Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ηνωμένα Έθνη για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Με τέσσερις στρογγυλές τράπεζες, ο εορτασμός της φετινής (2023) Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (WAAD) διερεύνησε τη συμβολή των αυτιστικών ατόμων από όλο τον κόσμο στις κοινότητές τους.

Κάθε στρογγυλή τράπεζα επικεντρώθηκε στη συμβολή των αυτιστικών ατόμων στο σπίτι, στην εργασία, στις τέχνες και στη χάραξη πολιτικής.

Το αφήγημα του αυτισμού απομακρύνεται σταδιακά από τις λανθασμένες αντιλήψεις περί θεραπείας και μεταστροφής των αυτιστικών ατόμων προς μια περιεκτική προσέγγιση που εστιάζει στην αποδοχή, την υποστήριξη και τη συμμετοχή αυτιστικών ατόμων και ενστερνίζεται την έννοια της νευροποικιλομορφίας - την ιδέα ότι οι άνθρωποι βιώνουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ότι δεν υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος.

Αυτές οι συζητήσεις ρίχνουν φως στο πώς ο μετασχηματισμός του αφηγήματος γύρω από τη νευροποικιλομορφία μπορεί να συνεχίσει να προωθείται προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να βελτιωθούν οι ζωές των αυτιστικών ατόμων παντού και να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώθηκε σε στενή συνεργασία με το Institute of Neurodiversity (ION), έναν οργανισμό που ιδρύθηκε και λειτουργεί από νευροδιαφορετικούς ανθρώπους για νευροδιαφορετικούς ανθρώπους και τους υποστηρικτές τους. Η ION εδρεύει στην Ελβετία και αυτή τη στιγμή έχει παρουσία σε 14 χώρες. Η ION εργάζεται για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός κόσμου όπου τα νευροδιαφορετικά άτομα νιώθουν αποδεκτά, αντιπροσωπεύονται, συμπεριλαμβάνονται, ενδυναμώνονται και ακούγονται.

Παρακολουθήστε όλες τις συζητήσεις:

Home: Autistic perspectives of Home, Life and Education (Part 1)



Arts: Autistic talent in Music, Dance, Visual arts, Poetry (Part 2)


Work: Autistic perspectives on Neurodiversity at Work (Part 3)


Policy: Autistic perspectives on Policy and Advocacy (Part 4)




Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου