Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

ΑΕΙ σε μαθητές Γ’ λυκείου: Κρατήστε επαφή με τα πανεπιστήμια - Ενημέρωση για εναλλακτικές σπουδές και μηχανογραφικό

Μια απάντηση στην αγωνία των μαθητών της Γ΄ λυκείου αλλά και στους «μπερδεμένους γονείς» θέλουν να δώσουν τα πανεπιστήμια σχετικά με τις σπουδές στα ΑΕΙ και τις δυνατότητες, που θα έχουν σπουδάζοντας οι νέοι σε τμήματα τους.

Η ανάγκη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους μαθητές, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας ή σε ακριτικά νησιά και οι οποίοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες πληροφόρησης για τις σπουδές, που μπορούν να ακολουθήσουν, τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις για τους μαθητές ή τους καλούν ακόμη και σε προσωπικές συναντήσεις ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεσογειακό πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο καλεί γονείς και μαθητές να κλείσουν ραντεβού με το ίδρυμα σε ειδική ανάρτηση στην οποία αναφέρει: Αν είσαι μαθητής ή γονέας, ενημερώσου για τα Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τις εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρουν για να συμπληρώσεις σωστά το Μηχανογραφικό σου Δελτίο. Κλείσε το ραντεβού σου επιλέγοντας την Υπηρεσία “Ραντεβού μαθητών/γονέων για Τμήματα ΕΛΜΕΠΑ“. Εναλλακτικά, το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΛΜΕΠΑ θα παρέχει πληροφόρηση από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 10:00 – 14:00 στο τηλέφωνο 2810379335-9336.

Το Οικονομικό πανεπιστήμιο

Ιδιαίτερα δραστήριο σε τέτοιες ενημερώσεις είναι το Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, το οποίο διοργάνωσε μια ακόμη εκδήλωση σε συνεργασία με διεθνή επιχειρηματικό σύμβουλο στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών που υλοποιούν μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας τους. Ενώνουν τα ακριτικά νησιά με την Αθήνα, προσφέροντας σε μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα πρώτα βήματα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Ειδικότερα, μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Λυκείου των ακριτικών νησιών επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΟΠΑ για να ενημερωθούν σχετικά με τις σπουδές στο ΟΠΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς των δύο οργανισμών.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές από την Τήλο, τη Νίσυρο, το Καστελόριζο, την Κάσο και τους Λειψούς, ενημερώθηκαν για τα προγράμματα Σπουδών στα Τμήματα του ΟΠΑ καθώς και για τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασής τους σε συνδυασμό με τις ενέργειες που πραγματοποιεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πρακτική τους άσκηση και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Μπουραντώνης, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής δήλωσε: «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς που υλοποιεί και σε συνεργασία με επιχειρήσεις που ενστερνίζονται τις ίδιες αξίες, στηρίζει και φέτος τις δράσεις εξωστρέφειας και ενημέρωσης φιλομαθών μαθητριών και μαθητών ακριτικών νησιών της χώρας. Μέλημά μας είναι να ενισχύουμε τη νέα γενιά γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτή και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για όσους επιλέξουν το ΟΠΑ για να συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους διαδρομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο Αντιπρύτανης του ΟΠΑ και υπεύθυνος για θέματα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δράκος συμπλήρωσε: «Κάθε χρόνο διοργανώνουμε ημερίδες ενημέρωσης μαθητών Λυκείων για τις Σπουδές στο ΟΠΑ. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας να υποδεχόμαστε στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και μαθητές από τα ακριτικά νησιά μας. Πιστεύουμε στις ίσες ευκαιρίες και υποστηρίζουμε τα όνειρα των φιλομαθών νέων μας, που επιθυμούν να διευρύνουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό ώστε να κάνουν εύστοχες επαγγελματικές επιλογές.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου