Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Συχνά παράπονα των αδερφιών παιδιών με δυσκολίες μάθησης και προσοχής και πώς να ανταποκριθείτε σε αυτά.

Οι αδερφοί και οι αδερφές των παιδιών με δυσκολίες μάθησης και προσοχής μπορεί μερικές φορές να θεωρούν ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη και ότι δεν τα προσέχετε αρκετά. Ποια είναι τα τέσσερα πιο συχνά παράπονα και τι μπορείτε να πείτε ως απάντηση σε αυτά. 

«Δεν τον θέλω στους αγώνες μου» 
Ο γιος σας που έχει δυσκολίες μάθησης και προσοχής λατρεύει να πηγαίνει στους αγώνες ποδοσφαίρου της αδερφής του. Ωστόσο, είναι θορυβώδης και πανηγυρίζει τη λάθος στιγμή. 
Τι να αποφύγετε να πείτε: «Σιγά το πρόβλημα !» 
Τι μπορείτε να πείτε: «Ξέρω ότι είναι ντροπιαστικό για σένα όταν έρχεται ο αδερφός σου. Αλλά πραγματικά ανυπομονεί να σε δει να παίζεις. Ας σκεφτούμε τρόπους για να μην προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Τι θα έλεγες αν τον βοηθούσα να πανηγυρίζει τις σωστές στιγμές;» 

«Αφού πληρώνεις δάσκαλο στο σπίτι για αυτόν, γιατί δεν πληρώνεις και μαθήματα ντραμς για μένα;» 
Μολονότι πληρώνετε δάσκαλο για ιδιαίτερα στο σπίτι- κάτι που οικονομικά είναι πολύ δύσκολο για εσάς- ο γιος σας δυσκολεύεται να περάσει τις τάξεις. 
Τι να αποφύγετε να πείτε: «Τι θα έλεγες αν περνούσες μια μέρα αυτά που περνάει ο αδερφός σου; Να έμπαινες στη θέση του; Τότε θα καταλάβαινες». 
Τι μπορείτε να πείτε: «Η εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας. Οπότε ξοδεύουμε πρώτα εκεί χρήματα. Έλα να σκεφτούμε πώς μπορείς να μάθεις να παίζεις ντραμς.» 

«Πάντα παίρνεις το μέρος του.» 
Η κόρη σας έσπρωξε τον αδερφό της επειδή της πήρε τα αυτοκόλλητά της. 
Τι να αποφύγετε να πείτε: «Εσύ πρέπει να κάνει υποχωρήσεις, αφού τα πράγματα είναι πιο εύκολα για σένα». 
Τι μπορείτε να πείτε: «Βλέπω ότι πραγματικά θύμωσες πολύ με αυτό. Αλλά να θυμάσαι ότι στην οικογένειά μας ούτε χτυπάμε, ούτε σπρώχνουμε. Περιμένω να τηρείς πάντα αυτόν τον κανόνα. Ένα να βρούμε ένα μέρος για τα πράγματά σου από όπου δεν θα μπορεί να τα πάρει ο αδερφός σου.» 

«Του βάζεις να κάνει λιγότερες δουλειές.» 
Βάζετε στον γιο σαν να κάνει λιγότερες δουλειές στο σπίτι από ότι στην κόρη σας. 
Τι να αποφύγετε να πείτε: «Δεν είναι όλα στη ζωή δίκαια.» 
Τι μπορείτε να πείτε: «Ο αδερφός σου χρειάζεται περισσότερο χρόνο από εσένα για να τελειώσει μια δουλειά. Αρα υπολογίζω και σας αναθέτω τόσες δουλειές ώστε να τελειώνετε στον ίδιο χρόνο. Μόλις καταφέρει και κάνει πιο γρήγορα τις δουλειές του, θα αρχίσω να του αναθέτω περισσότερες στο σπίτι.»


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου