Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Βήμα-Βήμα» του SolidarityNow για τα ασυνόδευτα παιδιά

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, το SolidarityNow παρείχε φροντίδα και υποστήριξη σε 86 ασυνόδευτα παιδιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα-Βήμα: Λειτουργία Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανήλικους 16 ετών και άνω», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα (MIS:5063334) χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, με τη συγχρηματοδότηση Ε.Ε. και Ελλάδας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Ενδυνάμωση και εμπιστοσύνη

Χτίζοντας μαζί με τα παιδιά τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και της αυτονομίας, στοιχεία απαραίτητα για τη μετέπειτα ζωή τους, το ειδικευμένο προσωπικό του SolidarityNow παρείχε στα παιδιά ποικίλες υπηρεσίες, όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συνδρομή, διερμηνεία, συνοδεία σε ιατρικές δομές. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν ειδικά σχεδιασμένες δράσεις - εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού- που συνέβαλαν στην ενδυνάμωση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής (soft skills). Στόχος των παραπάνω, η ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών στην ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα και στον κόσμο των ενήλικων.

Μέσα από τις δράσεις, καλλιεργήθηκε η κλίση του Άχμαντ στη ζωγραφική και τα κόμικς, η αγάπη του Μοχάμεντ στο ποδόσφαιρο που τον οδήγησε στη συμμετοχή του σε αθλητικό όμιλο, ενώ σήμερα ο Τζαβίντ, που ολοκληρώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ξέρει τί επιθυμεί να κάνει στο μέλλον. Θέλει να ασχοληθεί με τον ιατρικό κλάδο και έτσι να μπορεί να βοηθά τους άλλους.

«Κάθε παιδί έλαβε εξατομικευμένη φροντίδα, γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έχει άλλα όνειρα, ταλέντα, δεξιότητες, ανάγκες και βιώματα και οι άνθρωποι του SolidarityNow επενδύσαμε ακριβώς σε αυτό. Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Σταθήκαμε με αγάπη και φροντίδα δίπλα στα παιδιά και μαζί καταφέραμε πολλά. Εστιάσαμε και ενισχύσαμε τα θετικά τους στοιχεία, τα υποστηρίξαμε να ανακαλύψουν τις επιθυμίες και τις κλίσεις τους, να ξεπεράσουν βιώματα του παρελθόντος και να ονειρευτούν τη ζωή τους αλλιώς. Πίστεψαν στον εαυτό και στις ικανότητες τους και έλαβαν τα εφόδια για να συνεχίσουν το δρόμο τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή. Τη ζωή που τους αξίζει.

Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά τα παιδιά. Τα ευχαριστούμε πολύ για όλη αυτή τη διαδρομή, για τις πολύτιμες στιγμές και τα έντονα συναισθήματα που μοιραστήκαμε», Γιώργος Τσούρος, Υπεύθυνος Προγράμματος.

Το επόμενο βήμα

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Βήμα-Βήμα» του SolidarityNow, τα περισσότερα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, και αυτά που στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου