Ενα στα δέκα περιστατικά του κορωνοϊού που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας αφορά άτομα ηλικίας έως 17 ετών, ενώ ένα στα δύο νέα κρούσματα ήταν ηλικίας 18 έως 39 ετών. Η πανδημία σε αυτό το δεύτερο κύμα έχει στην «εμπροσθοφυλακή» τούς νέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ηλικία των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν τα 37 έτη, στην Αττική τα 33 και στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28 έτη. Η δυναμική εξάπλωση της πανδημίας με οδηγό τις νεαρές ηλικίες και κυρίως ο μεγάλος φόβος οι νέοι να μεταφέρουν τον ιό στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οδήγησαν σε αυστηρότερα μέτρα σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, με καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες, κατά τις οποίες οι νέοι διοργανώνουν πάρτι σε πλατείες και σπίτια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από τις 3.495 νέα κρούσματα που διαγνώσθηκαν το διάστημα από 17 έως 22 Οκτωβρίου –και για τα οποία υπήρχε ηλικιακή κατανομή– 321 (9,2%) είναι ηλικίας έως 17 ετών, 1.636 (46,8%) είναι ηλικίας 18 έως 39 ετών, 1.214 (34,7%) ηλικίας 40 έως 64 ετών και 324 (9,2%) ηλικίας 65 ετών και άνω. Κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας, περισσότερα από έξι στα δέκα κρούσματα (62%) αφορούσαν άτομα άνω των 40 ετών. Η εικόνα αυτή άλλαξε μέσα στο καλοκαίρι λόγω και της μεγαλύτερης έκθεσης στον ιό νέων ατόμων κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Αν και τον Σεπτέμβριο φάνηκε ότι η ηλικιακή κατανομή «επανερχόταν» κοντά στην αρχική εικόνα, τελικά οι νέοι παραμένουν επικεφαλής της κούρσας της πανδημίας.
«Σε έναν βαθμό είναι αναμενόμενο, καθώς οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κάθε δραστηριότητας», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Από την άλλη, η νεανικότητα τους οδηγεί στο να μην προσέχουν. Δεν πρέπει να τους στοχοποιούμε, αλλά να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν, ως οι πλέον εκτεθειμένοι, στην προσπάθεια εφαρμόζοντας έξτρα μέτρα προστασίας και αλλάζοντας για λίγο τον τρόπο ζωής τους».
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, το 51% των ενεργών κρουσμάτων αφορά άτομα 16 έως 29 ετών. Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις περιοχές της χώρας –όπως και η Αττική– όπου από χθες εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Στην ερώτηση πώς φθάσαμε ώς εδώ, ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά: «Ο καθένας από διαφορετικό δρόμο. Αλλοι θρηνώντας, άλλοι πανηγυρίζοντας, άλλοι διαδηλώνοντας, άλλοι διασκεδάζοντας, άλλοι αρνούμενοι την ύπαρξη του ιού και άλλοι αναγκαστικά εκτέθηκαν, είτε λόγω εργασίας είτε λόγω μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τη χαρακτηρίζει το ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού όταν εφαρμόζονται και πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση όταν αυτά χαλαρώνουν. «Δείχνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Θα λαμβάνουμε μέτρα και θα περιορίζουμε την εξάπλωση, θα κάνουμε άρση των μέτρων και θα έχουμε εκτίναξη στον αριθμό των κρουσμάτων».
Παράλληλα, έκκληση στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να θωρακιστούν μέσω του εμβολιασμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου απευθύνουν ειδικοί γιατροί και φορείς, τονίζοντας ότι ειδικά φέτος ο εμβολιασμός είναι περισσότερο αναγκαίος παρά ποτέ, για την αποφυγή μιας επικίνδυνης ταυτόχρονης λοίμωξης από SARS-CoV-2 και από ιό της γρίπης ή πνευμονιόκοκκο, αλλά και για την προστασία του «πιεσμένου» ΕΣΥ. Ηδη, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι ζωηρό. Tις πρώτες 23 ημέρες του Οκτωβρίου είχαν συνταγογραφηθεί περίπου 2.300.000 αντιγριπικά εμβόλια και είχαν εκτελεστεί από ιδιωτικά φαρμακεία 1.700.000 εμβολιασμοί. Φέτος έχουν δεσμευθεί για τη χώρα 4.200.000 εμβό-
λια αντιγριπικά.
«Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης. «Ειδικά φέτος, αναμένεται να έχουμε μια πολύ κακή συγκυρία: να κυκλοφορούν ταυτόχρονα τρεις κατηγορίες αναπνευστικών ιών και συγκεκριμένα του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και του SARS-CoV-2. Για κάποιον που θα βρεθεί στην άτυχη θέση να νοσήσει παράλληλα από τους ιούς αυτούς, θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη η νόσηση. Για το κοινό κρυολόγημα δεν έχουμε εμβόλιο, ούτε για τον νέο κορωνοϊό. Εχουμε, όμως, για τη γρίπη και τη βακτηριακή πνευμονία, που σημαίνει ότι μπορούμε να τις αποκλείσουμε από τη δύσκολη εξίσωση».
Πρώτα οι ευπαθείς
Το εμβόλιο της γρίπης από εφέτος χορηγείται με ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κατά προτεραιότητα στις ομάδες μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα 60 ετών και άνω, με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, με ανοσοκαταστολή, διαβήτη, οι έγκυοι, τα παχύσαρκα άτομα, το υγειονομικό προσωπικό. «Αυτές εκτιμάται ότι αφορούν σε περίπου 3.000.000-3.500.000 άτομα στη χώρα μας. Οταν φθάσουμε κοντά σε αυτόν τον αριθμό, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ανοίξουμε το σύστημα και να μπορούν πλέον τα εμβόλια να χορηγούνται με απλή συνταγή σε όποιον άλλον θελήσει», επισημαίνει ο κ. Σκουτέλης.
Αντίθετα, τα δύο εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (PSV13 και PPSV23) γίνονται μόνο σε άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, οι οποίες διαφέρουν από αυτές της γρίπης. Ενδεικτικά, δεν συστήνεται σε εγκύους, ενώ πρέπει να το κάνουν οι συστηματικοί καπνιστές.
Τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου δεν έχουν εποχικότητα, μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και συστήνονται και τα δύο. Το PSV13 αφορά σε μία δόση άπαξ, ενώ το PPSV23 μπορεί να γίνει έως και τρεις φορές, ανάλογα με τις ενδείξεις.
Μόνη κατάληξη η ανοσία αγέλης
Εν αναμονή ενός αποτελεσματικού εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, που θα κτίσει με ασφάλεια την ανοσία αγέλης, τελούν υγειονομικές αρχές και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. «Η ανοσία αγέλης είναι ένα βιολογικό φαινόμενο και όχι στρατηγική. Είναι η μόνη κατάληξη μιας επιδημίας, ανεξαρτήτως εάν αυτή επιτευχθεί με εμβόλιο, κάτι που όλοι ευχόμαστε, ή με φυσική έκθεση στον ιό», λέει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θοδωρής Λύτρας. Για να επιτευχθεί αυτή, εκτιμάται ότι άνω του 50% του πληθυσμού πρέπει να είναι άνοσο. «Ο στόχος μας πρέπει να είναι να κερδίσουμε χρόνο έως ότου έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, με έναν όσο γίνεται χαμηλότερο και σταθερό ρυθμό νέων μολύνσεων εντός των δυνατοτήτων του ΕΣΥ και με κατάλληλη και προσεκτική επιλογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης», επισημαίνει ο κ. Λύτρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και μικρού βαθμού πληθυσμιακή ανοσία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου