Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Μαθητικός Διαγωνισμός 2021: «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει!»

H εκπαίδευση έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει ανθρώπους, να αλλάζει ζωές, να σώζει ολόκληρα κράτη. Μέσα από την κοινή εμπειρία της πανδημίας που επηρέασε καταλυτικά τις ζωές όλων των ανθρώπων στον κόσμο είδαμε τι σημαίνει για ένα παιδί να στερείται, έστω και προσωρινά, τον φυσικό χώρο του σχολείου. Και τι συνέπειες μπορεί να έχει η ελλιπής και ανισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για ολόκληρες κοινωνίες.

Χωρίς πρόσβαση στο σχολείο ολόκληρες γενιές παιδιών κινδυνεύουν να χάσουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ οι κοινότητές τους ρισκάρουν να παραμείνουν στάσιμες και να χάσουν ό,τι πιο ζωτικό μπορεί να τους δώσει ώθηση και να τις εμπλουτίσει. Στις κοινότητες και τις χώρες υποδοχής προσφύγων, η πρόσβαση στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για τη συμπερίληψη όχι μόνο των ίδιων των εκτοπισμένων παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Η μακρόχρονη και δύσκολη διαδικασία της ένταξης σε μια νέα πατρίδα δεν μπορεί παρά να περνάει από το χώρο του σχολείου. Αυτόν που θα ξεκλειδώσει συναισθήματα, δεξιότητες, ταλέντα, όνειρα και προοπτικές.

Ο 25ος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να σκεφτούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν οι ίδιοι το δικαίωμά τους στο σχολείο. Αν είχαν την ευκαιρία τα παιδιά να κάνουν το μήνυμά τους να ακουστεί παντού, στη γειτονιά, την πόλη, τη χώρα, την κυβέρνησή τους ή τις κυβερνήσεις άλλων κρατών και στη διεθνή κοινότητα, πώς θα διαμόρφωναν αυτό το μήνυμα; Όταν τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να φωνάξουν για τα ίδια και τους συνομήλικούς τους «το σχολείο δεν μπορεί να περιμένει», πού διαλέγουν να απευθύνουν αυτό το μήνυμά τους και με ποιο τρόπο;

Καλούμε τα παιδιά να γίνουν οι δημιουργοί και διαφημιστές μιας εκστρατείας για ένα σχολείο που να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά, ένα σχολείο ποιοτικής και συμμετοχικής μάθησης. Η πιο δυνατή, πρωτότυπη και ολοκληρωμένη εκστρατεία μπορεί να πάρει ζωή με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας και να διαδοθεί το μήνυμά της ακόμα πιο μακριά.

Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και στην Δ’, Ε’ και ΣΤ΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, στη Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου και στην Α’ τάξη του Λυκείου συμπεριλαμβανομένων των μαθητών των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και δομών υποστήριξης και προετοιμασίας.

Προκρίνεται η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών με ομαδικές συμμετοχές. Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στις αντίστοιχες τάξεις, να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ατομικά.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό, μπορούν να συμμετέχουν σχεδιάζοντας μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο ή/και τα μέσα κοινωνική δικτύωσης με κεντρικό μήνυμα και αίτημα την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στο σχολείο και τη διασφάλιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά πρόσφυγες.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά από τις 18 Οκτωβρίου 2021 έως τις 21 Ιανουαρίου 2022.

Η καλύτερη προτεινόμενη ενημερωτική εκστρατεία θα πάρει ζωή μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο μέτρο που το επιτρέπουν τα προτεινόμενα μέσα και εργαλεία επικοινωνίας. Επιπλέον η Επιτροπή θα βραβεύσει και μία συμμετοχή ανά τάξη.

Η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των παρακάτω φορέων: Γραφείο Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους συμμετοχής στον Διαγωνισμό δείτε εδώ.


Πηγή: UNHCR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου