Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: Υπευθυνότητα: φροντίζοντας μια χαμένη γάτα.

Τι θα κάνατε ένα βρίσκατε ένα χαμένο ζωάκι στην τάξη σας; Οι αχώριστοι φίλοι/ συμμαθητές όταν βρίσκουν μία γάτα στην τάξη τους, αναλαμβάνουν δράση και τη φροντίζουν ενώ παράλληλα αναζητούν τον ιδιοκτήτη της. 

Η συγγραφέας, μέσα από λιτό κείμενο με ξεκάθαρα «επεισόδια» και στάδια, παρουσιάζει με απλό τρόπο στα παιδιά τι μπορούν να κάνουν ένα βρουν ένα ζωάκι που τους φαίνεται ότι χάθηκε. Αξιοποιώντας τους συμμαθητές, προσεγγίζει τη διαδικασία διάσωσης, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει ενήλικες που θα υποδείξουν στα παιδιά τι θα γίνει. Έτσι, ο Τάσος ανακαλύπτει τη γάτα, ο Θάνος «που γνωρίζει πώς να πλησιάσει ένα ζωάκι» εξηγεί στα υπόλοιπα παιδιά τι πρέπει να κάνουν για να μη φοβηθεί η γάτα κλπ. Κάθε μαθητής έχει ενεργό ρόλο στη φροντίδα, από το να βρεθεί το όνομα μέχρι το πάρτι που θα μαζευτούν τα χρήματα που χρειάζονται. 



Αν και από τον τίτλο του βιβλίου είναι ξεκάθαρο ότι ο σκοπός είναι στοχευμένος και διδακτικός («Υπευθυνότητα»), όπως επίσης και από το γεγονός ότι στο τέλος περιλαμβάνει Οδηγό για γονείς, το κείμενο είναι δομημένο ευχάριστα, με όμορφη ροή στην ιστορία, η οποία πλαισιώνεται με χαρούμενη, πολύχρωμη εικονογράφηση, που δίνει έμφαση στο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, την εκφραστικότητά τους, αλλά και τη ζωντάνια, την ενέργεια και τη διάθεση για δράση. 

Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί τόσο για να αξιοποιηθεί για την αναφορά και την εισαγωγή στην ομαδική υπευθυνότητα, τη φροντίδα που απαιτεί ένα ζωάκι, τι μπορεί να κάνει κάποιος μικρός ή μεγάλος για ένα ζωάκι που χάθηκε, αλλά και γιατί απλά είναι μία όμορφη ιστορία. 

Από το οπισθόφυλλο:
Όταν μία γάτα εμφανίζεται στη σχολική τάξη, οι «αχώριστοι» φίλοι αποφασίζουν να τη φροντίσουν, ενώ παράλληλα αναζητούν τους ιδιοκτήτες τους. Στην πορεία ανακαλύπτουν ότι η φροντίδα ενός ζώου είναι μεγάλη ευθύνη και απαιτεί πολλή δουλειά, είναι όμως αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για τη μικρή γατούλα: Οργανώνουν ένα πάρτι στο σχολείο για να καλύψουν τα έξοδα της μικρής τους φίλης και κάνουν προσπάθειες για να της εξασφαλίσουν το ιδανικό περιβάλλον. Ο χρόνος κυλάει, ώσπου μια μέρα εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης της ψιψίνας. Πώς θα νιώσουν οι συμμαθητές όταν έρθει η ώρα του αποχαιρετισμού;»

Υπευθυνότητα: φροντίζοντας μια χαμένη γάτα. 
Elisenda Castells / Marta Fabrega 
Σειρά: οι συμμαθητές 
2018 
Σελ. 33 
Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα 

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου