Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες

13 Μαΐου 1921. Ο Δημήτριος Καμπέρος, που τον αποκαλούσαν και Τρελοκαμπέρο, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ξαναδιαβάζουμε το βιβλίο "Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες".

Με οδηγό τον οκτάχρονο Αλέξανδρο, μεταφερόμαστε στην Αθήνα του 1912 και γνωρίζουμε τον Καμπέρο. Τον άνθρωπο που όλοι μας έχουμε μνημονεύσει αποκαλώντας κάποιο παράτολμο «τρελοκαμπέρω». Ο τρελός- Καμπέρος, ο άφοβος, τολμηρός, παθιασμένος αεροπόρος ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου μέσα από τα μάτια του μικρού του θαυμαστή.

Με εξαίρεση τη χρονική μεταφορά (;) του ήρωά μας [ο μικρός Αλέξανδρος της ιστορίας είναι ο Αλέξανδρος Αυδής, μηχανικός αεροπλάνων και μαθητής του Δημήτριου Καμπέρου, γεννημένος το 1920) η συγγραφέας δίνει ιστορικά στοιχεία με σαφήνεια, απλότητα, συντομία και κυρίως χωρίς να ξεχωρίζουν μέσα στο κείμενο.

Η εικονογράφηση λειτουργεί υποστηρικτικά στο κείμενο, προσθέτοντας καθαρές, λιτές, ασπρόμαυρες στιγμές στην περιγραφική και εικονοπλαστική αφήγηση, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση του περιττού ή της οπτικής/οπτικοποιημένης επανάληψης.

Ο αναγνώστης μεταφέρεται στην Αθήνα των αρχών του εικοστού αιώνα, διασχίζει μαζί με τον Αλέξανδρο τους σκονισμένους δρόμους, αλλά ταυτόχρονα, φέρνει τον κάθε «Αλέξανδρο» με τις επιθυμίες και τα όνειρα, στην εποχή του. Γιατί μπορεί τα αρχικά μας όνειρα να μην πραγματοποιηθούν όπως τα φανταστήκαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να κάνουμε στη ζωή μας αυτό που αγαπάμε ή να βρούμε κάτι νέο να αγαπήσουμε.

«Και δεν το έβαζε κάτω όταν έκανε λάθη ή δεν τα κατάφερνε. Ούτε κουραζόταν, αλλά ούτε τον ένοιαζε, αν και πάλι μαζευόταν κόσμος για να παρακολουθήσει το θέαμα’ ο σκοπός του ήταν να πετύχει αυτό που είχε στο μυαλό του. Το παν στη ζωή είναι να προσπαθείς, να μοχθείς και να μην τα παρατάς όσο και να κουράζεσαι, προκειμένου να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.» σελ. 34

Οπισθόφυλλο
Ο Δημήτριος Καμπέρος, ο επονομαζόμενος Τρελοκαμπέρος, ο πρώτος Έλληνας στρατιωτικός αεροπόρος, πετάει στο Φάληρο με το πρώτο διπλάνο, το «Δαίδαλος», το 1912 και κατακτά τους αιθέρες. Πλήθος κόσμου συρρέει με κάθε ευκαιρία για να θαυμάσει τις εκπληκτικές επιδείξεις του δίπλα από τον Ζωολογικό Κήπο του Φαλήρου. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο μικρός Αλέξανδρος, που, εντυπωσιασμένος από τις τολμηρές πτήσεις του δεινού αεροπόρου, ονειρεύεται να γίνει κι αυτός αεροπόρος...

Αντιγόνη Καμπέρου
Χρήστος Δήμος (εικονογράφηση)
Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σειρά: Λωτός (9-11 ετών).
2018

Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια - Διερμηνέας ΕΝΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου