Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Γιατί πολλά παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού θέλουν να βλέπουν συνέχεια την ίδια ταινία;

Πολλά παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού βλέπουν συνέχεια την ίδια ταινία ή το ίδιο επεισόδιο μιας σειράς χωρίς να βαριούνται και χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να παρακολουθήσουν κάτι που δεν έχουν ξαναδεί. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι τους αρέσει πολύ. Είναι όμως μόνο αυτό; Όχι.

Παρακολουθώντας ξανά και ξανά την ίδια ταινία τα παιδιά:

- Μπορούν να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν. Ξέρουν ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια και δεν αισθάνονται άγχος ή αβεβαιότητα. Μπορούν να παρακολουθήσουν με ηρεμία και χωρίς «δυσάρεστες εκπλήξεις» την ιστορία, προσπερνώντας ή κλείνοντας τα μάτια στα σημεία που δεν τους αρέσουν και βλέποντας ξανά τα σημεία που τους προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα.

- Δεν χρειάζεται να δαπανήσουν ενέργεια για να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι εννοούν οι χαρακτήρες με όσα λένε, αφού γνωρίζουν ήδη την υπόθεση.

- Ξέρουν από πριν πώς θα αισθανθούν σε κάθε σημείο και μπορούν να ελέγξουν/ρυθμίσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

- Μπορούν να προσέξουν καλύτερα τις λεπτομέρειες που τόσο πολύ αγαπούν.

- Η ταινία γίνεται μέρος μιας ρουτίνας που κρατά τα παιδιά ήρεμα και ευτυχισμένα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια και σε μπερδεύει, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να καθίσεις στον καναπέ και να νιώσεις ότι ελέγχεις τον κόσμο γύρω σου.

- Απομνημονεύουν φράσεις ή και ολόκληρους διαλόγους από το έργο και τις επαναλαμβάνουν όταν αισθάνονται δυσφορία, άγχος, ανασφάλεια προκειμένου να μειώσουν τα αρνητικά αυτά συναισθήματα.

- Διευκολύνεται η επικοινωνία τους με άλλα παιδιά ή με ενήλικες, καθώς μπορούν να μιλήσουν για μια ιστορία που τα ενδιαφέρει και την καταλαβαίνουν, με λέξεις και φράσεις που έχουν ακούσει πολλές φορές.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου