Υπερένταση από την κούραση, άγχος για την επόμενη ημέρα ειδικά με τις νέες συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο στην «covid εποχή» είναι αρκετά για να κρατήσουν το μικρό σας ξάγρυπνο ή τουλάχιστον για να το κάνουν να ξυπνήσει μέσα στην διάρκεια της νύχτας.
Αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο ενώ ο ύπνος δίπλα στην μαμά και τον μπαμπά μπορεί να βοηθήσει το παιδάκι σας να ξεπεράσει έναν εφιάλτη. Τι γίνεται όμως όταν ο βραδινός ύπνος μαζί επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε βράδυ;
Ακόμα και αν το παιδί γίνεται επίμονο και σας ζητά συχνά να κοιμηθεί μαζί σας, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί να ενταχθεί ομαλά στην ρουτίνα του ύπνου του και να κοιμηθεί μόνο του.
Δώστε τέλος στους αντιπερισπασμούς
Βγάλτε από το δωμάτιο του μικρού σας τηλεόραση και υπολογιστή, όπως και οποιαδήποτε άλλη οθόνη, για να ξεκαθαρίσετε ότι ο χώρος προορίζεται για ξεκούραση και ύπνο. Παράλληλα το φως από τις οθόνες κρατά το παιδί άγρυπνο καθώς η προσοχή του αποσπάται, βρίσκεται σε εγρήγορση και δεν χαλαρώνει.
Αφήστε το μόνο του
Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται είναι απαραίτητο να φεύγετε από το δωμάτιό του, πριν ακόμα αποκοιμηθεί, καθώς έτσι δεν θα εξαρτάται ούτε θα βασίζεται τόσο πολύ στην παρουσία της μαμάς ή του μπαμπά. Αν μείνετε τελικά, μην ξαπλώσετε μαζί του αλλά καθίστε στο πλάι του και απομακρυνθείτε περισσότερο μέρα με την μέρα μέχρι να καταφέρει να αποκοιμηθεί χωρίς την παρουσία σας.
Επιβραβεύστε την προσπάθεια
Σε κάθε νέα του κατάκτηση, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη, επιβραβεύσετε το μικρό σας. Με αυτόν τον τρόπο, το εμψυχώνετε και του δίνετε να καταλάβει πως μπορεί πράγματι να καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του.
Παραμείνετε συνεπείς
Ενδεχομένως το παιδάκι σας να μην δεχθεί εξαρχής τις αλλαγές που προσπαθείτε να περάσετε. Από την άλλη μπορεί ενώ τα πηγαίνει καλά να «ξανακυλήσει» στην παλιά καλή συνήθεια. Εσείς πρέπει να μείνετε σταθεροί στα βήματα που ακολουθείτε και να τα αναπροσαρμόσετε στα αρχικά στάδια αν το κρίνεται απαραίτητο. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «μείνε στο κρεβάτι σου» και μην λυγίσετε γιατί θα δείξετε στο παιδάκι σας ότι μάλλον θα πρέπει να επιμείνουν πιο πολύ για να πετύχουν τον σκοπό τους.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου