Οταν η παγκόσμια γλώσσα του σινεμά γίνεται το μέσο για τη διερεύνηση φιλοσοφικών και υπαρξιακών ερωτημάτων, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρον: Σε ένα «ευαίσθητο» θέμα που διχάζει την κοινή γνώμη εστιάζει ο φετινός κύκλος προβολών του κλάδου για την τέχνη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.
Με αφορμή έξι ταινίες, ψυχίατροι, πανεπιστημιακοί και προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών καλούνται να εκφράσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους πάνω στην «Πρόκληση της Ευθανασίας» με απώτερο στόχο τη δημιουργία διαλόγου στην ελληνική κοινωνία. «Είναι ένα ζήτημα που ενοχλεί πολύ κόσμο γιατί αγγίζει το θέμα της θνητότητας, θέτει μεγάλα ερωτήματα και φέρνει σε σύγκρουση κυρίαρχες απόψεις για τη ζωή και τον θάνατο. Γιατί δεν διαλέγουμε πότε θα γεννηθούμε, μπορούμε όμως να επιλέξουμε πότε θα φύγουμε», αναφέρει ο ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης, υπεύθυνος για τη διοργάνωση. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε όλες τις απόψεις» συνεχίζει, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Οι προβολές ξεκινούν αύριο στις 12 το μεσημέρι με την κλασική ταινία «Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του» του Ντάλτον Τράμπο και ομιλητές τους Νάντια Μπεργιαννάκη και Γιώργο Τζεφεράκο. Αν η αφαίρεση της ζωής του «Τζόνυ», που δεν έχει επικοινωνία με την πραγματικότητα και διατηρείται στη ζωή ως πειραματόζωο, γίνεται εύκολα αποδεκτή ως δικαιολογημένη πράξη οίκτου, δεν ισχύει το ίδιο για την ηρωίδα τού «Million Dollar Baby» (3 Μαρτίου), η οποία ζητεί από τον προπονητή της να την απαλλάξει από μία ζωή καθηλωμένη στο κρεβάτι. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ταινίες μυθοπλασίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Η τελευταία απόφαση», που παρακολουθεί τις δύο τελευταίες μέρες της ζωής του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου, παρουσία του σκηνοθέτη Αντώνη Τολάκη (17 Φεβρουαρίου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τα φιλμ «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο, «Η θάλασσα μέσα μου» του Alejandro Amenabar, καθώς και το «You don’t know Jack» του Μπάρι Λέβινσον με τον Αλ Πατσίνο στον ρόλο του ιατρού και συγγραφέα Τζακ Κερβόκιαν, πιο γνωστού ως dr Death. Στους ομιλητές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός Γιώργος Μαυρογορδάτος, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής, ο εκδότης Μανώλης Βελιτζανίδης κ.ά.
Η ψυχιατρική αναπόφευκτα εμπλέκεται στις θεωρητικές συζητήσεις περί ευθανασίας, αφενός επειδή σχετίζεται με το θέμα της θνητότητας που μας αγγίζει όλους, και αφετέρου επειδή σε πολλές περιπτώσεις για να προχωρήσει η διαδικασία της διακοπής της ζωής ενός ασθενούς (σε χώρες όπου αυτό επιτρέπεται) απαιτείται η γνωμάτευση ψυχιάτρου προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο συγκεκριμένος ασθενής έχει σώας τας φρένας και επιλέγει τον θάνατο συνειδητά, επειδή η συνέχιση της ζωής του θα του προκαλούσε ανυπόφορο πόνο, εξηγεί ο κ. Κρασανάκης. Και βέβαια στις περιπτώσεις ανθρώπων που σκέφτονται να καταφύγουν στην αυτοκτονία από απελπισία ή ως αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας, οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχικής υγείας καλούνται και πάλι να παρέμβουν. Πάντως, όσον αφορά τον κύκλο προβολών, που διοργανώνεται για 12η χρονιά στην Ταινιοθήκη, εξίσου σημαντική με την παρουσία των «ειδικών» θα είναι η συμμετοχή όλων των παρισταμένων: «Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του κοινού. Εμείς αναλαμβάνουμε απλώς την εισαγωγή», τονίζει ο κ. Κρασανάκης.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου