Μικτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας σχετικά με το θέμα των αναρτημένων σταυρών στους τοίχους των σχολικών τάξεων.
Η εν λόγω απόφαση φέρει την παρουσία του σταυρού να μην αποτελεί πράξη διάκρισης κατά του καθηγητή που δεν τον θέλει, αλλά παράλληλα το σχολείο πρέπει να βρει μια κοινή λύση που σέβεται την άποψή του.
Η ιστορία ξεκίνησε το 2009 όταν ένας καθηγητής της πόλης Terni αφαιρούσε συστηματικά τον σταυρό από τον τοίχο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του και στη συνέχεια τον ξανατοποθετούσε. Ακολούθησε επιστολική αναφορά μαθητών και του διευθυντή του σχολείου, την οποία ο καθηγητής όχι μόνο δεν σεβάστηκε αλλά και που οδηγήθηκε στο σημείο να αρνηθεί την διδασκαλία παρουσία του σταυρού. Στην συνέχεια ο καθηγητής προσέφυγε σε δικαστήριο όπου ισχυρίστηκε πως η επιβολή του σταυρού ήταν πράξη διάκρισης, ζητώντας μάλιστα και αποζημίωση.
Η δικαστική απόφαση λέει πως και οι δύο πλευρές είναι λάθος. Από τη μια η διοίκηση του σχολείου, επειδή η επιστολή για την τήρηση του σταυρού στην τάξη δεν αντιστοιχεί “στη μέθοδο μιας σχολικής κοινότητας που συνομιλεί και αναζητά μια κοινή λύση με σεβασμό στις διαφορετικές ευαισθησίες”. Από την άλλη, υπήρξε λάθος και του καθηγητή, εφόσον εμπράκτως δεν περιορίστηκε η ελευθερία έκφρασής του με την παρουσία του σταυρού.
Το Ανώτατο Δικαστήριο κλείνει λέγοντας πως η τοποθέτηση του σταυρού στον τοίχο “η οποία, σε μια χώρα όπως η Ιταλία, συνδέεται με βιωμένη εμπειρία μιας κοινότητας και με την πολιτιστική παράδοση ενός λαού, δεν συνιστά πράξη διάκρισης εναντίον του διαφωνούντος δασκάλου για λόγους θρησκείας”. Εμμέσως πλην σαφώς, ένα κάλεσμα για διάλογο.
Αν η εν λόγω απόφαση είναι μεγίστης σημασίας, επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η διαφορά στις αντιδράσεις της Ιταλικής Επισκοπής (CEI) και της Ένωσης των άθεων και ορθολογιστών αγνωστικιστών (UAAR) – όπου και οι δύο πλευρές πανηγυρίζουν, αν και για διαφορετικούς λόγους.
Η CEI υποστηρίζει πως ο σταυρός στις σχολικές τάξεις “δεν δημιουργεί διχασμούς ή αντιθέσεις, αλλά είναι μια έκφραση ενός κοινού συναισθήματος που έχει τις ρίζες του στη χώρα μας και είναι σύμβολο της χιλιετούς πολιτιστικής παράδοσης”.
Από την άλλη, η UAAR τονίζει πως “η επιβεβλημένη έκθεση του σταυρού στις σχολικές τάξεις δεν είναι συμβατή με την αρχή του κοσμικού κράτους” ενώ δεν διστάζει να υπογραμμίσει πως “η καθολική θρησκεία ήταν παράγοντας ενότητας του έθνους για τον φασισμό, αλλά στη συνταγματική δημοκρατία η ταύτιση του κράτους με θρησκεία δεν επιτρέπεται πλέον”.
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Πηγή: ertnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου