Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Αίθουσα Νοσηλευτικής Φροντίδας στο 36ο Δημοτικό Σχολείο

Μπορεί χθες να χτύπησε το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, στο 36ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας όμως τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται. Χθες άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του ο πρώτος Χώρος Παροχής Νοσηλευτικής Φροντίδας Παιδιού σε σχολείο. Ένας χώρος που εμπνεύστηκε η σχολική νοσηλεύτρια Δήμητρα Σιαχπαζίδου και βρήκε την πολύτιμη στήριξη της διευθύντριας του Σχολείου κ. Μαρίας Ζηρδέλη, των εκπαιδευτικών, αλλά και της Πνευμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ανέλαβε το κόστος για τη διαμόρφωση του χώρου.

Χθες η έναρξη λειτουργίας έγινε παρουσία του καθηγητή Πνευμονολογίας, κ. Κων/νου Γουργουλιάνη, της υπεύθυνης εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κωνσταντίνας Χατζημίχου, του διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Δημήτρη Μπίλλη, των εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά και των μικρών μαθητών και των μαθητριών. Όλοι τους εξήραν τον αγώνα της κ. Δήμητρας Σιαχπαζίδου για τη δημιουργία ενός χώρου που στόχο έχει τη διαφύλαξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών/-τριων, ένας χώρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να λάβουν πέρα από την απαραίτητη φροντίδα και πολύτιμες συμβουλές για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στοματική υγιεινή, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μέτρα προφύλαξης για την πανδημία κ.λπ. Ένας χώρος χαρούμενος και πολύχρωμος διακοσμημένος με έργα των μικρών μαθητών/-τριων, που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι και αγάπη και θα μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο Δημοτικών Σχολείων, αλλά και του 33ου Νηπιαγωγείου να επισκέπτονται, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί.

Ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι με πολλή χαρά στήριξε την πρωτοβουλία της σχολικής νοσηλεύτριας Δ. Σιαχπαζίδου, καθώς θεωρεί αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι χώροι στα σχολεία και ο ρόλος των σχολικών νοσηλευτών είναι εξαιρετικά σημαντικός και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Ζηρδέλη, σε σύντομη τοποθέτησή της, εξέφρασε ικανοποίηση, χαρά και περηφάνια για το γεγονός ότι το 36ο Δημοτικό Σχολείο έκανε ένα τεράστιο βήμα που οφείλεται στην επιμονή και υπομονή εμπνευσμένων ανθρώπων, σημειώνοντας παράλληλα ότι σκοπός των σχολείων δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, η μάθηση, αλλά και η προαγωγή της υγείας του σχολικού πληθυσμού. «Ο Σχολικός Νοσηλευτής έχει ζωτικής σημασίας ρόλο στη σχολική μονάδα. Ο ρόλος του είναι πολλαπλός και σημαντικός σε θέματα αγωγής - προαγωγής υγείας. Οι διαπροσωπικές του σχέσεις περιλαμβάνουν επαφές τόσο με μαθητές/-τριες και άλλους συναδέλφους, όσο και με γονείς και την κοινότητα. Θέλουμε το σχολείο μας συμπεριληπτικό και κινητικό, βοηθώντας ταυτόχρονα όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να αναπτύξουν μία διά βίου δέσμευση για σωματική και ψυχική υγεία. Υιοθετούμε μια ολιστική προσέγγιση για τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία των μαθητών μας».

Από την πλευρά της, εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου συνεχάρη προσωπικά την κ. Σιαχπαζίδου, αλλά και τη διεύθυνση του σχολείου για το καινοτόμο εγχείρημά τους και ευχήθηκε να βρει μιμητές και το 36ο Δημοτικό Σχολείο να γίνει πηγή έμπνευσης για όλα τα σχολεία, καθώς είναι η απόδειξη ότι όλα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι.

Τη συγκίνησή της δεν έκρυψε και η κ. Δήμητρα Σιαχπαζίδου που κατάφερε να ολοκληρώσει ένα όνειρο που είχε από την αρχή της σχολικής χρονιάς και ήθελε πάση θυσία να το δει να παίρνει σάρκα και οστά. Η ίδια αισθάνεται ότι είναι κάτι που το χρωστά στους συναδέλφους της.

«Ο χώρος αυτός είναι αφιερωμένος στους συναδέλφους μου σχολικούς νοσηλευτές και ειδικά σε αυτούς όπως συνηθίζω να λέω «Υγιειονομικούς του Διαδρόμου» ανέφερε και ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια αυτήν.

Της Νατάσας Πολυγένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου