Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Ποιος κατάργησε τις θεραπείες ενηλίκων ΑμεΑ;

Μια απίστευτη και τρομακτική ιστορία από την Καλαμάτα.

Το θέμα που θίγει η κυρία Σταυρούλα Κοτταρίδη από την Καλαμάτα είναι στην κυριολεξία τρο-μα-κτι-κό. Και μας προσβάλλει όλους ως άτομα, ως κοινωνία, ως πολιτική ηγεσία και ως λαό. Με δυο λόγια : Είναι δυνατόν ψυχίατρος του νοσοκομείου Καλαμάτας να λέει σε μητέρα 23χρονου αυτιστικού με νοητική αναπηρία στον οποίο κατέφυγε για έγκριση θεραπειών Ειδικής Αγωγής του γιού της ότι :
«τα παιδιά αυτά έχουν “τελειώσει ” μετά τα 18 έτη και ότι δεν εκπαιδεύονται, ό,τι μάθανε-μάθανε, ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουν τις θεραπείες και ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση» ;

Η κυρία Κοτταρίδη μας γράφει: « Θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ και να καταγγείλω ένα γεγονός απαράδεκτο στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είμαι μητέρα αυτιστικού νέου με νοητική αναπηρία 23 ετών. Ο Ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας , που μας έγραφε κάθε χρόνο γνωμάτευση και στέλναμε αίτημα στον ΕΟΠΥΥ για να εγκριθούν θεραπείες ειδικής αγωγής έχει φύγει και δεν έχει αντικατασταθεί.

Απευθυνθήκαμε στον Ψυχίατρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κλείσαμε ραντεβού με τον Κύριο Λαζάρου ο οποίος, μας δέχθηκε με ΑΡΝΗΣΗ εξ’ αρχής , χωρίς καν να δει και να εξετάσει το παιδί. Η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη, αδικαιολόγητη, ειρωνική, με έπαρση εξουσίας και αρνήθηκε να στείλει το αίτημα των θεραπειών».

(Στη συνέχεια της είπε όλα όσα προαναφέραμε)
Η κ. Κοτταρίδη συνεχίζει:

« Στα ερωτήματα που του έθεσα εγώ , η μόνη απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ και κρίνω ότι δεν πρέπει να τις γράψω».

Ποια ήταν τα ερωτήματα που έθεσε; Αν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που καταργεί τις θεραπείες, αν είναι κάτι γραμμένο σε κάποιο ΦΕΚ, αν γνωρίζει ο ίδιος ο κ. Λαζάρου ότι το παιδί της έχει βελτιωθεί με τις θεραπείες, αν γνωρίζει ότι ο προηγούμενος ψυχίατρος ήταν ανόητος που τις έγραφε, αν νομίζει ο κ. Λαζάρου ότι μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον του παιδιού, με ποιο δικαίωμα αρνείται, αν διάβασε το φάκελο του παιδιού…

«Δυστυχώς φύγαμε άπρακτοι» γράφει η κ. Κοτταρίδη « και μιλώντας με την Κοινωνική Λειτουργό στο διπλανό γραφείο, μου είπε ότι και άλλοι γονείς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν τίποτα».

Δυστυχώς για όλους μας, το πρόβλημα της κ. Κοτταρίδη επιβεβαίωσε και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ της Καλαμάτας « Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» καθώς η Αντιπρόεδρος Μαρία Λευτάκη έστειλε μια ΠΟΛΥ συγκεκριμένη επιστολή, με πολύ συγκεκριμένα γεγονότα και καταγγελίες στις 14 Ιουνίου, στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Υφυπουργό Έλενα Ράπτη, την Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση και κοινοποιώντας την στα μέλη του Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστικά, η κυρία Λευτάκη, στην επιστολή τονίζει: «Υπάρχουν ψυχίατροι σε δημόσια νοσοκομεία που αρνούνται να υποβάλουν την αίτηση για τις θεραπείες ειδικής αγωγής προς την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι οικογένειές των ενηλίκων ΑμεΑ αλλά και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία να βιώνουν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία και να παραμένουν αστήρικτα και αβοήθητα χωρίς θεραπευτική παρέμβαση, με όποιες αρνητικές συνέπειες για τη ζωή και την εξέλιξή τους συνεπάγεται αυτό».

Όταν – και εάν- απαντηθούν οι ερωτήσεις της κυρίας Λευτάκη, που πηγάζουν από τις καταγγελίες της κ. Κοτταρίδου, θα ξέρουμε –ελπίζουμε- την αλήθεια. Και τότε θα πάρουμε όλοι τα μέτρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου