Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γκόλμπολ και το ταξίδι των Εθνικών μας ομάδων ξεκινά

Ας ξεκινήσουμε από το ερώτημα «τι είναι το γκόλμπολ ;».

Πρόκειται για ένα άθλημα που απευθύνεται σε Άτομα με Αναπηρία και συγκεκριμένα μη βλέποντες. Η ιστορία του ξεκινά το 1946, όταν και δημιουργήθηκε από τον Γερμανό Σεπ Ράιντλε και τον Αυστριακό Χαντς Λόρεντσεν, με σκοπό την ομαλή και σταδιακή αποκατάσταση, κοινωνικοποίηση, αλλά και ψυχαγωγία των βετεράνων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι αποκόμισαν κάποιο τραυματισμό, ο οποίος επηρέασε την όρασή τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου.



Πρόκειται για ένα άθλημα ομαδικό, το οποίο παίζεται τόσο από γυναίκες, όσο και από άνδρες. Σε αυτό συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Κάθε ομάδα αποτελείται από 3 βασικούς παίκτες και 3 αναπληρωματικούς.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή σκοπός του εν λόγω αθλήματος είναι «Η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους.»

Με σκοπό τη διασφάλιση ότι επικρατούν ίσες συνθήκες για όλους τους συμμετέχοντες, οι αθλητές και των δύο ομάδων καλούνται να φορέσουν οπτικά σκίαστρα, τα οποία ελέγχονται από τους διαιτητές. Όσον αφορά τη μπάλα που χρησιμοποιείται, είναι κατασκευασμένη από καουτσούκ, ζυγίζει 1.250 γραμμάρια και η περιφέρειά της είναι 76 εκατοστά. Εντός αυτής βρίσκονται κουδουνάκια, τα οποία έχουν ύψιστη σημασία στο τρόπο εξέλιξης των αγώνων, μιας και συνδράμουν στο προσανατολισμό και τις αντιδράσεις των αθλητών/αθλητριών.

Τώρα που σίγουρα αποκτήσαμε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται το συναρπαστικό αυτό παραολυμπιακό άθλημα, ας δούμε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες, στη Ποντγκόριτσα και τι κάνουν εκεί οι Εθνικές μας ομάδες…

Τη φετινή χρονιά η χώρα που φιλοξενεί το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γκόλμπολ είναι το Μαυροβούνιο και πιο συγκεκριμένα η διεξαγωγή του θα γίνει στη πρωτεύουσα της χώρας, την Ποντγκόριτσα


Οι αγώνες για τη φάση των ομίλων ξεκινούν στις 9 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως και τις 13. Με την ολοκλήρωσή τους θα είναι γνωστό ποιες ομάδες, ανδρών και γυναικών, θα έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση του πρωταθλήματός τους.

Η χώρα μας έχει στείλει αποστολές, τόσο για το πρωτάθλημα των γυναικών, όσο και για εκείνο των ανδρών. Ακολουθούν αναλυτικά τα προγράμματα της κάθε ομάδας μας:

Το πρόγραμμα της Εθνικής Ελλάδος Γυναικών είναι:
Ημερομηνία Ώρα Αγώνας
9 Δεκεμβρίου 14:00 Ελλάδα vs Γαλλία
10 Δεκεμβρίου 09:00 Ισραήλ vs Ελλάδα
11 Δεκεμβρίου 12:45 Ελλάδα vs Ουγγαρία
12 Δεκεμβρίου 16:30 Φινλανδία vs Ελλάδα
13 Δεκεμβρίου – –

Αντιστοίχως το πρόγραμμα της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών είναι:
Ημερομηνία Ώρα Αγώνας
9 Δεκεμβρίου 10:15 Βέλγιο vs Ελλάδα
10 Δεκεμβρίου – –
11 Δεκεμβρίου 16:30 Ελλάδα vs Γερμανία
12 Δεκεμβρίου 10:15 Λιθουανία vs Ελλάδα
13 Δεκεμβρίου 12:45 Ελλάδα vs Μεγάλη Βρετανία

Πηγή: heroesport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου