Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

«Μια μπάλα για όλους» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Το παραμύθι που βασίζεται στην παγκόσμια εκστρατεία για πρόσβαση παιδιών με οπτική αναπηρία σε ειδική μπάλα μεταφράστηκε και στα γαλλικά και παρουσιάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Μια μπάλα για όλους. Η παγκόσμια καμπάνια που στόχο έχει να διανείμει εντελώς δωρεάν, ειδικές μπάλες σε κάθε παιδί και σχολείο στην Ελλάδα όπου φοιτούν παιδιά με οπτική αναπηρία, έγινε βιβλίο και μόλις μεταφράστηκε στα γαλλικά με τη συνδρομή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, εν όψει μάλιστα των Ολυμπιακών και Παραλυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το καλοκαίρι του 2024.

Η παρουσίαση της γαλλικής εκδοχής του παραμυθιού που έγραψαν η σκηνοθέτις Βαρβάρα Δουμανίδου και ο εκπαιδευτής νέων και εκπρόσωπος της ΜΚΟ Όραμα Νέων Youthorama, Ηλίας Μάστορας θα γίνει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault. Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η εικαστικός Anna Kotnowska και την επεξεργασία 3D o γραφίστας Νίκος Γκάρας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για το εγχείρημα ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος είναι και υπεύθυνος παγκοσμίως του μοναδικού παραολυμπιακού ποδοσφαίρου τυφλών στο Παρίσι 2024 και η ακόλουθος συνεργασίας για τα γαλλικά και αρμόδια για θέματα αθλητισμού στη Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα Βερονίκ Μπριέζ. Αποσπάσματα στα ελληνικά θα διαβάσουν δύο παιδιά με οπτική αναπηρία με τη μέθοδο Μπράιγ και στα γαλλικά ένας μαθητής του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη των Lions Υπατία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι ήρωες του παραμυθιού είναι πολύ αποφασισμένοι να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους!

«Ανήσυχη η Βέρα επιστρέφει μια μέρα από το σχολείο και εκμυστηρεύεται στη μητέρα της πως ο Λουκάς, ένας καινούργιος συμμαθητής, ήρθε στην τάξη της! Είναι πολύ χαρούμενη, γιατί σίγουρα θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, όμως η Βέρα ανησυχεί, επειδή ο Λουκάς είναι παιδί με οπτική αναπηρία και δεν μπορούν να παίζουν μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι, το ποδόσφαιρο. Πρέπει να βρουν μια λύση, να σκεφτούν κάτι που δεν θα τους εμποδίζει να παίζουν όλοι μαζί! Η μητέρα αναλαμβάνει δράση, ο παππούς τα εργαλεία του και τότε κάτι συναρπαστικό συμβαίνει…».

Η εκστρατεία «Μια μπάλα για όλους-A ball for all»

Η ΜΚΟ Youthorama, δημιουργώντας την εκστρατεία A ball for all, έθεσε ως στόχο ειδικές μπάλες να ταξιδέψουν σε όλες τις γωνιές της γης. Πρόκειται για την πρώτη μικρή μπάλα ποδοσφαίρου σχεδιασμένη για τυφλά παιδιά. Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι ότι στο εσωτερικό της υπάρχει ειδικός ηχητικός μηχανισμός (κουδούνι), ώστε τα τυφλά άτομα να μπορούν να την ακούν και να κινούνται προς αυτή. Συγχρόνως, είναι εξαιρετικά ελαφριά, πράγμα που επιτρέπει σε ένα τυφλό παιδί 2 ετών να την κουβαλήσει και να παίζει εύκολα με αυτή. Μέσω της εκστρατείας έχουν μοιραστεί μέχρι σήμερα, πάνω από 12.500 μπάλες σε 213 χώρες και περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου