Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Η ολυμπιακή ιστορία και οι αξίες σε κώδικα Braille

Τη δυνατότητα να μυηθούν στις αρχές, τις αξίες και την ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος θα έχουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης χάρη σε πρωτοβουλία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας να γραφτούν σε κώδικα Braille το βιβλίο «Πέντε κύκλοι – Ένας κόσμος: Ολυμπιακοί Αγώνες και Αξίες» και το κουίζ «Δοκίμασε τις γνώσεις σου και γνώρισε τον κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων» αλλά και η παραγωγή σε μορφή audio. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Φάρος Τυφλών Ελλάδος από τον «χρυσό» Παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα.

Το βιβλίο «Πέντε κύκλοι – Ένας κόσμος: Ολυμπιακοί Αγώνες και Αξίες» έχει κυκλοφορήσει από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία. Στόχος του είναι να μυήσει τους αναγνώστες στον κόσμο του Ολυμπισμού και στις αξίες του Ολυμπιακού Κινήματος. Μέσα από τις σελίδες του οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν όμορφες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων, στιγμές που συγκίνησαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια αθλητική ιστορία. Υστερα από την πρωτοβουλία της ΕΘΝΟΑ, πρόσβαση σε αυτή την έκδοση αλλά και στο κουίζ θα έχουν και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης.

Άρση διακρίσεων

«Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία προάγονται οι αξίες του Ολυμπισμού και η ισότιμη πρόσβαση όλων στον πλούσιο κόσμο της ολυμπιακής ιστορίας. Με αυτή την έκδοση θα δοθεί σε όλους τους ανθρώπους η χαρά να διαβάσουν και να απολαύσουν ιστορίες που αφορούν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση και τις αξίες της», τόνισε η Γεωργία Ρουκουτάκη, αντιπρόεδρος του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Η πρωτοβουλία της ΕΘΝΟΑ αφορά μία σύγχρονη έκδοση που, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, θα άρει αποκλεισμούς: «Ο αθλητισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος. Δεν υπάρχει καλύτερη πλατφόρμα από τον αθλητισμό για την άρση των διακρίσεων. Το βιβλίο μιλάει για αξίες και έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του στίβου Νάσος Γκαβέλας. «Αυτές τις αξίες μου τις έχει διδάξει ο προπονητής μου. Μέσα από τέτοιες αξίες φτάνεις σε αυτό που έχεις ονειρευτεί», υπογράμμισε ο πρωταθλητής, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό μία από τις ιστορίες του βιβλίου ενώ η κ. Ρουκουτάκη, με τη βοήθεια της γραφής Braille, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου