Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπο: Μισέλ Πετρουσιανί


Σαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου, το 1962, γεννιέται ο Γάλλος πιανίστας και συνθέτης της τζαζ Μισέλ Πετρουσιανί.
Η περίπτωσή του άνετα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μοναδική, αφού γεννήθηκε ανάπηρος, πάσχων από ατελή οστεογένεση, την ασθένεια των οστών από γυαλί. Οι γιατροί είχαν δώσει περιθώριο ζωής τα είκοσι χρόνια.
Δεν μπόρεσε να πάει στο σχολείο, αλλά έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δι' αλληλογραφίας. Μουσική μόρφωση πήρε από τον πατέρα του, ο οποίος επινόησε έναν ανυψωτήρα για τα πηδάλια, πριν το κάνει η Steinway,και τον πιανίστα Ρεμόντ Ζακμάρ. Τραγουδούσε κλασικά κομμάτια της τζαζ από τριών ετών κι έπαιζε πιάνο από τεσσάρων. Δέκα χρονών άρχισε να παίζει κομμάτια του Μπιλ Εβανς, του μεγάλου πιανίστα που άσκησε μεγάλη επιρροή στην τέχνη του, όπως και οι κλασικοί Μπαχ, Μότσαρτ, Ραβέλ και Ντεμπισί.
Το 1981 πήγε στην Αμερική, όπου αναδείχθηκε σε σημαντική προσωπικότητα της τζαζ, με πολλές ηχογραφήσεις και εμφανίσεις. Να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος λευκός που υπέγραψε συμβόλαιο με την θρυλική Blue Note.
Στην ζωή του δεν ξεπέρασε τα 99 εκατοστά κι έπρεπε να τον κουβαλάν στην σκηνή, αφού δεν μπορούσε να ανέβει σκαλιά, αλλά όταν άρχιζε να παίζει ήταν απίστευτος. Το παίξιμό του χαρακτηριζόταν από μία αξιοσημείωτη ανεξαρτησία των δύο χεριών και μια ξεχωριστή εκτελεστική ταχύτητα, αποτέλεσμα εξαντλητικής εξάσκησης και ίσως λόγω των μεγάλων χεριών του με ελαφρά οστά.
Εξαντλημένος από τον ρυθμό της ζωής του και τις συνεχείς περιοδείες, πέθανε από πνευμονία στην Νέα Υόρκη σε ηλικία 36 ετών.
Ο τάφος του βρίσκεται στο φημισμένο Κοιμητήριο του Περ-Λασέζ στο Παρίσι.
Με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, έλεγε συχνά "κάποιος εκεί ψηλά με έσωσε από το να είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου