Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Προβολή: Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες - ΜΑΝΤΩ Blind 19 10 2021


Η Παρουσίαση του Έργου «Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες» ΜΑΝΤΩ Blind, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού 2021.

Το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Οκτωβρίου 2021, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, προς ανάδειξη του μείζονος ζητήματος της προσβασιμότητας και ασφαλούς και ανεξάρτητης μετακίνησης των ατόμων με προβλήματα όρασης. 

Βασικό άξονα της εκδήλωσης απετέλεσε η παρουσίαση του Έργου «Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες» ΜΑΝΤΩ Blind, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και το Μουσείο Αφής συμμετείχαν καταλυτικά στην υλοποίηση του έργου, που είχε ως στόχο την ανάπτυξη, πιλοτική εφαρμογή και επικύρωση 2 καινοτόμων εφαρμογών πλοήγησης, για την προαγωγή της ισότιμης προσβασιμότητάς τους σε πολιτιστικές-εκπαιδευτικές και άλλες δομές & αντίστοιχα της ανεξάρτητης και αυτόνομης μετακίνησης και διαβίωσής τους εν γένει. 

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο κος Μπασιάς Εμμανουήλ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και οι επίσημοι καλεσμένοι. Λόγος γίνεται για: 

Τον κο Παναγόπουλο Θανάση, εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κου Χριστόπουλου Λεωνίδα, τον κο Καλαμπαλίκη Γιώργο, Αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Καλλιθέας, τον κο Ασκούνη Κώστα, Πρώην Δήμαρχο και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Καλλιθέας, την κα Σακελλαρίδου Παναγιώτα, Αντιπρόεδρο του ΚΕΑΤ, την κα Τσαβαλιά Βιβή, Γενική Γραμματέα Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, την κα Γερουλάνου Ζωή, Πρόεδρο του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος. 

Επίσης, την εκδήλωση τίμησε με επιστολή της η Υφυπουργός Παιδείας, κα Ζέτα Μακρή, ενώ τους χαιρετισμούς και τις ευχές τους ζητήθηκαν να μεταφερθούν ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα, κος Μπαλάφας Ιωάννης, η Πρόεδρος του ΚΕΑΤ, κα Χαμονικολάου Σοφία-Λευκή και ο Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Βιβλιοθηκών του Φορέα, κος Ζάκκας Φώτης. 

Ακολούθησε σύντομη αναφορά στη μεγάλη απώλεια της σπουδαίας αρχαιολόγου Έβης Τουλούπα, η δράση της οποίας έχει άρρηκτα συνδεθεί με τις προσπάθειες του Φ.Τ.Ε. μέσω του Μουσείου Αφής να εξασφαλίσει την απόλυτη πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως επιμελήτρια της συλλογής του. 

Κατόπιν, σημειώθηκε η επίσημη παρουσίαση του προαναφερθέντος Προγράμματος, τα προϊόντα του οποίου είναι υπό αξιολόγηση προς συνεχή ανατροφοδότηση από τους τυφλούς χρήστες για τις απαραίτητες αναπροσαρμογές ως απόλυτα χρηστικά εργαλεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου