεί να μην ξέρω ότι το αστέρι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μεγάλο με φώτα ουράνιου τόξου και τη φράση "Χαρά στον κόσμο!".

Ξεκινήστε με το βασικό - το δέντρο

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην εκκλησία είχαν διάφορα σχήματα και μεγέθη, με μερικά δέντρα να υψώνονται ψηλότερα από εμένα ή την παρέα μου, ενώ άλλα δέντρα είχαν περίπου το ίδιο ύψος με εμάς. Όταν ξεκινάμε την περιγραφή ενός δέντρου, περιγράφουμε το ίδιο το δέντρο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων:

Πόσο ψηλό είναι

Πόσο φαρδύ είναι

Η θέση του σε σχέση με το που βρίσκομαι/που βρίσκεται η κάμερα

Εάν φαίνεται αληθινό ή τεχνητό

Τι χρώμα είναι (τα τεχνητά δέντρα υπάρχουν σε πολλά χρώματα)

Η κορυφή του δέντρου- θα χρησιμοποιούσαμε μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω για περιγραφές χριστουγεννιάτικων δέντρων.


Παράδειγμα περιγραφής

Υπάρχει ένα καταπράσινο σκούρο πράσινο δέντρο περίπου 10 μέτρα από εμάς, ύψους δύο μέτρων που φαίνεται να είναι μάλλον λεπτό. Στην κορυφή, υπάρχει ένα χρυσό αστέρι που εκτείνεται προς την οροφή.


Στη συνέχεια περιγράψτε τα φώτα

Μερικά από τα δέντρα που συναντήσαμε είχαν φώτα που αναβοσβήνουν, οπότε η παρέα μου μου κοίταζε το δέντρο για να ελέγξει γρήγορα για φώτα που αναβοσβήνουν πριν μου πει ότι ήταν εντάξει να κοιτάξω μόνη μου το δέντρο, καθώς έχω μια ιατρική κατάσταση που επιδεινώνεται από τα φώτα που αναβοσβήνουν. Αν δεν ήταν ασφαλές για μένα να κοιτάξω τα φώτα, η παρέα μου θα ανέφερε τις ακόλουθες λεπτομέρειες:


Μικρό μέγεθος (ψιλά)

Ανοιχτα χρώματα

Οποιαδήποτε οπτικά εφέ

Τυχόν πρόσθετα διακοσμητικά που υπάρχουν σε ολόκληρο το δέντρο, σαν γιρλάντα


Παράδειγμα Περιγραφής

Υπάρχουν μικρά, αστραφτερά φώτα στο δέντρο σε αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε που στηρίζονται σε μια λευκή γιρλάντα που τυλίγεται γύρω από το δέντρο



Ας μιλήσουμε για στολίδια 

Καθένα από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που συναντήσαμε είχε έναν τόνο διαφορετικών στολιδιών και η παρέα μου παραδέχτηκε ότι ήταν πολύ έντονο προσπάθεια να καταλάβει πώς να περιγράψει τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Πρότεινα να αναφέρει τις ακόλουθες λεπτομέρειες:


Ποσότητα στολιδιών - δεν απαιτείται ακριβής αριθμός, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να αναφέρουμε εάν ένα δέντρο έχει έναν τόνο στολίδια ή αν είναι πιο αραιά διακοσμημένα

Αν έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο

Κοινός συνδυασμός χρωμάτων

Για στολίδια που είναι όλα ίδια, μιλήστε για το σχήμα κάθε στολιδιού και εάν είναι διατεταγμένα με βάση το χρώμα ή το σχέδιο - για παράδειγμα, είναι μια σειρά ολοκόκκινη ή τα στολίδια είναι διατεταγμένα σαν ρίγες;

Εάν υπάρχουν πολλά διαφορετικά στολίδια, επιλέξτε 2 ή 3 από τα πιο χαρακτηριστικά/ενδιαφέροντα και περιγράψτε τα

Μιλήστε για το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα και οποιεσδήποτε άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.


Παράδειγμα περιγραφής

Ολόκληρο το δέντρο διαθέτει στολίδια από όλο τον κόσμο που επικεντρώνονται σε διαφορετικά ζώα. Ο Καναδάς έχει ένα στολίδι για κάστορα, η Αυστραλία έχει ένα στολίδι καγκουρό που έχει ένα μικρούλι στον μάρσιπο και η Κίνα έχει ένα στολίδι πάντα που κρατά την κινεζική σημαία.


Τι υπάρχει κάτω από το δέντρο

Ένας από τους λόγους που τα δέντρα ήταν πίσω από μικρούς φράχτες ήταν επειδή υπήρχαν πολλές διακοσμήσεις κάτω από τα δέντρα και ήταν ακομα πιο δύσκολο για μένα να κοιτάξω πίσω από το διαχωριστικό και να δω τις διαφορετικές λεπτομέρειες. Χρήσιμα πράγματα που πρέπει να συμπεριληφθούν είναι:


Χρώμα και σχέδιο της ποδιάς του δέντρου

Οποιεσδήποτε ενδιαφέρουσες οπτικές λεπτομέρειες ή πρόσθετες διακοσμήσεις

Μέγεθος και χρώματα των παρακάτω κουτιών


Παράδειγμα περιγραφής

Υπάρχει ποδιά δέντρου χρώματος μπλε βασιλικού με σχέδιο νιφάδας χιονιού στο έδαφος. Ένα παλαιού τύπου τρένο κινείται κατά μήκος της περιφέρειας της ποδιάς του του δέντρου. Υπάρχουν τετράγωνα κουτιά μεσαίου μεγέθους τυλιγμένα σε χρυσό χαρτί περιτυλίγματος πίσω από το τρένο.


Ζητήστε επιπλέον στοιχεία 

Όταν περιγράφετε χριστουγεννιάτικα δέντρα για παιδιά ή παρέχετε λεκτικές περιγραφές, μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσετε τον ακροατή εάν έχει περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το πώς μοιάζει το δέντρο ή εάν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες που θέλουν να μάθουν. Για παράδειγμα, ρώτησα την παρέα μου αν υπήρχαν άλλα στολίδια με θέμα τα ζώα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που παρουσίαζε διαφορετικές χώρες και μου είπε για μερικές άλλες χώρες που πίστευε ότι θα μου άρεσε, όπως το πουλί κίουι της Νέας Ζηλανδίας, ένα τουκάν για τη Βραζιλία και ένας αετό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πώς περιγράφεις ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο; 

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για τη συλλογή πληροφοριών, η τελική περιγραφή θα πρέπει να διαρκεί μόνο ένα λεπτό. Παρακάτω είναι συγκεντρωμένες οι περιγραφές που δόθηκαν ως παραδείγματα: 


Υπάρχει ένα καταπράσινο σκούρο πράσινο δέντρο περίπου 10 μέτρα από εμάς, ύψους δύο μέτρων που φαίνεται να είναι μάλλον λεπτό. Στην κορυφή, υπάρχει ένα χρυσό αστέρι που εκτείνεται προς την οροφή. Υπάρχουν μικρά, αστραφτερά φώτα στο δέντρο σε αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε που στηρίζονται σε μια λευκή γιρλάντα που τυλίγεται γύρω από το δέντρο. Ολόκληρο το δέντρο διαθέτει στολίδια από όλο τον κόσμο που επικεντρώνονται σε διαφορετικά ζώα. Ο Καναδάς έχει ένα στολίδι για κάστορα, η Αυστραλία έχει ένα στολίδι καγκουρό που έχει ένα μικρούλι στον μάρσιπο και η Κίνα έχει ένα στολίδι πάντα που κρατά την κινεζική σημαία. Υπάρχει ποδιά δέντρου χρώματος μπλε βασιλικού με σχέδιο νιφάδας χιονιού στο έδαφος. Ένα παλαιού τύπου τρένο κινείται κατά μήκος της περιφέρειας της ποδιάς του του δέντρου. Υπάρχουν τετράγωνα κουτιά μεσαίου μεγέθους τυλιγμένα σε χρυσό χαρτί περιτυλίγματος πίσω από το τρένο. Θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες;



Δεν έβαλα την παρέα μου να περιγράψει κάθε διακοσμητικό στοιχείο σε όλα τα δέντρα. Μερικές φορές παραλείπαμε περιγραφές εάν ήταν ιδιαίτερα ασήμαντες, όπως εάν ένα δέντρο δεν είχε φώτα ή τίποτα στη βάση του.




Περιγραφή φωτογραφίας: Ένα ξύλινο πορτοκαλί στολίδι σε σχήμα αστεριού αστέρι κρέμεται με ασημένια κλωστή στο κλαδί ενός τεχνητού σκούρου πράσινου χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πίσω από το αστέρι υπάρχει μια λευκή χριστουγεννιάτικη μπάλα με ζωγραφισμένους Αη Βασίληδες. Υπάρχουν μικρά, αστραφτερά φώτα στο δέντρο σε αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου, του ροζ και του μπλε που στηρίζονται σε μια πράσινη γιρλάντα που τυλίγεται στο δέντρο. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας αναγράφεται με γράμματα σε ανοιχτό πράσινο "Κέντρο Εξατομικευμένης Αγωγής - Αγγέλου".

Ευλαμπία Αγγέλου

Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου