Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Strictly Come Dancing 2021: Η Rose Ayling-Ellis είναι η πρώτη κωφή νικήτρια!


Η πρωταγωνίστρια της σειράς EastEnders είναι η πρώτη κωφή νικήτρια στον τηλεοπτικό χορευτικό διαγωνισμό τού BBC One “Strictly Come Dancing.”

Την περασμένη Κυριακή, η Ayling-Ellis και ο παρτενέρ της, επαγγελματίας χορευτής, Giovanni Pernice, έλαμψαν στον τελικό και κατέκτησαν την πρώτη θέση.

Η ίδια δήλωσε κατά τη διάρκεια του σόου ότι «εξελίχθηκα περισσότερο από ποτέ στον εαυτό μου, χάρη στο Strictly." Η Shirley Ballas την περιέγραψε ως μία νεαρή – έμπνευση για τους άλλους. «Ξέρω ότι βαθιά στην καρδιά σου το έκανες για την κοινότητα των κωφών, αλλά για εμένα, το έκανες για κάθε άτομο που παρακολουθεί το σόου».

Το ζευγάρι επανέλαβε τη χορογραφία τους στο τραγούδι Symphony της Clean Bandit. Υπενθυμίζουμε ότι την πρώτη φορά που την παρουσίασε το ζευγάρι, χόρεψε για 20 δευτερόλεπτα χωρίς τη συνοδεία μουσικής, θέλοντας να τιμήσουν την κοινότητα των κωφών, αλλά και να οπτικοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο άτομα χωρίς ακοή μπορούν να χορεύουν.

Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Ayling-Ellis υποδύεται τη Frankie Lewis, την κόρη του Mick Carter (Danny Dyer), από τον Μάιο 2020, στη σαπουνόπερα του BBC One EastEnders. Σε όλη τη διάρκεια του σόου, η 27χρονη επαινέθηκε για το ότι αμφισβητούσε με κάθε της εμφάνιση τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίσουν κωφά και βαρήκοα άτομα αναφορικά με το χορό. Μάλιστα, η συμμετοχή της στο διαγωνισμό οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης μαθημάτων Βρετανικής Νοηματικής Γλώσσας (BSL) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νίκη της Ayling-Ellis έρχεται πέντε χρόνια μετά την αντίστοιχη τού Nyle DiMarco, κωφού μοντέλου, ηθοποιού και ακτιβιστή, το 2016 στην αμερικάνικη έκδοση του σόου «Dancing With The Stars», με παρτενέρ την επαγγελματία χορεύτρια, Peta Murgatroyd. Τον δρόμο βέβαια είχε ανοίξει το 2008 η βραβευμένη με Όσκαρ κωφή ηθοποιός Marlee Matlin, συμμετέχοντας στο αμερικάνικο σόου.

Εμείς στην Ελλάδα, περιμένουμε να δούμε πόσος καιρός θα περάσει για να απολαύσουμε αντίστοιχη συμμετοχή κωφού ατόμου, ίσως ακόμη και στο ρόλο του επαγγελματία χορευτή (βλ. Παναγιώτης Παράσχου).


Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας ΕΝΓ
Ανεξάρτητη ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου