Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Χριστίνα Σαρρή: Εμπειρία τυφλής επισκέπτριας σε μεγάλα μνημεία

Η Χριστίνα Σαρρή είναι σ υγγραφέας και η πρώτη τυφλή BookTuber στην Ελλάδα. Στη σελίδα της Christina’s Book Voice - Με τη Χριστίνα Σαρρή στο facebook διαβάσαμε την παρακάτω ανάρτηση που περιγράφει την εμπειρία της ως τυφλή επισκέπτρια σε μεγάλα μνημεία.

Έπειτα από αρκετές επισκέψεις σε μουσεία και σχεδόν άλλες τόσες απογοητεύσεις που, ως τυφλή επισκέπτρια, δεν είχα πρόσβαση στα εκθέματα και τα μνημεία, έχω ανακαλύψει το εξής:

Ο καλύτερος τρόπος να δει ένα τυφλό άτομο πώς μοιάζουν τα μεγάλα μνημεία που επισκέπτεται, χωρίς να εισέλθει σε αυτά, να τα περπατήσει ή να τα αγγίξει, είναι ψηλαφώντας τα ανάγλυφα αναμνηστικά και σουβενίρ.

Ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν ανακάλυψα αυτό το κόλπο τυχαία, έπειτα από μια ακόμη μάταιη επίσκεψή μου στην Ακρόπολη. Φεύγοντας από εκεί και περιπλανώμενη στα μαγαζάκια της Πλάκας, αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να βρω το ναό του Παρθενώνα σε σουβενίρ. Και τον βρήκα! Τον είδα ολόκληρο και πανέμορφο, όπως ήταν όταν χτίστηκε, τον είδα και μισογκρεμισμένο και κατακρεουργημένο, αλλά ακόμη μεγαλόπρεπο, όπως είναι σήμερα. Έψαξα κι άλλα αναμνηστικά. Είδα Καρυάτιδες, είδα αγαλματίδιο της Αθηνάς με το δόρυ και την περικεφαλαία, είδα το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού… Κι όλα αυτά σε μέγεθος παλάμης.

Από τότε ψάχνω πάντα μαγαζιά με σουβενίρ στα ταξίδια μου. Είναι τα δεύτερα αγαπημένα μου μετά τα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα. Κι όποτε μπορώ, αγοράζω κι από ένα αναμνηστικό, πάντα ανάγλυφο, απ’ τα μέρη που πηγαίνω. Δε μπορώ να δω φωτογραφίες των διακοπών μου, αλλά μπορώ ξανά και ξανά να αγγίζω τα αναμνηστικά από τους τόπους που επισκέφτηκα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου