Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Χθες, γιόρτασα ουσιαστικά για 1η φορά στη ζωη μου την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων διότι προσκλήθηκα στην εκδήλωση Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων «Νέες Ιδέες & Δράσεις για τα ΑμεΑ» για να εκπροσωπήσω τον θεσμό των σκύλων οδηγών! 

Έναν θεσμό, που ξεκινήσαμε στην Ελλάδα από το μηδέν, χωρίς καμία τεχνογνωσία ή υποστήριξη σε δύσκολες συνθήκες ως ένας οργανισμός “outsider”.

Μα χάρη στην επιμονή μας, τη στήριξη σας και το αέναο κουράγιο των σκύλων-οδηγών καταφέραμε, όχι μόνο να αναγνωριστούν ως υπηρεσία στην Ελλάδα αλλά και η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίζει το έργο, το ρόλο, τη συμβολή μας και να συμμετέχει πλέον ενεργά στην ανάπτυξη τους! 

Ο δρόμος είναι μακρύς για να φτάσουμε στα πρότυπα των σχολών σκύλων οδηγών του εξωτερικού, μα πιστεύω ακόμα στο όραμα που είχα το 2008, όταν ιδρύσαμε τη «Λάρα» Κι έχω την ηθική υποχρέωση να αγωνίζομαι ώστε οι άνθρωποι με βλάβη στην όραση  να έχουμε τα αυτονόητα.

Μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Σχολή Σκύλων-Οδηγών «Λάρα». Σκύλοι Οδηγοί Λάρα-Lara Guide Dog School και τους Σκύλους-Οδηγούς Ελλάδας Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας - Greek Guide Dogs.
Οι σκύλοι-οδηγοί:
* Συμβάλουν στην αποδόμηση των στερεοτυπιών για την τυφλότητα.
* Διδάσκουν για τη φιλοζωία.
* Ενισχύουν την αποϊδρυματοποίηση & την αυτόνομη διαβίωση.
* Προσφέρουν αυτονομία, ασφάλεια και ταχύτητα σε ανθρώπους με βλάβη στην όραση. Συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγικότητα τους και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης τους.
* Ενισχύουν τις ανθρώπινες σχέσεις!
* Διδάσκουν την ενσυναισθηση, τη συμπερίληψη, την προσαρμοστικότητα και την κατανόηση.
«Σημέρα, έχουμε κάποιους καλεσμένους, οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με αρμοδιότητες και πολιτικές για τα ΑμεΑ και κυρίως, οι ίδιοι με την προσπάθεια τους, έχουν αναδείξει πόσο ορατοί οι ίδιοι μπορούν να είναι μέσα στην κοινωνία αλλά και πως διαμορφώνουν πολιτικές που έρχεται πλέον, η Ελληνική Δημοκρατία, να υιοθετήσει. […] Η κινητικότητα & ο προσανατολισμός με λευκό μπαστούνι, είναι μια πολύ σημαντική υπηρεσία για τους τυφλούς για να μπορέσουν αργότερα, αν το θέλουν κι εφόσον η πολιτεία βοηθήσει λίγο, να πάνε σε ένα επόμενο στάδιο που είναι να αποκτήσουν έναν σκύλος-οδηγός. Η Κυρία Γκέρτσου Ιωάννα που αγωνίζεται για αυτό, που είναι χειρίστρια σκύλου-οδηγού, δουλεύει σε χώρο όπου πλέον επιτρέπονται να υπάρχουν οι σκύλοι-οδηγοί, θα μας πει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αποκτήσει ένας πολίτης, έναν σκύλο-οδηγό, πόσο εύκολη η δύσκολη είναι η καθημερινότητα του και πως βλέπει την επόμενη ημέρα». Είπε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, προλογίζοντας με.

Την εκδήλωση, μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://youtu.be/-hAinmasj_A

Ο Γιώργος Σταμάτης, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκις και η Μάρσα Δημοπούλου, ειδική Γραμματέας για τα ζώα συντροφιάς, είχαν παραστεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών European Guide Dog Federation που διοργανώσαμε στο Μάτι, όπου είχαν αναπτύξει τις κυβερνητικές πολιτικές για τους σκύλους-οδηγούς και είχαν έκφραση την αμέριστη υποστήριξη της πολιτείας για την καθολική τους πρόσβαση.

Ενώ τον Φεβρουάριο, ο Γιώργος Σταμάτης μου είχε επιδώσει το πόρισμα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τις ανάγκες των τυφλών στην Ελλάδα και τους τρόπους παρέμβασης από την πολιτεία. Αυτές, καταγράφηκαν για πρώτη φορά.

Νιώθω ιδιεταιρη τιμή αλλά και ασφάλεια για τις πρακτικές και τα πιστεύω που τοσα χρόνια παλεύω για να διαφυλάξω. Μια υπόσχεση που έκανα στον εαυτό μου, όταν ιδρύσαμε τη «Λάρα» ήταν πως ότι και να γίνει, θα κοιτάω μπροστά. 

Θέλω να πω στους και στις ΑμεΑ φίλους και φίλες που με διαβάζουν, αλλά και στους/στις οικείους/οικείες τους, να διεκδικούν καθημερινά την ποιότητα ζωής που τους αξίζει ώστε όταν έρθει η ώρα, να γιορτάζουν ουσιαστικά. 
 Χρόνια μας καλά! 

Πηγή: Facebook - Ioanna-Maria Gertsou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου