Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Διατροφικές διαταραχές: “Έφτιαξα ένα podcast που εύχομαι να μπορούσα να ακούσω τότε”.

Οι διατροφικές διαταραχές προκαλούν τόσο αποξένωση όσο και μοναξιά, με πολλά άτομα να εύχονται να υπήρχε ένα είδος κοινότητας τριγύρω τους. Αυτή ήταν και η εμπειρία της Μόλυ Σμιθ, η οποία διαγνώστηκε με ανορεξία στην ηλικία των 14 ετών. Σήμερα, στα 19 της, ελπίζει ότι με το podcast της, που εξερευνά το τοπίο των διατροφικών διαταραχών, μπορεί να καταρρίψει το στίγμα και τις παρανοήσεις και να δημιουργήσει την κοινότητα που εύχεται να υπήρχε όταν ήταν νεότερη.

Όπως δήλωσε και η ίδια στο BBC Newsbeat: “Όταν ανάρρωσα, άρχισα να μιλάω ανοιχτά και παθιασμένα για τις διατροφικές διαταραχές, γιατί όταν ήμουν άσχημα, ένιωθα ότι κανείς δεν με καταλάβαινε. Δεν υπήρχε κάποια φωνή που μπορούσα να ακούσω. Γι’ αυτό ήθελα να δημιουργήσω ένα podcast και να γίνω αυτή η φωνή για τους ανθρώπους που βιώνουν παρόμοια πράγματα”.

Αυτό που εντόπισε η Μόλυ είναι η ανυπαρξία ενός δικτύου ανθρώπων που θα μπορούσε να ταυτιστεί όταν δεν ένιωθε καλά. “όλα ήταν είτε πολύ σοβαρά ή ειπωμένα από επαγγελματίες και ιατρικούς ειδήμονες”, σχολιάζει. “Πραγματικά, νομίζω ότι εάν άκουγα σε ένα podcast κάποιο απλό άτομο που περνάει κάτι παρόμοιο με εμένα, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα”.

Η Μόλυ, που κατάγεται από το Κέιμπριτζσαϊρ, θέλει, επίσης, να περάσει το μήνυμα ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι αποκλειστικά σωματικό ζήτημα. “Ο κόσμος πιστεύει ότι σχετίζονται μόνο με το βάρος, αλλά για πολλά άτομα η μείωση του βάρους είναι μόνο μία από τις επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών”.

Το podcast της Μόλυ λέγεται “The Weigh Up: Eating Disorder Diaries” και καλύπτει μία πληθώρα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η υπερφαγία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στα άτομα με διατροφικές διαταραχές, αλλά στρέφεται και στις επιπτώσεις που υπάρχουν στην οικογένεια και τους φίλους τους.

“Κάναμε κάποια επεισόδια με μέλη της οικογένειάς μου”, λέει. “Νομίζω ότι το να ακούσει κανείς τη δική τους οπτική είναι αποκαλυπτικό, γιατί η ανορεξία, δυστυχώς, είναι μία εγωιστική ασθένεια. Και δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό το πώς αισθάνονταν οι γονείς μου με το γεγονός ότι η κόρη τους ήταν τόσο άρρωστη. Ήταν αποκαλυπτικό το ότι άκουσα πόση αναστάστωση τους είχα προκαλέσει”.

Η δημιουργία του podcast της Μόλυ γίνεται σε συνεργασία με το BBC Sounds, καθώς κέρδισε το Βραβείο Νέου Podcast “Rachel Bland”, που ξεκίνησε το 2019 προς τιμήν της παρουσιάστριας του BBC, η οποία απεβίωσε το 2018 από καρκίνο του μαστού.

Μπορείτε να ακούσετε το podcast εδώ: The Weigh Up: Eating Disorder Diaries on BBC Sounds.


Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου