Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

«Εδώ πράγματι είναι όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση»!

Η Martha με τα δύο παιδιά της τον Abraam και τον Arseny βρίσκονται καθημερινά στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow στην Αθήνα, όπου λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη για να ενσωματωθούν πιο ομαλά στην Ελλάδα.

-Όνειρα;

-Δεν θέλω πολλά. Να είναι τα παιδιά μου γερά και χρήσιμα στην κοινωνία, να είναι καλοί άνθρωποι.

Είναι εντυπωσιακό πώς πάντα οι άνθρωποι που έχουν έρθει στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε, όταν τους ρωτάς για το μέλλον είτε το δικό τους είτε των παιδιών τους, απαντούν κάτι που έχει σχέση και με τους άλλους, με την κοινότητα. Ποτέ η απάντηση δεν περιλαμβάνει έναν, δηλαδή τον εαυτό τους, αλλά τον ένα σε σχέση με τους πολλούς.

Ο παραπάνω διάλογος γίνεται με τη Martha από την Αίγυπτο, που στα 29 της είναι μητέρα δυο αγοριών και περιμένει άλλο ένα που θα έρθει στη ζωή τους σε λίγους μήνες. Η Martha, ο Abraam και ο Arseny βρίσκονται καθημερινά στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow στην Αθήνα, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση»* που υλοποιείται με τη στήριξη της UNICEF και τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

«Εδώ πράγματι είναι όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση», λέει η Martha, χαμογελώντας γλυκά στην ομάδα παιδιών, που μαζί με τα δικά της, έχουν συγκεντρωθεί γύρω μας όταν ξεκινάμε την κουβέντα μας.

Μετά βαριούνται να μας παρακολουθούν και απομακρύνονται, και έτσι μπροστά μας δημιουργείται ένα μωσαϊκό από παιδιά, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, αλλά παίζουν, ζωγραφίζουν, συζητούν και καταφέρνουν να συνεννοηθούν σαφώς καλύτερα από δυο ενήλικους – ακόμα και από δυο ενήλικους που μιλούν την ίδια γλώσσα.

«Όταν ήρθαμε πρώτη φορά στο Κέντρο μας άνοιξε την πόρτα ένας διερμηνέας. Δεν ξέραμε καθόλου ελληνικά, γιατί μόλις είχαμε φτάσει στην Ελλάδα. Όλοι αμέσως μας βοήθησαν πάρα πολύ!»

Στο Κέντρο, η Martha βρήκε υποστήριξη για να γράψει τα παιδιά της στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Σήμερα τα δυο παιδιά λαμβάνουν βοήθεια για τα σχολικά τους μαθήματα και συγχρόνως κοινωνικοποιούνται σε ένα περιβάλλον που η διαφορετικότητα είναι μόνο και πάντα αρετή. «Κάθε Παρασκευή τρελαίνονται! Ξέρουν ότι θα έρθουν εδώ μετά το σχολείο που είναι η μέρα που κάνουν ένα σωρό δραστηριότητες και είναι χαρούμενα από το πρωί!».

Την έμπρακτη αποδοχή που βιώνουν ο Abraam και ο Arseny στο Κέντρο τη μεταφέρουν και στο σχολείο τους, τη συζητούν όσο μπορούν με τα άλλα παιδιά αλλά κυρίως την κάνουν με τη σειρά τους πράξη. Η Martha έχει παρατηρήσει τη θετική επίδραση του Κέντρου, των ανθρώπων και των εκπαιδευτικών εμπειριών που προσφέρονται μέσα σε αυτό στα παιδιά της:

Η Martha αισθάνεται ότι έχει φίλους σε αυτόν τον χώρο και χαίρεται που μπορεί να μοιραστεί ανησυχίες και ερωτήματα και να βρει λύσεις – «Με βοήθησαν και με τον εμβολιασμό των παιδιών ακόμα και μου έφυγε το άγχος και η ανησυχία για αυτό το θέμα».

Αυτός ο πρώτος χρόνος της ζωής στην καινούργια χώρα κυλά ομαλά για τη Martha και χάρη στους ανθρώπους του Κέντρου, και μέσα από όλη αυτή την εμπειρία η Martha αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης ακόμα και για τον εαυτό της, αφού δεν είχε την ευκαιρία να τελειώσει το σχολείο η ίδια. Ευχηθήκαμε στη Martha με το καλό και φύγαμε από το Κέντρο με μια σαΐτα, δώρο του Arseny!

*Το πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από το SolidarityNow, με τη στήριξη της UNICEF Greece και τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Πηγή: UNICEF Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου