Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Η πρώτη μαύρη τυφλή δικηγόρος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάζουμε πως η 23χρονη Jessikah Inaba από το Camden του Λονδίνου είναι η πρώτη μαύρη τυφλή δικηγόρος του Ηνωμένου Βασιλείου, σπάζοντας την τριπλά γυάλινη οροφή. Τριπλά γιατί συνδυάζει τις ταυτότητες της γυναίκας, της μαύρης και ανάπηρης, ταυτότητες που παραδοσιακά δεν έχουν την ίδια στήριξη και πρόσβαση στις ακαδημαϊκές και εργασιακές ευκαιρίες.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της χρησιμοποιώντας τον κώδικα Braille. Ευγνωμονεί τους φίλους και τους καθηγητές της που την βοήθησαν να ξεπεράσει όσα εμπόδια βρέθηκαν στο δρόμο της λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν συχνά τυφλοί άνθρωποι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

“Φτάνοντας μέχρι εδώ, ως μαύρη ανάπηρη γυναίκα, ελαφραίνω το φορτίο για τον επόμενο άνθρωπο σαν κι εμένα”, δηλώνει η νεαρή δικηγόρος.

Η γραφή Braille μπορεί να διαβαστεί είτε μέσω μιας ειδικής οθόνης, είτε μέσα από ειδικά εκτυπωμένα βιβλία. Η Jessikah είπε πως χρειάστηκαν επτά μήνες και πέντε μήνες αντίστοιχα για να της εξασφαλίσει το πανεπιστήμιο δύο από τα πιο σημαντικά συγγράμματα της σχολής της. Επίσης, εξαιτίας φωτογραφιών και πινάκων στα βιβλία, έχανε πολύ μεγάλο όγκο ύλης, έτσι κατασκεύασε τις δικές της σημειώσεις σε γραφή Braille από διαλέξεις ή από βιβλία που της διάβαζαν οι φίλοι της. “Αφιέρωνα περισσότερη ώρα να προετοιμάζω το εκπαιδευτικό υλικό που χρειαζόμουν, παρά στην μελέτη του”, δηλώνει η νέα δικηγόρος.

Η Jessikah καλέστηκε να προσπαθήσει για τις σπουδές της πολύ περισσότερο από όσο άλλοι συμφοιτητές της, κάτι που την οδήγησε στην εξάντληση και σε συχνές λιποθυμίες, αφού για δύο χρόνια κοιμόταν μόνο τρεις ώρες κάθε μέρα. Η 23χρονη αναφέρει: “Είμαι πολύ περήφανη αλλά πραγματικά εύχομαι να είχαν πάει όλα πιο ομαλά”. Ας μην ρομαντικοποιήσουμε λοιπόν μία συνθήκη όπου μια γυναίκα χρειάστηκε να εξουθενωθεί για να σπουδάσει. Η Jessikah δε ζήτησε να γίνει ηρωίδα, ήθελε μόνο να έχει τις συνθήκες που θα τη βοηθούσαν στις σπουδές της.

Χαιρόμαστε για αυτή την πρωτιά κι ελπίζουμε να μην είναι η μοναδική! Ευχόμαστε το καινούριο εργασιακό περιβάλλον της Jessikah να την καλωσορίσει ισότιμα, ώστε να μην ξεκινήσει για αυτήν ένας νέος αγώνας διεκδίκησης.

Πηγή: black-light.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου