Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Γράφει βιβλίο ο μικρός φίλος του Μπάιντεν

H σχέση που τους συνδέει κρατάει τουλάχιστον ένα χρόνο, από την ημέρα κατά την οποία ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έσκυψε και αγκάλιασε τον Μπράιντεν Χάριγκτον, ένα 13χρονο αγόρι που τραυλίζει. Οι δύο συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής επίσκεψής του στο Νιου Χάμσαϊρ. «Μην το αφήσεις να σε καθορίσει», είχε συμβουλεύσει τότε τον νεαρό ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αγκαλιάζοντάς τον. Κοιτάζοντάς τον στα μάτια του είχε πει: «Είσαι πανέξυπνος». Αρκετούς μήνες αργότερα, ο Μπράιντεν μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, επιδεικνύοντας απαράμιλλη γενναιότητα και ταυτόχρονα ευαλωτότητα, καθώς την εικόνα και τα λόγια του είδαν και άκουσαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Σήμερα, ο Μπράιντεν θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να διηγηθεί ο ίδιος την προσωπική του ιστορία μέσα από τις σελίδες ενός εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει στις 10 Αυγούστου, από τον εκδοτικό οίκο Harper Collins. Τίτλος του, «Ο Μπράιντεν μιλά». Τα συγγραφικά του όνειρα δεν σταματούν εδώ, αφού την επόμενη χρονιά ο Μπράιντεν φιλοδοξεί να γράψει ένα μυθιστόρημα για παιδιά ηλικίας 8 έως 10 ετών. Το νεαρό αγόρι συμμετείχε την Τετάρτη στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Ηταν, μάλιστα, εκείνος που ανέγνωσε δυνατά ένα απόσπασμα από την ομιλία που ο πρόεδρος Τζον Κένεντι (JFK) είχε εκφωνήσει στη δική του ορκωμοσία: «Μην αναρωτιέσαι τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς εσύ να κάνεις για την πατρίδα σου». Ο Μπράιντεν ομολογεί ότι όταν έμαθε πως θα μιλούσε στο συνέδριο των Δημοκρατικών, ένιωσε μεγάλη νευρικότητα. «Αυτό, όμως, που με ενδυνάμωσε και αποτέλεσε το κίνητρό μου ήταν ότι θα μπορούσα να γίνω η φωνή όλων των παιδιών που τραυλίζουν και όποιου άλλου αντιμετωπίζει προκλήσεις. Ελπίζω ότι η ιστορία μου θα στηρίξει και θα αποτελέσει κίνητρο για όποιον το έχει ανάγκη», τόνισε ο ίδιος. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι άγνωστος στα δεινά του τραυλίσματος. Δεν έκρυψε ποτέ τα όσα αντιμετώπισε ως νέος εξαιτίας αυτού του προβλήματος, το οποίο τον έκανε συχνά όχι μόνο να νιώσει ντροπή, αλλά ακόμα και να αμφισβητήσει τόσο τον εαυτό του όσο και τις ικανότητές του. Αλλωστε, ο ίδιος αναγνώρισε χωρίς καμία περιστροφή «τον έντονο φόβο και τη σύγχυση» που ένιωθε λόγω του προβλήματός του.

Δεν χάνει, όμως, την ευκαιρία να πει στα νεαρά άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ομιλία τους και τραυλίζουν, ότι αν επιμείνουν, μπορούν να ξεπεράσουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση και να ανακαλύψουν στον εαυτό τους νέες δεξιότητες και δυνάμεις.

MICHAEL LEVENSON / THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου