Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις τη «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» στο ταμείο του σούπερ μάρκετ;

Σε ένα φιλικό τραπέζι, μια μητέρα αυτιστικού παιδιού μοιράστηκε την εμπειρία της για το πόσο «δύσκολο» είναι το γεγονός να κάνει κάτι που για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια απλή καθημερινή συνήθεια.

Το να πάει στο σούπερ μάρκετ έκανε την ίδια να μπαίνει στην «άβολη» θέση να εξηγεί στους μπροστινούς της στο ταμείο ότι το παιδί της έχει αυτισμό, ζητώντας να περάσει την ουρά και να βρεθεί μπροστά στο ταμείο. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ».

Ο Ζαχαρίας Σπανός, εκπαιδευτικός και υπεύθυνος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την 1η Δεκεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μίλησε στο The Opinion για την ιδέα, το πόσο διαδεδομένη είναι στο εξωτερικό αλλά για τα τους στόχους της καμπάνιας με το χαρακτηριστικό όνομα «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», με στόχο ο κόσμος να έχει τον νου του να διευκολύνει τον διπλανό του, που μπορεί να έχει περισσότερη ανάγκη.

«Πρόκειται για ένα διακριτικό σήμα που δημιουργήσαμε και που θέλουμε να γίνει σιγά σιγά αναγνωρίσιμο. Ουσιαστικά, ο σκοπός μας είναι τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας να έχουν ένα…βλέμμα παραπάνω, αν κάποιος κοντά μας χρειάζεται κάτι» αναφέρει ο κ. Σπανός.

Στόχος να «μπει μια σειρά» στα σούπερ μάρκετ

Στόχος της καμπάνιας είναι όταν κάποιος βλέπει το διακριτικό σήμα να ξέρει ότι «είναι η σειρά του να δώσει σειρά».

Δράσεις, παιχνίδια αλλά και ενημέρωση θα πλαισιώσουν την πρώτη φάση της καμπάνιας, αφού αύριο Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό από μαθητές σχολείων και φορείς που ασχολούνται με την αναπηρία.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία προβολής της καμπάνιας στο διαδίκτυο, καθώς τα social media αποτελούν ένα πολύτιμο «εργαλείο» και αρωγός για τη διάδοση της συγκεκριμένης καμπάνιας. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, διάφοροι καλλιτέχνες και αθλητές της Θεσσαλονίκης θα προωθήσουν με τη «σειρά τους» το επόμενο χρονικό διάστημα την όλη προσπάθεια.

Με αφορμή την ιδέα, οι άνθρωποι πίσω από την καμπάνια, έχουν στόχο μέχρι και τον ερχόμενο Ιανουάριο να συναντηθούν με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, ώστε οι πρώτοι χώροι στους οποίους να δοκιμαστεί η γενική εφαρμογή της, να είναι εκείνοι όπου δόθηκε το έναυσμα, δηλαδή τα ίδια τα σούπερ μάρκετ!

Σε αεροδρόμια, σούπερ μάρκετ και τράπεζες

Για την συγκεκριμένη καμπάνια, έχουν δρομολογηθεί συναντήσεις και με άλλους φορείς αλλά και με το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης, με την πολύτιμη βοήθεια του «Νευρόνα», ενός (ψηφιακού) σπιτιού που αγκαλιάζει τους ανθρώπους με αναπηρία.

«Μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες, θέλουμε η καμπάνια να είναι πλέον πανελλήνιας εμβέλειας, ώστε το διακριτικό σήμα, να μπει σε όσους περισσότερους χώρους μπορεί και σε όλα τα πιθανά σημεία που μπορεί ένας γονέας ή συνοδός να βρει τη δυσκολία της ουράς» αναφέρει ο κ. Σπανός.

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Πηγή: theOpinion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου